Μεγάλες αλλαγές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας, οι οποίες και θα τεθούν σε ισχύ από τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021. Οι αλλαγές αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των μορίων αλλά και την επαναφορά των συντελεστών βαρύτητας ανά μάθημα και επιστημονικό Πεδίο.

Οι συντελεστές βαρύτητας δεν ίσχυαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020 και σύμφωνα με την υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού του ομίλου «Φροντιστήρια Νέο» που μίλησε στο parapolitika.gr,  προκλήθηκαν αρκετά θέματα με τον υπολογισμό των μορίων και έτσι το υπουργείο αποφάσισε την επαναφορά τους προκειμένου να αποφευχθούν αδικίες και προβλήματα στους υποψηφίους που θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Πώς θα υπολογίζεται ο συνολικός αριθμός μορίων

Σύμφωνα, με όσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 και εφεξής, ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων, γίνεται ως εξής:

Το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα με προσέγγιση δεκάτου των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται επί δύο (2).

Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, όπως ορίζονται παρακάτω. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό (100).

Για τον προσδιορισμό του συνόλου των μορίων κάθε υποψηφίου για εισαγωγή στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις τμημάτων που είναι ενταγμένα σε κάθε ένα από τα Επιστημονικά Πεδία θα υπολογίζονται τα μαθήματα και οι συντελεστές βαρύτητας τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού που ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, ως ακολούθως:

Ομάδα Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών
1ο Επιστημονικό Πεδίο: ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες:

α) Αρχαία Ελληνικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Ιστορία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)
Β. Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών και

2ο Επιστημονικό Πεδίο,Σπουδών Υγείας :

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Φυσική Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

3ο Επιστημονικό Πεδίο επιστήμες υγείας και ζωής:
α) Βιολογία Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Χημεία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7)

 4ο Επιστημονικό Πεδίο: επιστήμες οικονομίας και πληροφορικής:

α) Μαθηματικά Προσανατολισμού με συντελεστή ένα κόμμα τρία (1,3)
β) Οικονομία Προσανατολισμού με συντελεστή μηδέν κόμμα επτά (0,7).

Ποια η διαφορά με τον περσινό τρόπο υπολογισμού των μορίων

Με τον νόμο 4610 του 2019, καταργήθηκαν οι συντελεστές βαρύτητας και τα συνολικά μόρια προέκυπταν από τον μέσο όρο των βαθμών στα τέσσερα μαθήματα πολλαπλασιαζόμενο επί 1.000.

«Σε μαθηματικούς όρους, αυτό σημαίνει ότι διαιρούμε με 4 και μετά πολλαπλασιάζουμε με 1.000, δηλαδή ουσιαστικά πολλαπλασιάζουμε με 250. Έτσι προκύπτουν οι αριθμοί που λήγουν μόνο σε 00, 25, 50 και 75. Άρα, τελικά, δεν έχουμε 20.000 πιθανά αποτελέσματα αλλά μόνο 800 πιθανά αποτελέσματα», τονίζει η κ. Γράβαρη και τονίζει ότι μπορούν να βρεθούν κατά μέσον όρο 125 υποψήφιοι σε κάθε βαθμό.

Από την άλλη, στις υψηλόβαθμες σχολές όπου δεν υπάρχει μεγάλη απόσταση στα μόρια των εισαχθέντων (πρώτος – τελευταίος), υπήρξε πολύ μεγάλη συγκέντρωση υποψηφίων στις ίδιες βαθμολογίες. Για παράδειγμα, στην Ιατρική ΑΠΘ το 2019 η απόσταση πρώτου και τελευταίου ήταν μόνο 908 μόρια, ενώ στην Ιατρική Θράκης η διαφορά ήταν μόνο 460 μόρια.
hjhgjghj




NEO_KARTELES_VIDEO_0206-1__1_