Συντηρεί το κλίμα έντασης η Τουρκία, καθώς το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis φαίνεται να πλέει το πρωί της Δευτέρας σε διεθνή ύδατα, νοτίως του Καστελλόριζου με κατεύθυνση νοτιοδυτική και να βρίσκεται και πάλι έντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του.

Όπως μεταδίδει ο Ant1 το τουρκικό σκάφος πλέει με ταχύτητα 4-5 κόμβων, προερχόμενο από την κυπριακή ΑΟΖ, συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά πλοία, με τη δύναμη ωστόσο να είναι μειωμένη, καθώς η φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» αποχώρησε και βρίσκεται μαζί με το «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει έρευνες ανατολικά της κατεχόμενης Αμμοχώστου, όπως γνωστοποίησε χθες το τουρκικό υπουργείο άμυνας μέσω σχετικής ανακοίνωσης.
Capture_16_

Aναλυτές ανέφεραν ότι, το Oruc Reis δεν πραγματοποιεί καμία απολύτως έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και το μόνο που επιχειρεί είναι η δημιουργία εντυπώσεων. Όπως έχει πολλάκις επισημανθεί από τις ελληνικές Αρχές, τα ελληνικά πολεμικά πλοία μπορούν να πιστοποιήσουν μέσω των οργάνων τους αν γίνονται σεισμικές εργασίες και ότι αν οι Τούρκοι επιχειρήσουν να διεξάγουν έρευνες τότε τα δικά μας πλοία θα προχωρήσουν σε αποτρεπτικές κινήσεις.

Σημειώνεται ότι η επιστροφή του «Oruc Reis» στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας γίνεται μόλις λίγες ώρες μετά από την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Δομινικανή Δημοκρατία και το μήνυμα του πρώτου ότι «πρέπει να μειωθεί η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο».