Είναι αναμφίβολα μια ιστορική μέρα. Είναι η μέρα που η Δικαιοσύνη έκρινε τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση, μετά από 5,5 χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και επτά χρόνια μετά τη δολοφονία του Φύσσα.

23248885_2


Και τα 17 πολιτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής κρίθηκαν ένοχοι για εγκληματική οργάνωση. Οι 7 για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και 11 για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Παύλος Γερμενής και όλοι οι πρώην βουλευτές.

5162324


Παράλληλα, ενοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κρίθηκαν οι υπόλοιποι 11 κατηγορούμενοι βουλευτές (Άγγος Αποστόλου Καζαντζόγλου Καλαρίτης Μιχαλάρος Μπαρέκας Παπαβασιλείου Παπαδόπουλος Πόπορη Ρουπακιάς Σκιατούνης Σκάλκος Στεργιοπουλος Στρατος Τσακανικας Τσορβας Τσαλικης Χατζηδάκης Χρυσαφιτης).

Νωρίτερα ο Γιώργος Ρουπακιάς είχε κριθεί ένοχος για την ανθρωποκτονία από πρόθεση με θύμα τον Παύλο Φύσσα. Από τους υπόλοιπους 17 για την ίδια υπόθεση, οι 15 κρίθηκαν ένοχοι για συνέργεια (Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης Γεώργιος Δήμου Ελπιδοφόρος Καλαρίτης Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός Κωνσταντίνος Κορκοβίλης Αναστάσιος Μιχάλαρος Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης Γεώργιος Σκάλκος Γέωργιος Σταμπέλος Λέων Τσαλίκης Αθανάσιος Τσόρβας Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης).

Παράλληλα ένοχοι κρίθηκαν και όλοι όλοι όσοι κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά των Αιγύπτιων ψαράδων.

Όσον αφορά την επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ το δικαστήριο μετέτρεψε την κατηγορία σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και έκρινε ένοχους οι κατηγορούμενοι Καστρινός, Πανταζής και Χατζηδάκης ενώ για τους υπόλοιπους παύει η δίωξη για απλή σωματική βλάβη.

Οι ποινές για εγκληματική οργάνωση – Ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί

Οι κατηγορούμενοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς και αυτοί που κατηγορούνται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης, ενώ η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει ημέρες.

Οι ποινές

Η ποινή για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση είναι : 5-10 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό 1-5)

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι: 5-15 χρόνια κάθειρξη (με ελαφρυντικό): 2-8

Η διαδικασία

Ο αριθμός των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι, με βάση τη σημερινή ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, εξαρτάται και ο αριθμός των συνεδριάσεων που θα απαιτηθούν μέχρι την ημέρα που θα πέσει η αυλαία της πρωτόδικης δίκης.

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο πρόκειται να συνεδριάζει ως αργά το απόγευμα ή και το βράδυ αν αυτό κρίνεται αναγκαίο για να ολοκληρωθεί κάθε σκέλος της απόφασης.

Μετά την απόφαση επί της ενοχής, το λόγο λαμβάνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων για την αναγνώριση ελαφρυντικών από τα οποία θα εξαρτηθεί και η «τύχη» τους, εάν δηλ. θα μείνουν εκτός ή εντός φυλακής.

Σε κανένα από τα στάδια αυτά της απόφασης, δεν έχουν δικαίωμα λόγου οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής.

Αντίθετα, η υπεράσπιση έχει τη δυνατότητα να δευτερολογήσει, μετά την εισαγγελική πρόταση επί των ελαφρυντικών.

Μετά από διάσκεψη των δικαστών, η πρόεδρος θα ανακοινώσει εάν και σε ποιους καταδικασθέντες θα αναγνωριστούν ελαφρυντικά. Σημαντικό ρόλο βέβαια σε αυτό θα παίξουν οι καταδίκες που έχουν στις πλάτες τους οι κατηγορούμενοι. Σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις πρόκειται για τελεσίδικες καταδίκες για άλλες υποθέσεις.

Μετά τη «μάχη» των ελαφρυντικών, το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές, αφού προηγουμένως η εισαγγελέας υποβάλλει την πρότασή της και πάρει το λόγο η υπεράσπιση, ζητώντας \, κατά το συνήθως συμβαίνον, το ελάχιστο προβλεπόμενο όριο αυτών. Στη συνέχεια το δικαστήριο προχωρά στη συγχώνευση των ποινών.

