Συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή περίπου 70 αποφοίτων του Λυκείου που συμμετείχαν στις τελευταίες πανελλαδικές  εξετάσεις και ζητούν ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές οι αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας για τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων σπουδαστών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και για την κύρωση των πινάκων εισαγομένων στα τμήματα και τις Σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι δικηγόροι της  Γ΄τάξης του Λυκείου που συμμετείχαν στην τελευταίες πανελλαδικές εξετάσεις (2020-2021) και οι νομικοί  σύμβουλοι του υπουργείου Παιδείας αντάλλαξαν τα νομικά τους επιχειρήματα.

 Οι δικηγόροι των προσφευγόντων υποστήριξαν οτι  οι προσβαλλόμενες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στα άρθρα 4, 5 και 16 του Συντάγματος και κατά συνέπεια παράνομες.

 Την ίδια στιγμή, τόνισαν πως ανατρέπεται η κατανομή τωνθέσεων, μεταξύ των υποψηφίων του παλαιού και του νέου συστήματος εισαγωγικών εξετάσεων.

 Παράλληλα, τόνισαν πως υπήρξαν από το υπουργείο Παιδείας 3 μεταβολές της εξεταστέας ύλης, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ σε κανένα κράτος του κόσμου.

 Οι αλλαγές αυτές, όπως επισήμαναν οι δικηγόροι των αιτούντων, απετέλεσαν βόμβα στα θεμέλια των εισαγωγικών εξετάσεων. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι   μη νόμιμα και λανθασμένα έγινε η κάλυψη των κενών θέσεων.

 Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι του Δημοσίου αντέκρουσαν τα επιχειρήματα περί αντισυνταγματικότητας των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων, ενώ διευκρίνισαν ότι όλες σχεδόν οι επίμαχες υπουργικές αποφάσεις δεν θα εφαρμοστούν στο μέλλον, καθώς εξάντλησαν την ισχύ τους.