5049691
Ελλάδα

Η Ελλάδα θωρακίζεται στον Έβρο - Τζιπ, drones, θερμικές κάμερες και 1.700 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων

Το μήνυμα «ο Έβρος δεν πέφτει» φαίνεται ότι είναι έτοιμοι να φωνάξουν εκ νέου οι ένοπλοι που θα αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων για λογαριασμό της ελληνικής πλευράς μετά και την ανησυχία για νέο κύμα προσφύγων να κατευθύνεται στην περιοχή.

Όπως έγραφε, ήδη από το απόγευμα του Σαββάτου, το parapolitika.gr (δείτε εδώ) με δεδομένη την αύξηση περί το 20% στην κινητικότητα που παρατηρείται στον Έβρο, οι Αρχές τηρούν πλήρως όλα τα πρωτόκολλα ώστε, για μία ακόμη φορά, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν πλήρως απέναντι στην πρόκληση που φέρνει ενδεχόμενο νέο μεταναστευτικό κύμα. Άλλωστε, πρόκειται για μια περίοδο όπου η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκεται στα ύψη και, υπό αυτό το πρίσμα, άπαντες παραμένουν σε εγρήγορση για τυχόν νέες προκλήσει του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, εις βάρος της χώρας μας.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η ΕΛ.ΑΣ. προετοιμάζονται για νέες τουρκικές προκλήσεις στην περιοχή του Έβρου και των νησιών, μέσω μεταναστευτικών πιέσεων. Πολλοί ζητούν άσυλο ως αντιφρονούντες του Ερντογάν, ενώ σχεδόν καθημερινά αστυνομικό προσωπικό, συνοριοφύλακες και στρατιώτες προβαίνουν σε αποτροπές που κινούνται αριθμητικά από 200 έως 400 άτομα.

Τα νέα στοιχεία αφορούν την εξοπλιστική οχύρωση του Έβρου με τα εξής:

  • Τρία μεγάλα μεγάφωνα προειδοποιητικών μηνυμάτων σε διάφορες γλώσσες και ανυπόφορων ήχων υψηλής συχνότητας.
  • Τέσσερα drones εναέριας παρακολούθησης.
  • 15 θερμικές κάμερες για τον εντοπισμό μεταναστευτικών ροών τις νυχτερινές ώρες.
  • 10 θωρακισμένα τζιπ περιπολιών.
  • 5 φουσκωτές βάρκες.
Ακόμη, υπάρχει η σκέψη για τετράτροχες «γουρούνες» και μοτοσικλέτες για περιπολίες.

Από εκεί και πέρα, θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση και με 1.000 αστυνομικούς με μόνιμη δύναμη 400, 200 εθελοντές με δικά τους έξοδα, επιπλέον 400 μετά τα γεγονότα του Μαρτίου), με 150 άτομα από το σχέδιο «ΑΣΠΙΔΑ», με 150 φύλακες από τη δύναμη της Frontex, καθώς και με 400 συνοριοφύλακες (265 στην Ορεστιάδα και 135 στην Αλεξανδρούπολη.

Μέριμνα υπάρχει και για τα νησιά, όπου οι δυνάμεις θα ενισχυθούν με 530 συνοριοφύλακες που προσελήφθησαν το τελευταίο διάστημα. Την ίδια ώρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την κατασκευή νέου φράχτη στον Έβρο αλλά και την ενίσχυση του παλαιότερου, μετά και την υπογραφή και της σύμβασης με τέσσερις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες.

Ο φράχτης αναμένεται πως θα παδαδοθεί τμηματικά σε διάστημα 5-8 μηνών, πράγμα που κρίθηκε απαραίτητο μετά τα γεγονότα της παράνομης εισβολής του περασμένου Μαρτίου, ενώ οι αρμόδιες αρχές συμφώνησαν ότι υπάρχει ανάγκη για να δημιουργηθεί νέος φράχτης, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Όπως έγραφε το parapolitika.gr, η Αθήνα έχει επιδοθεί σε έναν απαιτητικό διπλωματικό μαραθώνιο προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα. Αρωγός στην προσπάθεια των ελληνικών Αρχών φαίνεται ότι αποδεικνύεται το Παρίσι με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να δρομολογεί συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν για τις 10 Σεπτεμβρίου.

Κοινός τόπος ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι αποτελεί ότι ο ρόλος της Άγκυρας ως περιφερειακού δυνάστη θα πρέπει να περιοριστεί προκειμένου να επικρατήσει ασφάλεια και ευημερία στην περιοχή. Άλλωστε, μέσα στη μεγαλομανία του, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δε διστάζει να απειλήσει ακόμη και τη Γαλλία ενώ συχνά κάνει λόγο για εξυπηρέτηση ευρωπαϊκής ατζέντας εις βάρος της Τουρκίας από την Αθήνα, αγνοώντας επιδεικτικά τις διαρκείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και τις παράνομες ενέργειες της Άγκυρας κατά Αθήνας και Λευκωσίας.


Στη συζήτηση μεταξύ Μητσοτάκη και Μακρόν αναμένεται να τεθεί η αμυντική συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Παρισιού. Με δεδομένο ότι οι διαβουλεύσεις και οι διπλωματικές ενέργειες σε διμερές επίπεδο προχωρούν, η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές βρίσκεται προ των πυλών.

Η ελληνική διπλωματία, ωστόσο, παραμένει δραστήρια σε όλο το φάσμα της. Υπό αυτό το πρίσμα, συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας Εβαρίστ Μπαρτόλο θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στις 12:00 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.Οι συζητήσεις αναμένεται να εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς, ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση στις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει και των κρίσιμων συζητήσεων και αποφάσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στη Λιβύη και το μεταναστευτικό, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών

Με το πέρας των συνομιλιών, θα υπογραφεί Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών για τη συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης. Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο περί ώρα 13:20.

ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

Η ελληνική πλευρά δεν ξεχνάει ακόμη να στείλει ηχηρά μηνύματα στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου αναφορικά με την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα λειτουργώντας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. «Ευχόμαστε ποτέ να μην χρειαστεί, αλλά θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μας τρομάζει καμία απειλή» ήταν η ελληνική απάντηση διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος τόνισε ότι οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας ξεφεύγουν από ότι έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στα χθεσινά τουρκικά δημοσιεύματα περί μετακίνησης τουρκικών στρατευμάτων στην Ανδριανούπολη κάνοντας λόγο για εσωτερική προπαγάνδα.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ο οποίος εκτιμά ότι έως τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης Σεπτεμβρίου, όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις, η Τουρκία θα εντείνει τις πιέσεις της προς την Ελλάδα με μοχλό το μεταναστευτικό. «Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, λέγοντας ότι η φύλαξη των ελληνικών συνόρων έχει ενισχυθεί με δύο ομάδες της ΕΚΑΜ, ενώ σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου θα υπάρξει επέκταση και ενίσχυση του φράχτη. Αναφερόμενος στις τουρκικές προκλήσεις που συνεχίζονται και στα νησιά, με τελευταίο παράδειγμα τις 4 τουρκικές μηχανότρατες που έφτασαν σε απόσταση 600 μέτρων από την Κάλυμνο, ο υπουργός επίσης εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας ότι «οι ροές μειώνονται» καθώς και ότι τα νησιά θα ενισχυθούν με 500 συνοριοφύλακες.