Αντίστροφα μετρά η χώρα για νέα πιο αυστηρά μέτρα καθώς εξακολουθεί να είναι αυξητική η διασπορά του ιού με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει σήμερα 460 νέα κρούσματα.

Η χώρα σημειώνει και σήμερα αρνητικό ρεκόρ με τις ανησυχίες να εντείνονται. Ειδικότερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 460 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 142 συνδέονται με γνωστές συρροές και 26 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 19346, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

 2991 (15.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 7967 (41.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

 85 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 26 (30.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 88.2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 217 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

 Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 398 θανάτους συνολικά στη χώρα. 147 (36.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ανησυχία για τους διασωληνωμένους

Ξανά αντιμέτωπη με αύξηση στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι βρίσκεται η χώρα μας. Ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται, 85 ανακοινώθηκαν σήμερα, 89 χθες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να φρακάρει το σύστημα Υγείας.

  Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πολλοί ασθενείς και όχι μόνο ηλικιωμένοι, βρίσκονται με βαριά εικόνα μέσα στις ΜΕΘ, ένα βήμα πριν χρειαστούν διασωλήνωση. Ετσι, εξηγείται η απότομη αύξηση των νέων διασωληνώσεων κάποιες ημέρες.

 Από την αρχή της επιδημίας και μέχρι την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, στις ΜΕΘ έχουν εισαχθεί 487 ασθενείς, οι 470 από τους οποίους χρειάστηκαν διασωλήνωση.

 Να σημειωθεί ότι το σχέδιο ενίσχυσης του υπουργείου Υγείας για την ενίσχυση του ΕΣΥ, ειδικά σε ό, τι αφορά τις Εντατικές είναι σε εξέλιξη. Σύμφωνα με αυτό, μέσα στον Οκτώβριο αναμένονται επιπλέον 67 κλίνες ΜΕΘ, ενώ από το Δεκέμβριο θα ξεκινήσουν να παραδίνονται οι 174 ΜΕΘ και ΜΑΦ από τη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.