Στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε την Τετάρτη η αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το Παλαιό Σύστημα στις Πανελλαδικές του 2020. Με την αίτησή τους ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με τις οποίες τους αποδίδεται ποσοστό 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων ημερησίων ΓΕΛ. Ο καθορισμός του ποσοστού αυτού, σύμφωνα με το περιεχόμενο της αίτησης, βασίστηκε σε διάταξη (του άρθρου 166 παρ. 1) του πρόσφατου Ν. 4635/2019, η οποία , όπως αναφέρεται, παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας.

Οι αιτούντες υποστηρίζουν συγκεκριμένα ότι ποσοστό 9,51% προκύπτει από τη σχέση του αριθμού των Αιτήσεων - Δηλώσεων Συμμετοχής των υποψηφίων με το Παλαιό και με το Νέο Σύστημα, δηλαδή με βάση ένα καθαρά αριθμητικό κριτήριο, χωρίς καμιά αξιολογική κρίση των υποψηφίων που απλώς δηλώνουν συμμετοχή με το Παλαιό ή με το Νέο Σύστημα.

Αντίθετα, επικαλούνται νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας την οποία σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις αρχές της ισότητας – ίσων ευκαιριών και της αξιοκρατίας.

Η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται λόγω της σπουδαιότητάς της να έχει εκδοθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, καθώς ,όπως εκτιμάται η κρίση των ανώτατων δικαστών επί του θέματος που έχει τεθεί θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το Υπουργείο Παιδείας πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για την ίδια υπόθεση η αίτηση ακύρωσης έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί στις 2 Οκτωβρίου 2020.