Τριακόσια έξι νέα κρούσματα του κοροναϊού στη χώρα ανακοίνωσε το Σάββατο ο ΕΟΔΥ, με τους διασωληνωμένους να φθάνουν για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης τριψήφιο αριθμό, τους 100.

Κάτι που έχει θέσει σε συναγερμό τις Αρχές αφού οι επιστήμονες, είχαν θέσει το 100 ως όριο για την κάλυψη ΜΕΘ από ασθενείς με κοροναϊό, ενώ χτυπούν «καμπανάκι» για την πίεση στο σύστημα υγείας.

Ανησυχία για τον αριθμό των διασωληνωμένων

Η συνεχής άνοδος των διασωληνώσεων δημιουργεί περαιτέρω πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού το όριο που είχε τεθεί ήταν οι 100 νοσηλείες.  Να σημειωθεί οτι τον Αύγουστο οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό ήταν 10. Τον Σεπτέμβριο ο αριθμός τους άγγιζε τους 40, ενώ την πρώτη μέρα του Οκτώβρη ο αριθμός αυτός εκτοξεύθηκε στους 89.

Στο λεκανοπέδιο όπου νοσηλεύεται το 70%, έχουν ήδη καταληφθεί οι 84 από τις 122 κλίνες εντατικής θεραπείας.

Οι έκτακτες ανάγκες που δημιουργεί ο κοροναϊός έχουν αναγκάσει το Υπουργείο Υγείας να περιορίσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία στην Αττική και σε άλλες περιοχές που βρίσκονται σε «πορτοκαλί» συναγερμό, σε ποσοστό 40%. Εάν, όμως, το επίπεδο επικινδυνότητας ανέβει στο «κόκκινο», τότε ακόμα και το 60% των προγραμματισμένων χειρουργείων θα ανασταλεί.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως υπάρχει πρόβλεψη για αύξηση των κλινών ΜΕΘ για τον κοροναϊό, καθώς όπως τόνισε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, την επόμενη εβδομάδα εγκαινιάζονται 50 κλίνες στο νοσοκομείο Σωτηρία μέσω δωρεάς της Βουλής.

Στα όρια του «κόκκινου» συναγερμού η Αττική

Στο έλεος της πανδημίας παραμένει η Αττική, καθώς από τα 306 νέα κρούσματα, η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, συγκεντρώνει τα 165.

Να σημειωθεί ότι τις τελευταίες επτά ημέρες οι μολύνσεις από κοροναϊό στο λεκανοπέδιο ξεπέρασαν τις 1.200.

Συγκεκριμένα

Σάββατο 10/10: 165 κρούσματα
Παρασκευή 9/10: 161 κρούσματα
Πέμπτη 8/10: 219 κρούσματα
Τετάρτη 7/10: 194 κρούσματα
Τρίτη 6/10: 213 κρούσματα
Δευτέρα 5/10: 167 κρούσματα
Κυριακή 4/10: 97 κρούσματα

Ποια μέτρα τίθενται σε ισχύ από τη Δευτέρα στην Αττική

Στο επίπεδο 3 ανήκουν μέχρι στιγμής, όλη η Αττική ( Ανατολική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Νήσοι Αττικής), Αχαΐα, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, δήμος Κύθνου-Κέας, Κοζάνη, Μυτιλήνης, Μύκονος, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Στις περιοχές, όπως η Αττική, που βρίσκονται σε πορτοκαλί συναγερμό από Δευτέρα θα ισχύουν τα εξής:

•Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας, αλλά και σε εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.

•Η λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης αναστέλλεται από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, ενώ τίθεται ανώτατο όριο ανά τραπέζι στα 4 άτομα.

•Όπου είναι εφικτό, προβλέπεται τηλεργασία στο 40% των επιχειρήσεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

•Τίθεται ανώτατο όριο συναθροίσεων 9 ατόμων, τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

•Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική μέσα στα Μέσα Μεταφοράς όσο και στη στάση, ενώ ο μέγιστος αριθμός επιβαινόντων είναι 2 άτομα στο ταξί και 4 στο αυτοκίνητο

Τι θα γίνει αν φτάσουμε σε κόκκινο συναγερμό

Στην περίπτωση που η Αττική ή οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια περάσει στο επίπεδο 4, δηλαδή τεθεί σε κατάσταση αυξημένου κινδύνου λόγω κοροναϊού, μια σειρά από νέα μέτρα είναι στο τραπέζι.

Αν συμβεί αυτό θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.

Επίσης, είναι βέβαιο πως στο επίπεδο 4 τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος – δηλαδή εστιατόρια, μπαρ και καφέ – δεν θα αλλάξουν απλώς ωράριο αλλά θα κλείσουν.

Ωστόσο κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι για να φτάσουμε σε αυτό το επίπεδο του αυξημένου κινδύνου θα πρέπει τουλάχιστον να διπλασιαστούν τα κρούσματα, δηλαδή να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 700 ή 800.

Τι αλλάζει

Για τα επίπεδα 1 («ετοιμότητας», πράσινο) και 2 («επιτήρησης», κίτρινο), το ωράριο στα καταστήματα τροφίμων, όπως σούπερ μάρκετ, φούρνοι κ.τ.λ, παραμένει ως έχει δηλαδή, από τις 8:00 το πρωί έως τις 9:00 το βράδυ, από Δευτέρα έως Παρασκευή, ενώ το Σάββατο οι υπεραγορές τροφίμων θα λειτουργούν από τις 8:00 το πρωί έως τις 8:00 το βράδυ.

Ωστόσο, στο επίπεδο 3 («αυξημένης επιτήρησης», πορτοκαλί) αναφέρεται η πρόβλεψη για διευρυμένο ωράριο, όπως ίσχυε στη χώρα μας κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της επιδημίας.

Επίσης, στο επίπεδα 4 («αυξημένου κινδύνου», κόκκινο), προβλέπεται λειτουργία των καταστημάτων της κατηγορίας και το Σαββατοκύριακο.