Από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, πλέει  εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας  μία ημέρα μετά την παράνομη τουρκική NAVTEX για έρευνες ανοιχτά του Καστελλορίζου, ενέργεια η οποία τορπίλισε τις όποιες προσπάθειες για διάλογο.


Τουρκική προκλητικότητα δίχως τέλος 


Το τουρκικό σκάφος κινείται νοτιοδυτικά, γύρω στα 30 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο. Αν η πορεία του παραμείνει ίδια, θα περάσει αρκετά νοτιότερα από τα 6,5 μίλια που είναι το όριο της NAVTEX και θα κατευθυνθεί προς το νοτιοδυτικό άκρο της. Το σεισμογραφικό συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά πλοία, με τις ελληνικές δυνάμεις την ίδια στιγμή να βρίσκονται σε συναγερμό και να παρακολουθούν διακριτικά την πορεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πομπός του Oruc Reis παραμένει εδώ και ώρες κλειστός, μετά τον απόπλου του σκάφους από το λιμάνι της Αττάλειας.



Σε τουρκική υφαλοκρηπίδα το Oruc Reis, δηλώνει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας!


Σε παραληρηματικό τόνο ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στα πυρά του Νίκου Δένδια μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ και της Αθήνας μετά την προκλητική NAVTEX.

Κουνώντας το δάχτυλο στη χώρα μας, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο πως θα πραγματοποιήσει έρευνες εντός τουρκικής υφαλοκρηπίδας. «Το Oruç Reis συνεχίζει τις σεισμικές ερευνητικές του δραστηριότητες από εκεί που σταμάτησε πριν ένα μήνα για συντήρηση και επισκευή. Αυτές οι δραστηριότητες, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 22 Οκτωβρίου 2020, βρίσκονται εντελώς εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Δείτε την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ εδώ 


Στη συνέχεια, απαντώντας στη σκληρή ανακοίνωση της Αθήνας, μιλά για αβάσιμους και απαράδεκτους ισχυρισμούς της Ελλάδας και παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ -αντιστρέφοντας την πραγματικότητα- κάνει λόγο για μαξιμαλιστικές θέσεις της χώρας.

«Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις αντιρρήσεις του στη δήλωσή του επί του θέματος σήμερα, επικαλούμενο αβάσιμους ισχυρισμούς ασυμβίβαστους με το διεθνές δίκαιο. Είναι απαράδεκτο να αντιστέκονται στη χώρα μας, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτή της Ανατολικής Μεσογείου» σημειώνεται.

Τέλος, η Άγκυρα καλεί τη χώρα μας να σταματήσει τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να αρχίσει ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία. «Η προσδοκία μας από την Ελλάδα είναι να αποσύρει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς που είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο. Οφείλει να τερματίσει τις ασκήσεις και τις στρατιωτικές δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και να ξεκινήσει ειλικρινή διάλογο μαζί μας, ειδικά σε ό,τι αφορά στις διερευνητικές επαφές».

Δείτε εδώ την ανάρτηση του Νίκου Δένδια