Τέλος στην αγωνία για περίπου 100.000 υποψήφιους που συμμετείχαν στις Πανελλήνιες 2020 έδωσε το υπουργείο Παιδείας, το οποίο λίγο πριν τις 09:00 γνωστοποίησε τις βάσεις εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση

Την ίδια ώρα, το εντυπωσιακό στοιχείο - το οποίο δείχνει τον απόλυτο ευτελισμό του εξεταστικού συστήματος που αποτυγχάνει επί σειρά ετών στη βασική αποστολή του, είναι το γεγονός ότι εκατοντάδες υποψήφιοι εισάγονται σε σχολές με βαθμολογίες κάτω απο τη βάση. Εφέτος ακόμα και με κάτω απο την μονάδα, δηλαδή με λευκή κόλλα..

Ειδικότερα, τρία είναι τα τμήματα δέχονται εισακτέους φέτος με μόρια κάτω των 1000 και συγκεκριμένα τα τμήματα Δασολογίας και διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος στο Καρπενήσι με βάση τα 625 μόρια, Επιστήμης βιοσυστημάτων και γεωργικής μηχανικής στο Μεσολόγγι με βάση 875 και Περιβάλλοντος στη Ζάκυνθο με βάση 900 μόρια.

Κατά τα άλλα, μαθηματικό με βάση 3.125 μόρια (λίγο περισσότερο δηλαδή από το 3 κάτω από τη βάση) θα έχουμε φέτος στο Μαθηματικό τμήμα της Σάμου και φυσικό με βάση 5.800 μόρια στο Φυσικό τμήμα της Καβάλας, σε μια ιστορική πτώση των καθηγητικών σχολών της χώρας.

Συνολικά γύρω στα 25.000 άτομα θα μπουν στα ΑΕΙ με βαθμούς κάτω από την βαθμολογική βάση (σε 184 τμήματα), ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο δεν υπήρξε καν διαγωνισμός καθώς εισάγονται …όλοι.

Ιστορική είναι και η «κάθοδος» των Ιατρικών σχολών με 723 μόρια πτώση σε σχέση με πέρυσι και χαμηλότερη βάση στη χώρα την Σχολή της Αλεξανδρούπολης με 17.400 μόρια εισαγωγής.

Μικρή άνοδο είχαν τελικά οι Νομικές σχολές και οι Ψυχολογίες και πτώση τα μεσαία και χαμηλόβαθμα τμήματα του 1ου πεδίου των Ανθρωπιστικών σπουδών. Τα Πολυτεχνεία είχαν πτώση στην πλειονότητα τους μικρή πτώση και τα Οικονομικά τμήματα αυξομειώσεις. Συνολικά 134 τμήματα είχαν άνοδο βάσεων φέτος και 325 πτώση.

Κεραμέως : Πού οφείλεται η πτώση των βάσεων

«Ιδιαίτερη» χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά των Πανελλαδικών Εξετάσεων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και όπως ανέφερε το 77% των υποψηφίων είναι επιτυχόντες. Η κ. Κεραμέως έδωσε στη δημοσιότητα και ορισμένα στατιστικά στοιχεία των φετινών Πανελλαδικών πέραν του ποσοστού των επιτυχόντων.

Αναλυτικότερα, όπως είπε, εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων. Σε γενικές γραμμές, η. κ. Κεραμέως ανέφερε ότι σημειώθηκε πτώση των βάσεων στις ανθρωπιστικές, τις ιατρικές και τις θετικές σπουδές, ενώ στις οικονομικές υπήρξε άνοδος, της τάξεως περίπου του 20%.

Επίσης, όπως ανέφερε η υπουργός, το 42% των τμημάτων έχει βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΓΕΛ, με το αντίστοιχο ποσοστό τμημάτων για όσους έδωσαν με το νέο σύστημα από τα ΕΠΑΛ να είναι στο 30%. Γενικότερα, όπως είπε η υπουργός, το 32% των υποψηφίων των ΓΕΛ είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%.

Όπως επεσήμανε η κ. Κεραμέως, η πτώση των βάσεων (νέο σύστημα) οφείλεται, πρώτον, στην απουσία συντελεστών βαρύτητας, που συνεπάγεται ότι όλα τα μαθήματα είναι ισοβαρή στη διαμόρφωση των μορίων και , δεύτερον, στο γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος συνεξετάστηκαν τα μαθήματα της Έκθεσης και της Λογοτεχνίας και υπήρξαν χαμηλά αποτελέσματα.

Την Τρίτη οι ανακοινώσεις για το άνοιγμα των σχολείων

Ερωτώμενη για το εάν υπάρχει κάποιο νέο δεδομένο σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, η κ. Κεραμέως επανέλαβε ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την ερχόμενη Τρίτη. Όπως είπε, θα προηγηθεί την Δευτέρα η συνεδρίαση της ολομέλειας της επιτροπής των ειδικών, όπου θα συζητηθούν όλα τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Πάντως, όπως είπε, ασχέτως της ημερομηνίας έναρξης των μαθημάτων, «όλα είναι έτοιμα», με τα βιβλία στα σχολεία, προσλήψεις αναπληρωτών και προσωπικού καθαρισμού των σχολείων.