Ποια είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για ένα νιόπαντρο ζευγάρι που τώρα ξεκινά την κοινή του ζωή; Τα αποτελέσματα μιας νέας, βρετανικής έρευνας φέρνουν την ελληνική πρωτεύουσα μια ανάσα από την παγκόσμια πρωτιά. Για την ακρίβεια, η μελέτη που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Purely Diamonds, μιας λονδρέζικης εταιρείας που σχεδιάζει και πουλά δαχτυλίδια αρραβώνων, διαπίστωσε ότι η Αθήνα είναι η καλύτερη πόλη στον κόσμο για ένα νιόπαντρο ζευγάρι, μετά την Πράγα της Τσεχίας.

Η έρευνα συνέκρινε 34 πόλεις από όλο τον κόσμο με βάση τα κριτήρια που είναι πιο σημαντικά για εκείνους που τώρα ξεκινούν την κοινή τους ζωή. Συγκεκριμένα, προσμετρήθηκαν το ύψος των ενοικίων, οι μηνιαίοι λογαριασμοί ενός μέσου σπιτιού (συμπεριλαμβανομένης και μιας σύνδεσης ίντερνετ 60mbps), η ασφάλεια, το κλίμα, η μόλυνση του περιβάλλοντος, οι τιμές βασικών ειδών όπως το ψωμί, το γάλα και τα αυγά, το κόστος των μετακινήσεων, η ύπαρξη χώρων πρασίνου και χώρων πολιτισμού (μουσεία, σινεμά, εστιατόρια), καθώς και οι ευκαιρίες απασχόλησης.

Σύμφωνα με την Purely Diamonds, η Πράγα είναι η πόλη που προσφέρει την καλύτερη εμπειρία στα νιόπαντρα ζευγάρια. Η πρωτεύουσα της Τσεχίας διαθέτει άφθονους χώρους πρασίνου και πλούσια πολιτιστική ζωή. Και επιπλέον, είναι μία από τις πόλεις με τις φθηνότερες μετακινήσεις, αφού ένα μηνιαίο εισιτήριο για τα μέσα μεταφοράς είναι 7 φορές φθηνότερο από ό,τι στο Λονδίνο και 77% φθηνότερο σε σχέση με το Τόκιο.

Είναι ενδιαφέρον ότι το top4 των καλύτερων πόλεων του κόσμου για να ξεκινήσει κανείς μια νέα ζωή βρίσκονται στην Ευρώπη. «Η Αθήνα, η Βενετία και η Ρώμη είναι γνωστές ως μερικές από τις πιο ρομαντικές πόλεις του κόσμου, αλλά η έρευνά μας αποκαλύπτει πως όταν αναζητούμε τον ιδανικό προορισμό για να φτιάξουμε μια ‘φωλιά’ ψάχνουμε και άλλα πράγματα πέραν του ρομάντζου», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι συντάκτες της μελέτης.

