Τα αυξημένα κρούσματα αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις των ειδικών για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, φέρνουν ολοένα και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην Αττική.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική εμφανίζεται κάθε μέρα με μεγαλύτερη επιδείνωση με αποτέλεσμα σήμερα να καταγραφούν 212 κρούσματα μόνο στην Αττική, από τα 359 που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα.

Ήδη, τόσο από επιδημιολόγους, όσο και από επίσημα κυβερνητικά χείλη, με τον κ. Πέτσα να κάνει από χθες αναφορά στο ενδεχόμενο ενός lockdown, και να επαναλαμβάνει και σήμερα την εκτίμηση αυτή, αλλά και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια να μην αποκλείει νέα έκτατα μέτρα, φέρνουν στο προσκήνιο το σενάριο που όλοι απεύχονται.

Πηγές αναφέρουν στα parapolitika.gr ότι τα επόμενα βήματα και οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης θα είναι κλιμακωτοί απέναντι στο τελικό στάδιο μιας γενικής καραντίνας. Εφόσον τα κρούσματα θα συνεχίσουν να καταγράφουν μια αυξητική τάση, θα τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού Αττικής, προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά. Εντός της Αττικής, θα περιοριστούν οι ώρες κυκλοφορίας των πολιτών κυρίως οι βραδινές, ενώ θα επανέλθει και το sms, κυρίως όμως για τους ηλικιωμένους.

Οι λόγοι της ανησυχίας είναι πολλοί και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές «μπορεί η χώρα να βρίσκεται σε καλύτερη συγκριτικά θέση στους δείκτες θανάτων και κρουσμάτων, όμως ο κίνδυνος που επισημαίνεται είναι η  επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και κυρίως σε ό,τι αφορά στις κλίνες στις ΜΕΘ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά και των διασωλημωμένων θα κρίνουν τις  επόμενες δύο εβδομάδες που χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα κρίσιμες, εάν η κυβέρνηση θα αποφασίσει την δεύτερη δέσμη μέτρων που έχει ήδη στο τραπέζι και επεξεργάζεται.

 

Κικίλιας: Χειροτερεύουν τα πράγματα-Ίσως χρειαστούν νέα μέτρα

Ειδικότερα ο κ. Κικίλιας μίλησε για την ανησυχητική κατάσταση με τον κοροναϊό στην Αττική και το ενδεχόμενο νέων έκτακτων μέτρων. «Χειροτερεύουν τα πράγματα» σημείωσε ο κ. Κικίλιας μιλώντας στην εκπομπή «LIVE NEWS» και τον Νίκο Ευαγγελάτο.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το μέτωπο του κοροναϊού, ερωτηθείς για την «κόκκινη γραμμή» που θα σηματοδοτήσει την ενεργοποίηση νέων μέτρων στην Αττική, ο κ. Κικίλιας τόνισε: «Εμένα με ανησυχεί η κατάσταση της Αττικής και προετοιμάζω το ΕΣΥ έτσι ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έρχονται. Το άλλο είναι δουλειά της επιτροπής, των επιδημιολόγων, των λοιμωξιολόγων και μας συμβουλεύουν καθημερινώς με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα».

Σημείωσε ωστόσο ότι η Αττική δοκιμάζεται, και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων, αυστηρότερων μέτρων.

  «Όσο επιδεινώνονται οι δείκτες, τόσο πιο πολύ συζητιέται στην επιτροπή η περίπτωση να χρειαστούν νέα μέτρα. Πρέπει να τηρούμαι τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση. Η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι πολύ ψηλά, πρέπει να σεβόμαστε τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ευπαθείς ομάδες», υπογράμμισε.

  Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις τέσσερις παραδοχές σχετικά με τον Covid-19. Αρχικά τόνισε ότι ο ιός δεν είναι εποχικός, «το καλοκαίρι δεν είχαμε ύφεση», σημείωσε.

 «Οι ασυμπτωματικοί και οι νέοι άνθρωποι βοήθησαν στην μετάδοση του ιού» πρόσθεσε δευτερευόντως, ωστόσο «πλέον υπάρχει αντίστροφη μέτρηση για το εμβόλιο, ενώ πλέον οι γιατροί έχουν την εμπειρία και γνωρίζουν πως να αντιμετωπίσουν τον ιό».

 Πέτσας: Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προανήγγειλε επίσης νέα μέτρα, καθώς μίλησε για ένα δυναμικό φαινόμενο, αφήνοντας ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο.

 «Το φαινόμενο είναι δυναμικό. Θα πάρουμε όποιο μέτρο χρειαστεί» επιβεβαίωσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στο briefing των πολιτικών συντακτών, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση προς τους πολίτες να «συμπράξουμε όλοι απέναντι στον κοινό εχθρό, να τηρούμε τις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να μην χρειαστούν νέα μέτρα».