Δύο νεκρούς, μία αγνοούμενη και τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις, κατοικίες και στην αγροτική παραγωγή, έχει αφήσει πίσω του ο «Ιανός» από το πέρασμά του στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, με την τοπική κοινωνία να μην έχει ακόμα συνέλθει από αυτό το πρωτόγνωρο φυσικό φαινόμενο.

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες, πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Καρδίτσα. Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες από τις αρμόδιες αρχές για τον εντοπισμό, σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καρδίτσας, μιας 43χρονης οδηγού, η οποία αγνοείται στην περιοχή του Μουζακίου, αν και το αυτοκίνητό της βρέθηκε χθες.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες βοσκοί που βρίσκονται σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μακρυχώρι, παραμένουν στον χώρο και δεν επιθυμούν να τους μεταφέρουν σε άλλο σημείο. Σήμερα θα γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές να τους προμηθεύσουν με είδη πρώτης ανάγκης.




Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα.

Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης.

Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.



Ένα σημαντικό κομμάτι της καταστροφής που θα επηρεάσει και την οικονομία της περιοχής, είναι η εικόνα που παρουσιάζει η αγροτική παραγωγή μετά την επέλαση του «Ιανού».

Οι αγρότες δεν πρόλαβαν να συγκομίσουν την παραγωγή τους, η οποία δέχθηκε τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να πουλήσουν και να εισπράξουν. Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.




Στον δήμο Μουζακίου, μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου κατά μήκος του ποταμού Πάμισου έχει καταρρεύσει, γκρεμίζοντας και ένα κομμάτι του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.



Η άνοδος της στάθμης, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων και των φερτών υλικών που παρέσυρε είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει κομμάτι του Κέντρου Υγείας, να κοπούν δρόμοι, να πλημμυρίσουν καλλιέργειες, σπίτια και επιχειρήσεις




Παράλληλα, σύμφωνα με το karditsalive.net, κατέρρευσε μεγάλο τμήμα του περιφερειακού δρόμου του Μουζακίου, ενώ ιδιαίτερα σημαντική ζημιά έχει υποστεί η νέα γέφυρα που συνδέει την πόλη με την Καρδίτσα. Η παλαιά γέφυρα που δεν χρησιμοποιούνταν παρά μόνο από πεζούς έχει υποστεί καθίζηση.

Η άνοδος της στάθμης του ποταμού Πάμισου, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα τμήμα του Κέντρου Υγείας.

Σε μήνυμά του ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Φάνης Στάθης επισημαίνει τα εξής:

«Όσοι συμπολίτες μας επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα στέγης, παρακαλούμε πολύ να απευθυνθούν στον κατά τόπο αρμόδιο πρόεδρο. Υπάρχουν διαθέσιμοι χώροι στη Μαθητική Εστία Μουζακίου και στο Mouzaki Palace. Κατόπιν επικοινωνίας του δημάρχου Μουζακίου Φάνη Στάθη με τον Χρήστο Μιχαλάκη αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και τον Δημήτρη Παπαστεργίου δήμαρχο Τρικάλων και πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αποφασίστηκε πως αν παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη θα διαθέσουν κλίνες στα ξενοδοχεία των Τρικάλων. Επιπλέον οι υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας Μουζακίου μεταφέρθηκαν στη Μαθητική Εστία Μουζακίου». 

Βίντεο του parapolitika.gr από επιχείρηση διάσωσης