Με την Αττική να βρίσκεται σε κλοιό πανδημίας με 210 νέα κρούσματα, από τα 346 που ανακοινώθηκαν σήμερα,  νέα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι, τοπικού χαρακτήρα ωστόσο, όπως διευκρίνισαν τόσο ο Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Γκίγκας Μαγιορκίνης, όσο και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

Ο Καθηγητής κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέωση,  επανέλαβε ότι οι διασωληνώσεις ασθενών έχουν ανοδική τάση, ενώ στο επίκεντρο της επιδημιολογικής έξαρσης είναι η Αττική. Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε επίσης πως υπάρχει αποφυγή των οριζόντιων μέτρων ενώ οι επιπτώσεις της εφαρμογής τους στην Αττική, θα φανούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας.

 Ο ίδιος ζήτησε «να μην επιτρέψουμε στον φόβο μας να μας παρασύρει σε φανατισμό και στιγματισμό» και παρέθεσε μια εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας: «όταν οι τεχνικές παρεμβάσεις έρχονται σε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πρακτικές κουλτούρας, η κουλτούρα νικάει».
Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ σημείωσε εκ νέου πως η επίδρασή των πιο πρόσφατων μέτρων ενάντια στον κορανοϊό αναμένεται να εκτιμηθεί προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας κατ’ αρχήν από τον νέο αριθμό διαγνώσεων.

Συστάσεις για περιορισμό μετακινήσεων σε άνω των 65 ετών

Οι ειδικοί συστήνουν σε άτομα ηλικίας άνω των 65 τον περιορισμό μετακινήσεων, ενώ όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας, τονίζοντας πως οι συγγενείς τους οφείλουν να θεωρούν εαυτούς ως ασυμπτωματικούς στον κορανοϊό και να λειτουργούν αναλόγως.

 Σε μια αναφορά που φαίνεται πως απηχούσε την διαβεβαίωση της κυβέρνησης πως δεν βρισκόμαστε κοντά σε νέο lockdown, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως προκρίνονται από την επιτροπή μέτρα τοπικού χαρακτήρα. Όπως είπε, σημαντικό σε αυτή τη φάση της πανδημίας του κοροναϊού, είναι η προτεραιοποίηση των κοινωνικοοικονομικών δραστηριοτήτων.

 Ο καθηγητής παρέθεσε την εκτίμηση του Αμερικανού συναδέλφου του Άντονι Φαουτσι που για το θέμα τόνισε πως, προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κοροναϊού θα πρέπει είτε να κλείσουν τα μπαρ, είτε να κλείσουν τα σχολεία.

 Τέλος, ο Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στην πόλωση που δημιουργεί η παρατεταμένη κόπωση από την πανδημία. Ο καθηγητής συνέστησε υπομονή και συμπόνια προς τους συνανθρώπους μας.

 «Να μην επιτρέψουμε στους φόνους μας να μας οδηγήσουν σε φανατισμό» είπε και θύμισε πως έχει αποδειχθεί πως όσες φορές οι τεχνικές παρεμβάσεις έρχονται σε σύγκρουση με βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις κουλτούρας, η κουλτούρα πάντα νικάει.

Χαρδαλιάς: Υποχρεωτική η τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων


 «Βρισκόμαστε στο πορτοκαλί στην Αττική» σημείωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στην Περιφέρεια Αττικής.

Ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας, υπενθυμίζοντας ότι η τηλεργασία του 40% των εργαζομένων είναι υποχρεωτική σε όσους μπορούν να εργαστούν εξ’ αποστάσεως  και ισχύει έως τις 4 Οκτωβρίου.Μάλιστα, υπογράμμισε ότι είναι ευθύνη του εργοδότη και αν δεν συμμορφωθούν με το μέτρο θα πληρώσουν πρόστιμο. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι πρέπει να αλλάξει και το ωράριο των εργαζομένων προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός κατά την προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία τους.

 Αναστέλλονται όλες οι υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις

Την αναστολή των υπαίθριων θεατρικών παραστάσεων από την ερχόμενη Πέμπτη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

Ειδικότερα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς. Μεταξύ τους, είναι η αναστολή για όλες τις υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις, εκτός των θερινών κινηματογράφων. Το μέτρο θα ισχύει από την Πέμπτη.

Χαρδαλιάς για lockdown

 Ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση των συντακτών για τον κοροναϊό αναφέρθηκε και σε όλα τα σενάρια που ακούστηκαν για το lockdown.

Ειδικότερα ο Νίκος Χαρδαλιάς είπε ότι «ο σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα, να εφαρμόσουμε με συνέπεια αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί όπως είναι η κοινωνική απόσταση, η μάσκα και οι κανόνες υγιεινής».

 «Δεν υπάρχουν διεθνώς πρωτόκολλα διαχείρισης για τοπικά lockdown σε επίπεδο δήμων», πρόσθεσε. «Εφαρμόζουμε συγκεκριμένα πρωτόκολλα σε περιοχές ή σε μονάδες που θα μπορούσαν να αποτελούν εστίες με περισσότερα κρούσματα», είπε.

 «Αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο μάσκα - αποστάσεις - υγιεινή είναι η καλύτερη απάντηση στον ιό». Το lockdwon όπως είπε ο υφυπουργός «είναι η τελευταία λύση, όμως αν τηρηθούν τα μέτρα θα έχουμε αποτελέσματα».

 Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Χαρδαλιάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης μέτρων για άνω των 65 ετών λέγοντας ότι αυτό θα αποφασιστεί εφόσον τα στατιστικά στοιχεία μας δείξουν ότι υπάρχει πρόβλημα για την συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι έχουν καταγραφεί 15.142 κρούσματα συνολικά από την αρχή της πανδημίας, ενώ έχουν γίνει 530.698 στοχευμένοι έλεγχοι στις πύλες εισόδου από την 1η Ιουλίου.

 Αναφορικά με τα πρόστιμα, είπε ότι έχουν καταγραφεί 12.001 παραβάσεις, ενώ έχουν επιβληθεί 13.079 πρόστιμα με συνολικό κόστος 5 εκατ. ευρώ.

 

Συνεχίζεται η διασπορά

 Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο ΕΥΔΥ ανακοίνωσε  346 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15928, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

 2651 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6687 (42.0%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 77 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 21 (27.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 185 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 8 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 352 θανάτους συνολικά στη χώρα. 131 (37.2%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.