Δραματική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας, με τον ΕΟΔΥ σήμερα να ανακοινώνει 203, αριθμός που δεν είχε εμφανιστεί σε ημερήσια βάση ούτε κατά τη διάρκεια του lockdown.

Την ώρα που η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη μάλιστα βρίσκονται στο στόχαστρο των ειδικών, καθώς καθημερινά τα κρούσματα ξεπερνούν συνήθως τα 30, δεν έχει τέλος η εμφάνιση νέων εστίων υπερμετάδοσης του ιού, όπως η εμφάνιση 50 θετικών εργαζομένων σε εργοστάσιο στη Χαλκιδική.

Αυξάνονται οι διασωληνωμένοι ασθενείς

Πέραν του ενός νέου θύματος από τον COVID-19, η εικόνα στις ΜΕΘ δεν είναι καλή.

Οι διασωληνωμένοι έχουν διπλασιαστεί, καθώς ενώ την 1η Αυγούστου νοσηλεύονταν δέκα ασθενείς στην εντατική, ο αριθμός σήμερα έχει φτάσει στους 22.

Σε «κόκκινο» συναγερμό η Λάρισα

Μάλιστα τρεις από τους 22 διασωληνωμένους από κοροναϊό προέρχονται από την Λάρισα, στην οποία επιβλήθηκαν σήμερα εξίσου αυστηρά μέτρα με εκείνα του Πόρου.

Ειδικότερα ένα γάμος- εστία κοροναϊού ήταν η αφορμή ώστε σήμερα να ανακοινωθούν νέα περιοριστικά μέτρα στον Αμπελώνα Λάρισας μέχρι και τις 20 Αυγούστου.

Την ίδια ώρα ανησυχία στους επιστήμονες προκαλεί και η μέση ηλικία των περισσότερων κρουσμάτων, καθώς από τα 203 κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, παραπάνω από τα μισά (113) είναι ηλικιακής ομάδας 18-29.

Τηλεδιάσκεψη για τον κοροναϊό 

Η επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής κρίσιμης τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η κυβέρνηση εξετάζει μείωση καλεσμένων σε γάμους και κοινωνικές εκδηλώσεις, «μοντέλο» Πόρου με τοπικά lockdown, μάσκες παντού και περιορισμό στο ωράριο λειτουργίας νυχτερινών κέντρων και μπαρ μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού των τελευταίων ημερών.

509 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας

Ωστόσο η περιφρόνηση των πολιτών στα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό του κοροναϊού στην Ελλάδα, είναι εμφανής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εικόνες συνωστισμού που σημειώνονται ακόμη και σήμερα σε πλοία, αεροδρόμια και ΜΜΜ αλλά και τα νούμερα από τους ελέγχους της ΕΛ.ΑΣ, η οποία μέσα σε έξι μέρες «έκοψε» 509 πρόστιμα σε άτομα που δεν φορούσαν μάσκα.

Το ΑΠΘ προειδοποιεί: Μάσκες παντού, τηλεργασία και lockdown στη Θεσσαλονίκη αλλιώς 700 κρούσματα την ημέρα

Το «καμπανάκι» του κινδύνου κρούουν και οι προβλέψεις από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ για την επιδημιολογική πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η μελέτη αναφέρει πως «αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές, τότε η κατάσταση στο τέλος του έτους θα είναι δραματική».

«Κλειδώνουν» αύριο νέα μέτρα – Στο τραπέζι ακόμη και ο περιορισμός στις μετακινήσεις

«Όλα είναι στο τραπέζι, ακόμα και περιορισμός στις μετακινήσεις, εκτός του οριζόντιου lockdown» ξεκαθάρισε στον ΣΚΑΪ ο  καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας Θεοκλής Ζαούτης ερωτηθείς για τις αυξήσεις των κρουσμάτων.

«Θα αυξηθούν τα κρούσματα, δεν ξέρω αν έχει ξεφύγει η επιδημία όμως. Η πορεία θα κριθεί στις επόμενες 10 με 15 μέρες  από τα κρούσματα που βλέπουμε σήμερα» τόνισε ο κ. Ζαούτης.

Παράλληλα ο καθηγητής προειδοποίησε ότι υπάρχουν παρά πολλοί ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, και δεν είναι όλη η εικόνα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα.

«Τα περιοριστικά μέτρα θα καθορίσει η επιδημιολογική εικόνα. Το οριζόντιο lockdown δεν είναι στο τραπέζι, δεν το αντέχουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι από την αρχή του μήνα έχουν καταγραφεί 945 κρούσματα κοροναϊού σε όλη τη χώρα, ωστόσο μέλη της επιστημονικής κοινότητας της χώρας μας εκφράζουν φόβους πως ο πραγματικός αριθμός είναι αρκετά υψηλότερος.