Σήμα κινδύνου για την επιβάρυνση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας εκπέμπουν οι υγειονομικές αρχές, μετά το αρνητικό ρεκόρ των 100 διασωληνωμένων ασθενών με κοροναϊό που καταγράφηκε το Σάββατο στη χώρα μας.

Η κάλυψη των κλινών ΜΕΘ με ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 αυξάνεται δραματικά, καθώς ο αριθμός τους έχει ξεπεράσει τους 100.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό στις ΜΕΘ βρίσκονταν συνολικά 106 ασθενεις και οι 100 είναι διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 29 (29.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 90.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 238 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τους διασωληνωμένους το 70% νοσηλεύεται σε ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής, στοιχείο που δείχνει την άνιση πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο. Στα περισσότερα νοσοκομεία έχουν μειωθεί τα χειρουργεία - οι επεμβάσεις που κρίνεται ότι μπορεί να αναβληθούν, αναβάλλονται- εφοςον δεν εξασφαλίζονται και οι αναγκαίες κλίνες ΜΕΘ. Προτεραιότητα δίδεται στους ασθενείς με Covid-19 και στα επείγοντα περιστατικά. Ανάσα στο επιβαρυμένο συστημα υγείας αναμένεται να δώσει η παράδοση των πρώτων 12 από τις συνολικά 50 κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου αναφοράς κορωνοιού "Σωτηρία". Τα εγκαίνια έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη εβδομάδα και θα γίνουν από τον πρωθυπουργό.

H αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων έχει προκαλέσει την εγρήγορση των αρχών, οι οποίες ενισχύσουν τις ΜΕΘ με νέες κλίνες, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τις δομές που φιλοξενούν ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον φονικό ιό. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών του κοροναϊού ολοένα και αυξάνεται. Το προηγούμενο ρεκόρ ασθενών με τον φονικό ιό σε ΜΕΘ είχε καταγραφεί τον Απρίλιο και ήταν 93. Ο εν λόγω αριθμός έχει προκαλέσει συναγερμός στις αρχές, αφού οι επιστήμονες είχαν θέσει το 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊό.

Τι θα συμβεί αν η Αττική φθάσει στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου»

Το lockdown του Απριλίου, που κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει, θυμίζουν τα μέτρα του επιπέδου 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια της χώρας μας να εμποδίσει την πορεία του φονικού ιού.

Στα προληπτικά μέτρα και κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ σε μια ή περισσότερες από τις 74 περιοχές της χώρας με βάση το απευκταίο –απομακρυσμένο πάντως με τα έως στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα- σενάριο, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης, των μουσείων, των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, των εμποροπανηγύρεων κλπ.

Σημειώνεται ότι πλέον σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα η χρήσης μάσκας είναι υποχρεωτική όπου έχει συγχρωτισμό –πριν υπήρχε απλώς ισχυρή σύσταση- ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.

Παράλληλα, από Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή ένα νέο πακέτο μέτρων ανά περιοχή, με στόχο να περιοριστεί η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα.

Η Αττική βρίσκεται στο επίπεδο 3, σύμφωνα, πάντως, με τον Νίκο Χαρδαλιά, απέχει αρκετά από το επίπεδο 4 (καμία περιοχή της χώρας δεν είναι σε αυτό το επίπεδο). «Αν πάμε στο επίπεδο 4 τότε θα είναι υποχρεωτική η χρήση τους και στους εξωτερικούς χώρους», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Σημειώνεται ότι ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:

α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο

β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή

γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.

Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:

1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα.

2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια. Πιο συγκεκριμένα: Οι παραπάνω επιχειρήσεις δεν θα λειτουργούν από τη 1 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 1. Από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 2 και από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις τα 100 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 1, τα 50 άτομα για τις περιοχές στο επίπεδο 2 και τα 9 άτομα στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 3.

4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.

5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής: 65% στο επίπεδο 1, 50% στο επίπεδο 2 , 30% στο επίπεδο 3.

6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε 80% για το επίπεδο 1, 65% για το επίπεδο 2 και 50% για το επίπεδο 3.

7) Προβλέπεται χρήση μάσκας στα γυμναστήρια για το προσωπικό αλλά και τους αθλούμενους αναλόγως του επιπέδου συναγερμού.

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Μπορείτε να δείτε εδώ τον χάρτη

Δείτε αναλυτικά τα μέτρα που προβλέπονται στο «κόκκινο» επίπεδο:

Μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Μόνο ατομική άθληση.

Αναστολή λειτουργίας γυμναστηρίων.

Αναστολή λειτουργίας σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία.

Aναστολή λειτουργίας κινηματογραφικών προβολών.

Αναστολή λειτουργίας μουσικών σκηνών.

Μειωμένο προσωπικό και τηλεργασία σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Αναστολή λειτουργίας των υποθέσεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη.

Αναστολή λειτουργίας εμποροπανηγύρεων, Κυριακάτικων αγορών κλπ.

Αναστολή λειτουργίας της εστίασης. Θα υπάρχει λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης αποκλειστικά με take away – delivery. Αναστολή
λειτουργίας κέντρων διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).

Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κοκ) θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
(προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ (4 άτομα 20-100 τ.μ και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ επιπλέον), θα γίνεται ειδική απολύμανση σε
τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια, λειτουργία τους και Σαββατοκύριακο. |

Aναστολή λειτουργίας κομμωτηρίων, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής κλπ.

Αναστολή εξόδου σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων.

Αναστολή λειτουργίας στο λιανεμπόριο.

Στις λαϊκές αγορές θα παρίσταται 50% των πωλητών με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική
χρήση μάσκας απ’ όλους, περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)

Στις μεταφορές υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, απαγόρευση μετακινήσεων εκτός Περιφερειακής Ενότητας
στην οποία αφορούν τα μέτρα, μέχρι ένας επιβάτης σε ταξί, περιορισμός επιβαινόντων σε ΙΧ μέχρι τρία άτομα.

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και αναστολή επισκεπτηρίων.

Στα νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα επιβάλλεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή,
περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έως 60% (εξαιρουμένων των ογκολογικών και επειγόντων περιστατικών).

Αναστολή λειτουργίας παιδότοπων.

Τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Πρόβες για τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα μέσω τηλεδιάσκεψης, αναστολή τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γυρισμάτων.

Αναστολή συναθροίσεων.

Αναστολή προσέλευσης κοινού, δυνατότητα διεξαγωγής παράστασης αποκλειστικά διαδικτυακά για τους συναυλιακούς χώρους, θεατρικές
παραστάσεις, λοιπές παραστάσεις (μόνο καθήμενοι).

Αναστολή συμμετοχής κοινού δυνατότητα διεξαγωγής συνεδρίου/έκθεσης μέσω διαδικτυακής μετάδοσης

Στα σχολεία ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής σε συνδυασμό με τηλεκπαίδευση ή μόνο τηλεκπαίδευση.

Στους χώρους λατρείας έως 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.