Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα περιστατικά του κοροναϊού κατά την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ. 

Αν και τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν είναι αρκετά μειωμένα από τους αρισθμούς των τελευταίων ημερών η ανησυχία των ειδικών παραμένει για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Συνολικά 267 νέα κρούσματα κοροναϊού καταγράφηκαν στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με γνωστές συρροές και 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το εύρος θνητότητας που προκαλεί ο κοροναϊός στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν επτά θάνατοι, ενώ 79 δίνουν μάχη να κρατηθούν στη ζωή διασωληνωμένοι. 

Η Αττική παραμένει στο «κόκκινο» με 123 κρούσματα, παρά τα νέα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, ενώ ανεξέλεγκτες υπερ-εστίες κοροναϊού αναδύονται ολοένα και συχνότερα ενώ μεταμεσονύχτιες συναθροίσεις οργανώνονται σε πλατείες και δρόμους.

Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας καθώς εάν υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στις περιοχές με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, τότε είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει μία σειρά νέων μέτρων.

Ο στόχος των υγειονομικών αρχών που βρίσκονται μήνες τώρα στη μάχη κατά του κοροναϊού ήταν να διανυθεί αυτό το χρονικό διάστημα προς το τέλος Οκτωβρίου από άλλη επιδημιολογική αφετηρία, δηλαδή με μικρότερο αριθμό ημερησίων κρουσμάτων από τον τωρινό, ώστε να υπάρχει περιθώριο ελιγμών στη διαχείριση της κατάστασης.

Η κατάσταση στην Αττική δημιουργεί επικίνδυνο σκηνικό και εκείνο που λένε όλοι οι ειδικοί πλέον είναι να ακολουθηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί – και παρατάχθηκαν – για να μη χρειαστούν κι άλλα.

Την ίδια στιγμή, η η καθηγήτρια Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» Αναστασία Κοτανίδου για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα.

Όπως τόνισε τα κρούσματα δεν πέφτουν διότι οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η πολιτεία.

«Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ακόμη και σε κλειστούς χώρους αρνούνται να φορέσουν μάσκα» είπε. Για να συμπληρώσει: «Πιστεύω πως αν εφαρμοστούν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι σήμερα, τα κρούσματα θα μειωθούν ριζικά».

Όχι σε lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων μέτρων, για την ώρα.

«Πρώτα θα δούμε πώς θα αποδώσουν τα μέτρα και μετά θα δούμε αν θα πάρουμε άλλα. Τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μιλώντας στο ΟΡΕΝ. 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Athens Democracy Forum 2020 διεμήνυσε πως υπάρχει γενική συμφωνία ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, ότι είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδιανόητο, να πάμε σε ένα δεύτερο γενικό lockdown.

Νέα μέτρα στο τραπέζι
Ωστόσο οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι εφιαλτικές, καθώς σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του ΑΠΘ είναι δυνατόν τα κρούσματα να ανέβουν στα 400+ έως το τέλος Νοεμβρίου και σε 600+ στο τέλος Δεκεμβρίου. Σε συνδυασμό με τη γρίπη και τον ιό H1N1, δημιουργείται ένα «εκρηκτικό» κοκτέιλ με τα κρούσματα κοροναϊού να φτάνουν εν δυνάμει σε 2.000 την ημέρα.

Κατόπιν όλων αυτών δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να ανακοινώσει νέους περιορισμούς για το λεκανοπέδιο τις επόμενες ημέρες ή ακόμη και ώρες.

Ένα από τα μέτρα που εξετάζεται πάρα πολύ σοβαρά είναι η η καθολική χρήση μάσκας στην Αττική και η εκ νέου τροποποίηση στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων. 

Συναγερμός στα γηροκομεία της χώρας
«Κόκκινος» συναγερμός έχει σημάνει στα γηροκομεία όλης της χώρας, αφού η απειλή του κοροναϊού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στις Αρχές για τη διασπορά σε ηλικιωμένους.

Πολλοί οίκοι ευγηρίας έχουν βρεθεί στη δίνη του κοροναϊού, καταμετρώντας πολλούς νεκρούς, όπως στο Ασβεστοχώρι και σε κλινική στο Περιστέρι. Τελευταίο όμως παράδειγμα είναι το γηροκομείο στον Άγιο Παντελεήμονα, που είχε και τον πρώτο του νεκρό ενώ υπήρξαν και κρούσματα σε εργαζομένους γηροκομείου στην Καρδίτσα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχαν ανακοινωθεί συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους εργαζόμενους σε τέτοιες δομές φιλοξενίας, όπως αναβολή αδειών των εργαζομένων, τεστ κοροναϊού 48 ώρες πριν την επάνοδο στην εργασία, αποφυγή ταξιδιών στο εξωτερικό, περιορισμός συνάθροισης σε κλειστούς χώρους με κόσμο, αποφυγή επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα και σε περίπτωση επαφής με ύποπτο κρούσμα, κατ’ οίκον περιορισμός.

Από τις 24 Μαρτίου ο ΕΟΔΥ είχε αναρτήσει μέτρα προστασίας για τα γηροκομεία, όπως την απαγόρευση επισκέψεων συγγενών, εισαγωγές και εξαγωγές ηλικιωμένων από τα ιδρύματα και θερμομετρήσεις των εργαζομένων.

Η αρμόδια επιτροπή εμπειρογνωμόνων ανησυχεί για την επέκταση του ιού σε αυτές τις δομές, η οποία μπορεί να οδηγήσει το σύστημα υγείας σε κατάρρευση, αυξάνοντας νεκρούς και διασωληνωμένους.

Συναγερμός στην Πέλλα μετά τα θετικά κρούσματα σε κονσερβοποιία
Ανησυχία, φόβος και ανασφάλεια επικρατεί σε όλους τους κατοίκους στο νομό Πέλλας μετά την είδηση για τα 117 θετικά κρούσματα σε γνωστό κονσερβοποιείο στο Μαυροβούνι Σκύδρας στην Πέλλα.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους να υποβληθούν δωρεάν σε τεστ κοροναϊού, καθώς τα 114 κρούσματα προέρχονται από πολλά και διαφορετικά χωριά της περιοχής. 

Από το πρωί του Σαββάτου (3/10), ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενεργεί με 18 κλιμάκια συνεχείς ελέγχους στην ευρύτερη περιοχή της Πέλλας και συγκεκριμένα στους δήμους Αλμωπίας, Σκύδρας, Κρύας Βρύσης και Έδεσσας.

Έχουν πραγματοποιηθεί 735 rapid test εκ των οποίων τα 11 ήταν θετικά. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες με στόχο να εντοπιστεί έγκαιρα και να περιοριστεί πιθανή διασπορά του ιου στην κοινότητα.

Να σημειωθεί ότι το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Π.Ε. Πέλλας έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου το ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα, του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, δημάρχων της περιοχής, του διοικητή της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτη Μπογιατζίδη και του διοικητή του νοσοκομείου Έδεσσας καθώς και του αστυνομικού διευθυντή, με σκοπό να εκτιμηθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην περιοχή.