«Εκτός από τις μεγάλες καταστροφές του Ιανού στα Φάρσαλα, την αρωγή του ΕΛΓΑ αναμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που υπέστησαν ζημιές από έντονα καιρικά φαινόμενα στις αρχές Ιουλίου σε καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές σε περιοχές των δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου. Έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, που προσβλέπουν ότι θα είναι δίκαιες και θα καταβληθούν έγκαιρα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη σε σχετική του ερώτηση.
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρει ότι «όσον αφορά τις ζημιές που προξενήθηκαν από χαλαζοπτώσεις-ανεμοθύελλα που σημειώθηκαν στις 5 και 6 Ιουλίου του 2020 σε καλλιέργειες κηπευτικών, ψυχανθών, βαμβακιών, βιομηχανικής τομάτας, δενδρώδεις καλλιέργειες κ.λπ. στην ευρύτερη περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας (συμπεριλαμβάνονται οι Δήμοι Κιλελέρ, Ελασσόνας, και Τυρνάβου), σημειώνεται ότι έγιναν 37 αναγγελίες και υποβλήθηκαν 98 δηλώσεις εκ μέρους των παραγωγών. Το έργο των εκτιμήσεων ξεκίνησε πριν την λήξη της 15ημερης υποβολής δηλώσεων και δόθηκε προτεραιότητα στις ευπαθείς καλλιέργειες και τις καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο της συγκομιδής»
Σχετικά με τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο (μαντριά, στάβλους και υποστυλώσεις) αναφέρει ότι «το έργο των καταγραφών βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, σύμφωνα με τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Στη συνέχεια, οι ζημιές του παγίου κεφαλαίου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις των ΚΟΕ και οι Κοινοτικές Κατευθυντήριες Γραμμές (ΚΚΓ) για τις κρατικές ενισχύσεις στον τομέα της γεωργίας και δασοκομίας θα ενταχθούν σε πρόγραμμα χορήγησης Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ, το οποίο θα υποβληθεί προς έγκριση στην ΕΕ. Οι αντίστοιχες ενισχύσεις θα καταβληθούν στους δικαιούχους παραγωγούς μετά την έγκριση του προγράμματος και της δαπάνης από το Υπουργείο Οικονομικών και οπωσδήποτε μετά την επιβεβαίωση αποκατάστασης-αντικατάστασης των ζημιών».
Τέλος, επισημαίνοντας την πρόθεση του για την αναβάθμιση του γεωργοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, ώστε αυτό να ανταποκρίνεται επιτυχώς στην κλιματική αλλαγή και να προσφέρει επαρκή ασφάλιση στις γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ο κ. Βορίδης διευκρινίζει ότι με την αριθ. 142/21211/23-1-2020 (ΑΔΑ:Ψ6ΩΙ4653ΠΓ-ΖΝ1) απόφαση του, «συστάθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή τον Διοικητή του ΕΛΓΑ, για τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου, την ανάλυση των ιστορικών δεδομένων καταστροφών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και αντιστοίχως των αποζημιώσεων που πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, τον συντονισμό με άλλα γνωμοδοτικά ή συμβουλευτικά όργανα που θα αναλάβουν παρόμοιες εργασίες, καθώς και τη διερεύνηση άλλων πιθανών αποζημιώσεων των καταστροφών. Το πόρισμα της ομάδας εργασίας καθώς και η υποβολή λύσεων που προτείνονται θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες».