«Είμαστε στο σκοτάδι αναφορικά με την επανέναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Πρωινή πτήση» με τον δημοσιογράφο Τηλέμαχο Σαντοριναίο, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος.

Ο κ. Παπαχρήστος τόνισε «ότι υπάρχουν σενάρια για εκ περιτροπής διδασκαλία και εκ αποστάσεως εκπαίδευση» ενώ σημείωσε ότι «οι εκπαιδευτικοί θα ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν».

Σημείωσε επίσης πως «θα υπάρξουν αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα εάν απειληθεί η υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νίκου Παπαχρήστου στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή την έρευνα του Guardian για την έναρξη των σχολείων, ο κ. Παπαχρήστος σημείωσε: «Υπάρχει ένας φόβος τι θα γίνει το Σεπτέμβριο. Αυτή τη στιγμή η πολιτική ηγεσία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το τι σκοπεύει να πράξει, μάλιστα έχει πει ότι περιμένει τους επιδημιολόγους να κάνουν τη σχετική τοποθέτηση επί του ζητήματος και τότε θα τοποθετηθεί. Στην πραγματικότητα βρισκόμαστε στο σκοτάδι σχετικά με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας. Ακούγονται διάφορα σενάρια όπως το να έχουμε εκ περιτροπής διδασκαλία ή ότι θα μπούμε και σε μια λογική, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης»

«Οι εκπαιδευτικοί ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την ασφάλεια των παιδιών και σαφέστατα θα ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είναι αλήθεια ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν υπήρχε καμία εκπαίδευση των συναδέλφων όσον αφορά την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ξαφνικά βρεθήκαμε στα βαθειά. Από την άλλη πλευρά αντίστοιχες χρόνιες αδυναμίες υπήρχαν και από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας και του διοικητικού μηχανισμού και αυτές καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι διοικητικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας αλλά και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχουν αξιοποιήσει τις εμπειρίες του προηγούμενου χρονικού διαστήματος και να ληφθεί ή καλύτερη δυνατή λύση. Πάντως εμείς θα παρακολουθήσουμε το ζήτημα και αν νοιώσουμε ότι απειλείται η υγεία των μαθητών ή των εκπαιδευτικών είναι λογικό ότι θα αντιδράσουμε», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν έχει ξεκινήσει ήδη η κάλυψη των κενών θέσεων των εκπαιδευτικών, ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ απάντησε: «Το μόνο σίγουρο που ξέρουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι γίνονται οι προσλήψεις της ειδικής αγωγής οπότε τουλάχιστον ο τομέας της ειδικής αγωγής που ήταν πολύπαθος θα έχει λυθεί καλύτερα. Από την άλλη είμαστε ακόμα σε αναμονή για να δούμε τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας. Είναι προφανές ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά γιατί μόνιμοι διορισμοί την γενική και στην τεχνική εκπαίδευση έχουν να γίνουν από το 2010 αν σκεφτείτε ότι εκατοντάδες δάσκαλοι και καθηγητές έχουν αποχωρήσει για να αποφύγουν τις δυσμενείς επιπτώσεις των ασφαλιστικών συστημάτων αντιλαμβάνεστε ότι τα κενά είναι σημαντικότατα και επιβάλλεται να καλυφθούν πόσω μάλλον τώρα που είναι πολύ πιθανόν να μπούμε σε μια λογική εκ περιτροπής διδασκαλίας».