Πραγματικά, εάν η Αθήνα βρέθηκε στη δεύτερη θέση της λίστας το χρωστά στα πιο «πεζά» από τα κριτήρια που θα χρησιμοποιούσε ένα νιόπαντρο ζευγάρι για να επιλέξει την πόλη διαμονής του. Με την έρευνα να καταγράφει το μέσο ενοίκιο στις 750 λίρες (δηλαδή περίπου στα 830 ευρώ), αποδεικνύεται ότι η Αθήνα είναι πολύ φθηνότερη από πόλεις όπως η Βενετία (μέσο ενοίκιο 3.760 ευρώ), η Ρώμη (1.600 ευρώ) ή ακόμα και η Πράγα (1.200 ευρώ). Με το κόστος μίας μηνιαίας κάρτας για τα μέσα μεταφορών να καταγράφεται στις 27,7 λίρες (περίπου 30 ευρώ), φαίνεται ότι οι μετακινήσεις στην Αθήνα είναι σχεδόν έξι φορές φθηνότερες σε σχέση με το Λονδίνο. Όπως θα περίμενε κανείς, η ελληνική πρωτεύουσα σκοράρει πολύ άσχημα στο κριτήριο των εργασιακών προοπτικών, όπου έχουν συνυπολογιστεί όχι μόνο το ύψος του μέσου μισθού, αλλά και οι πιθανότητες που έχει κάποιος να βρει δουλειά (μέσα από τον αριθμό των μικρών αγγελιών) καθώς και οι συνθήκες εργασίας (πόσες ώρες την εβδομάδα δουλεύει ο μέσος εργαζόμενος, πόσο ευέλικτα είναι τα ωράρια κτλ). Σε ό,τι αφορά το κόστος ζωής, οι τιμές των βασικών ειδών (γάλα, ψωμί, αυγά) είναι ακριβότερες στην Αθήνα όχι μόνο από τη Βαρκελώνη αλλά και από το Λονδίνο. Και οι μηνιαίοι λογαριασμοί ενός τυπικού σπιτιού (στις 200 λίρες, δηλαδή περίπου 220 ευρώ) είναι οι ίδιοι που θα πλήρωνε κανείς στη Νέα Υόρκη αλλά σαφώς φθηνότεροι σε σχέση με το Βερολίνο.

Και ενώ οι πρώτες θέσεις της λίστας με τις καλύτερες πόλεις για τους νιόπαντρους αποτελούν μια καθαρά ευρωπαϊκή υπόθεση, οι τελευταίες θέσεις μονοπωλούνται από πόλεις της Ιαπωνίας και της Κίνας, και συγκεκριμένα από το Τόκιο, τη Σαγκάη, την Γκουανγκζού και την Οσάκα. «Παρότι αυτές οι πόλεις έχουν τις περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης και πληρώνουν τους καλύτερους μισθούς, εμφανίζουν επίσης πολύ μεγάλο κόστος μετακίνησης, ελάχιστους χώρους πρασίνου και πολύ υψηλά ενοίκια, αποδεικνύοντας ότι η ιδανική ζωή των νεόνυμφων δεν μετριέται μόνο με το χρήμα», σημειώνει η Purely Diamonds. Πραγματικά, το Τόκιο προσφέρει τις καλύτερες προοπτικές απασχόλησης (με 757.000 αγγελίες εργασίας αυτή τη στιγμή και τον υψηλότερο μέσο μισθό από όλες τις πόλεις που εξετάστηκαν), όμως στην ιαπωνική πρωτεύουσα οι εργαζόμενοι δουλεύουν κατά κανόνα πάνω από 42 ώρες την εβδομάδα. Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στη Σαγκάη της Κίνας, όπου ο μέσος εργαζόμενος δουλεύει 46 ώρες την εβδομάδα.

Για όσους αναζητούν ένα ευέλικτο ωράριο και τη δυνατότητα να δουλεύουν από το σπίτι, το Βερολίνο, το Ντουμπάι και το Άμστερνταμ αποτελούν καλές επιλογές. Η Πράγα είναι η πόλη με τα περισσότερα πάρκα, καθώς καταγράφηκαν 139 περισσότεροι εξωτερικοί χώροι για φυσική άσκηση και αναψυχή σε σχέση με το Τόκιο. Αλλά εάν κανείς μετρήσει τα μουσεία, τα εστιατόρια, τα σινεμά και τα θέατρα, τότε το Τόκιο αναδεικνύεται στην καλύτερη πόλη του κόσμου για τους λάτρεις της κουλτούρας, με τη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη να ακολουθούν. Και ενώ κάποιος θα πίστευε ότι ο ιδανικός προορισμός για τους καλοφαγάδες βρίσκεται κάπου μεταξύ Ρώμης και Βενετίας, στην πραγματικότητα, η Σεούλ της Νότιας Κορέας φιγουράρει στην κορυφή της σχετικής λίστας, εξαιτίας της πληθώρας των εστιατορίων που μπορείς κανείς να δοκιμάσει εκεί.