Μία σαφή και κατηγορηματική απάντηση προς όλους εκείνους οι οποίοι αμφισβητούν την επάρκεια της ιχνηλάτησης των επαφών των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας έδωσε σήμερα το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.
Συγκεκριμένα, η σχετική απάντηση του Νίκου Χαρδαλιά έχει ως εξής:

Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Ευχαριστώ πολύ. Κύριοι Υπουργοί, κύριε Καθηγητά, πώς μπορούμε, με ποιον τρόπο επιτυγχάνουμε την ικανοποιητική ιχνηλάτηση όταν από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι σχεδόν 5 στα 10 κρούσματα είναι αγνώστου πηγής μόλυνσης;

Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Δεν ισχύει αυτό. Το έχω ξαναπεί. Δεν ξέρω πώς προκύπτει αυτό το 5 στους 10 είναι αγνώστου πηγής μόλυνσης. Εμείς από την ώρα που έρχεται το excel με όλα τα στοιχεία, η ιχνηλάτηση που γίνεται είναι εξαντλητική. Μέσα από τις διαδικασίες, το έχω ξαναπεί, δεν αφορά την φάση αυτή που διανύουμε, αλλά από την πρώτη στιγμή, υπάρχουν κάποια τα οποία δεν προκύπτει 100% πού μπορεί να έχουν κολλήσει, υπάρχουν ενδείξεις.

Στις περιπτώσεις αυτές αναγκαζόμαστε και παίρνουμε πιο αυστηρά, πιο οριζόντια μέτρα σε σχέση και με τη χωροταξική συμπεριφορά του κρούσματος, αλλά και με τα δεδομένα που έχουμε.

Εάν δούμε, δηλαδή, ότι κινείται σε ένα χώρο δουλειάς πολύ συγκεκριμένο ο οποίος δεν προκύπτει επαφή τους με κάποιους συγκεκριμένους, προτιμούμε να κλείσουμε όλη την πτέρυγα.

Έγινε αυτό και σε τράπεζες, έγινε και σε μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν υπάρχουν, δηλαδή, κρούσματα που δεν καταλήγουμε, έστω μέσω ενδείξεων, πού μπορεί να έχουν κολλήσει.

Και από εκεί και πέρα, βεβαίως κάθε μέρα σχεδόν κάνουμε διάφορες αναλύσεις, διότι όταν βλέπουμε ότι έχουμε 10 κρούσματα, λέω ένα παράδειγμα, τα οποία έχουν έρθει από ένα νησί – το αντιμετωπίσαμε πρόσφατα αυτό – και μάλιστα συνδέονται με επίσκεψη σε συγκεκριμένο μπαρ, να το πω, προφανώς και υπάρχει red flag σε μας.

Και κάνουμε ταυτόχρονα και τους ελέγχους που χρειάζεται, αν τηρούνται τα μέτρα στο συγκεκριμένο μπαρ και στο συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Είναι μια δυναμική διαδικασία η ιχνηλάτηση. Το «υπό διερεύνηση» που βλέπετε, είναι την ώρα που βγαίνει και πριν έρθει σε μας, στην ιχνηλασία. Όταν έρχεται σε μας, με κάθε τρόπο, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που έχουμε, καταλήγουμε. Υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις που τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί, μικρές περιπτώσεις αυτές, μικρός αριθμός, δεν είναι τα πραγματικά.

Όμως, το ελληνικό Κράτος έχει την δυνατότητα, μέσα και από τους ελέγχους που μπορεί να κάνει, ακόμα και επιτόπιους ελέγχους, να βρει ποια είναι αυτά τα κρούσματα, πού μένουν και να μπορέσουμε και να διασταυρώσουμε τα στοιχεία που μας δίνουν σε σχέση με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στον χώρο που καλούμαστε να επιβάλλουμε την απομόνωση, αν ισχύουν τα δεδομένα τα οποία μας έχουν παρουσιαστεί.