Στους χώρους εργασίας τους επιστρέφουν από σήμερα οι πρώτοι εκδρομείς του Αυγούστου για να παραδώσουν τη «σκυτάλη» στους συναδέλφους τους που ξεκινούν κι επίσημα τις δικές τους διακοπές για το καλοκαίρι. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξουν τα σχολεία για την νέα εκπαιδευτική χρονιά, με τη σκέψη όλων των αρμόδιων ιθυνόντων να βρίσκεται γύρω από την πανδημία του κοροναϊού και τα μέτρα πρόληψης για την προστασία των πολιτών.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ο Στέλιος Πέτσας, τα σχολεία αναμένεται φέτος να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους από τις 7 Σεπτεμβρίου. «Εχουμε μία χρονιά που θα ξεκινήσει στις 7 Σεπτεμβρίου και αντιμετωπίζουμε τις ίδιες βασικές προκλήσεις, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας. Γιατί, αν τα τηρούμε, αυτό θα είναι το βασικό στοιχείο που θα μας προστατέψει από τη διασπορά του ιού (και) στο σχολικό περιβάλλον», ανέφερε αρχικά ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης. Στο ερώτημα κατά πόσο είναι οριστική η απόφαση της κυβέρνησης για την έναρξη του σχολικού έτους στις 7 Σεπτεμβρίου και για το αν εξακολουθεί να υφίσταται πιθανότητα αναβολής, ο κ. Πέτσας απάντησε με νόημα πως όσο και αν αναβάλλεται η λήψη δύσκολων αποφάσεων, δεν βελτιώνεται το αποτέλεσμα.

Μέχρι να ξεκινήσει η σχολική χρονιά αναμένεται να συζητηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια μαθητών και καθηγητών. Ηδη, οι ειδικοί έχουν κάνει τις πρώτες εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι στη χρήση μάσκας στα σχολεία αναφέρθηκε χθες και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μίλησε στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και αναφέρθηκε στην υπόθεση των σχολείων, που είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τις πύλες τους στις 7 Σεπτεμβρίου. Ο ίδιος υπογράμμισε πως θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά ο τρόπος που μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας στη χώρα, ενώ επισήμανε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να λειτουργήσουν με πλήρη κανονικότητα. Μίλησε μάλιστα για την υπαρκτή πιθανότητα να εφαρμοστεί μοντέλο με υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, κάτι που υλοποιήθηκε στο Ισραήλ και άλλες χώρες. Οπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι σε πρώτη φάση θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία (όπως και στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς), ενώ θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στις ηλικίες 10-19 ετών. Οταν τα ημερήσια κρούσματα αρχίσουν να υποχωρούν, τότε σταδιακά θα επανέλθουμε σε μια πλήρη κανονικότητα.

Στην εκ περιτροπής διδασκαλία αναφέρθηκε και ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος χθες μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι το εν λόγω μέτρο είναι στο τραπέζι των συζητήσεων. Από πλευράς του, ο κ. Νικόλαος Νίτσας, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ερωτηθείς για τα σχολεία στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», απάντησε: Από τα στοιχεία που έχουμε από το άνοιγμα των σχολείων στο εξωτερικό ξέρουμε ότι υπάρχει μετάδοση του ιού, ενώ το ηλικιακό γκρουπ 10-19 ετών είναι το νούμερο ένα που φέρνει τον ιό στο σπίτι. Το πιο λογικό για εμένα είναι τα σχολεία να ανοίξουν με στιλ Μαΐου.

Από εκεί και πέρα, σε ό, τι αφορά τους ελέγχους, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα με την οποία το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή διαχειρίστηκε ως τώρα το μείζον θέμα της πιστής εφαρμογής των μέτρων κατά του COVID-19 και κάλεσε τους Διοικητές των Περιφερειών του Λιμενικού Σώματος να εστιάσουν την προσοχή τους στην επιστροφή των εκδρομέων εφαρμόζοντας αυστηρά τα σχετικά πρωτόκολλα.