Σε εκείνο ακριβώς το δικονομικό στάδιο ξεκινά η προσπάθεια των κατηγορουμένων, διά των συνηγόρων τους για την αναστολή ή όχι εκτέλεσης της ποινής, κάτι που μπορεί να τους επιτρέψει να γλυτώσουν τη φυλακή και να αφεθούν ελεύθεροι με ή χωρίς όρους.

Το λόγο λαμβάνει πρώτη η Εισαγγελέας η οποία θα εισηγηθεί αν θα πρέπει να δοθεί και σε ποιους κατηγορούμενους αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση. Στην περίπτωση που κάποιος ή κάποιοι εκ των κατηγορουμένων δεν είναι παρόντες στο εδώλιο, κατά την απαγγελία της ποινής, τότε το δικαστήριο θα διατάξει την εκτέλεση της απόφασής του.

Σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα πάντως , το δικαστήριο δεν μπορεί να επιβάλει στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στους καταδικασθέντες, καθώς καταργήθηκε ως παρεπόμενη ποινή.

Πανηγυρισμοί και χειροκροτήματα από τους συγκεντρωμένους μετά την απόφαση

Πανηγυρισμοί σημειώθηκαν έξω από το Εφετείο μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου αφού η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση.

5162273_2

Κάθε φορά που ακούγεται από τα μεγάφωνα η ετυμηγορία του δικαστηρίου υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων χειροκροτήματα και αντιφασιστικά συνθήματα κυριαρχούν στο Εφετείο Αθηνών.

Από τα μεγάφωνα κόσμος ενημερώνει για τις εξελίξεις μέσα στο δικαστήριο. Με το άκουσμα της ενοχής του Νίκου Μιχαλολιάκου ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα ενώ άρχισε να φωνάζει: «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Σύμφωνα με την απόφαση ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης κρίθηκαν πριν από λίγο από το Δικαστήριο ο επικεφαλής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Χρήστος Παππάς και ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος και ο Παύλος Γερμενής.

Μάγδα Φύσσα: «Ο Παύλος τα κατάφερε... Γιε μου»

Συγκλονισμένοι είναι οι γονείς του Παύλου Φύσσα μετά την ανακοίνωση του δικαστηρίου πως η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση.

5162314


Ειδικότερα η μητέρα του Παύλου Φύσσα βγήκε έξω από το δικαστήριο πανηγυρίζοντας στο άκουσμα πως οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων κρίθηκαν ένοχοι της για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Η ίδια μάλιστα ξέσπασε και υψώνοντας τις γροθιές της, φώναξε «Δικαιωθήκαμε!» και «ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου!»

Καπνογόνα και πανηγυρισμοί για την ιστορική απόφαση σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη

Με χειροκροτήματα και συνθήματα αντέδρασαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη μόλις έγινε γνωστή η απόφαση του Εφετείου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής.
 


Μόλις έγινε γνωστή η είδηση, εκπρόσωποι κομμάτων, οργανώσεων φορέων, συλλογικοτήτων της πόλης αλλά και απλός κόσμος που περίμενε εναγωνίως συγκινημένος ξέσπασε σε χειροκροτήματα για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική οργάνωση.

Πανηγυρισμοί για την απόφαση και στην Κρήτη

Ξέσπασαν σε χειροκροτήματα οι παρευρισκόμενοι στο Ηράκλειο στο άκουσμα της απόφασης για την δίκη της Χρυσής Αυγής.


Πρώτη είδηση στα ξένα ΜΜΕ η απόφαση του Εφετείου

Το γύρο του κόσμου κάνει η απόφαση του δικαστηρίου με την οποία η Χρυσή Αυγή κρίθηκε εγκληματική οργάνωση.

Ξένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης μεταφέρουν την είδηση ότι τα ηγετικά στελέχη του νεοναζιστικού κόμματος κρίθηκαν ένοχα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.
bbcgd
«Ηγέτες του νεοναζιστικού κόμματος ένοχοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», γράφει το BBC, που δημοσιεύει φωτογραφία με τους χιλιάδες κόσμου έξω από το Εφετείο.

«Eλληνικό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι οι ηγέτες του ακροδεξιού κόμματος «Χρυσή Αυγή» είναι ένοχοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», γράφει το πρακτορείο Reuters.



«O ηγέτης του νεοναζιστικού κόμματος «Χρυσής Αυγή» ένοχος για την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης», αναφέρει στον τίτλο της η «Le Figaro».





Αναφορά στην ιστορική απόφαση του Εφετείου κάνει και η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ :

«Ελληνικό δικαστήριο : Εγκληματική οργάνωση, το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής», αναφέρει στη διαδικτυακή της έκδοση.