Με δύο διαφορετικές «ταχύτητες» κινείται και εξαπλώνεται η επιδημία του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας, με τη «χαμηλή ταχύτητα» να φλερτάρει με την Αττική και την «υψηλή ταχύτητα» να απειλεί ορισμένες περιοχές της περιφέρειας της χώρας μας, όπως είχε επισημάνει χαρακτηριστικά την περασμένη Παρασκευή ο επίκουρος καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ενώ σήμερα το απόγευμα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η τακτική, δισεβδομαδιαία επίσημη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, τον Γκίκα Μαγιορκίνη και τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, η κατάσταση σε ορισμένες από τις βασικές περιοχές, οι οποίες βρίσκονται στο «μικροσκόπιο» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας και της ιδίας της κυβέρνησης, έχει ως εξής:

  • Αττική (3): Σταθεροποίηση με εμφανείς και αισθητές τάσεις μείωσης του αριθμού των καθημερινών νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού. Δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα με «αναβάθμιση» στο επίπεδο 4 του Αυξημένου Κινδύνου στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID – 19.
  • Θεσσαλονίκη (2): Με το γρήγορο πέρασμα από τα μονοψήφια στα διψήφια και πάνω από τα 60 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να «αναβαθμισθεί» στο επίπεδο 3 της Αυξημένης Επιτήρησης στον Χάρτη.
  • Κοζάνη (4): Απαιτείται ικανό χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποδώσουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία ξεκίνησαν πολύ πρόσφατα να εφαρμόζονται.
  • Σέρρες (1): Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων του νέου κοροναϊού κατά τις τελευταίες ημέρες υποχρέωσαν τη δημοτική αρχή να λάβει έκτακτα μέτρα, προκειμένου να αποφευχθεί η «αναβάθμιση» στο επίπεδο 2 της Επιτήρησης στον Χάρτη.
  • Ιωάννινα (3): Με την κινητοποίηση της δημοτικής αρχής της πόλης και των κατοίκων έχει επιτευχθεί να μην παρατηρείται διασπορά του νέου κοροναϊού στην κοινότητα, παρά μόνον διάσπαρτες και εστιασμένες συρροές, οι οποίες μένει να ελεγχθούν.
  • Καστοριά (3): Φαίνεται ότι αποδίδουν τελικά τα αυξημένα περιοριστικά και προληπτικά μέτρα και θα αποφευχθεί η «αναβάθμιση» στο επίπεδο 4 του Αυξημένου Κινδύνου στον Χάρτη.
  • Πέλλα (3): Από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα επιτυχίας της εφαρμογής των αυστηρών περιοριστικών και προληπτικών μέτρων, η εφαρμογή των οποίων έχει δώσει τις τελευταίες ημέρες μονοψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, με το επίπεδο 4 του Αυξημένου Κινδύνου στον Χάρτη να απομακρύνεται.
  • Αχαϊα (3): Δεν φαίνεται να απειλείται άμεσα με «αναβάθμιση» στο επίπεδο 4 του Αυξημένου Κινδύνου στον Χάρτη.
  • Καβάλα (1): Με αισθητή αύξηση των ημερησίων νέων κρουσμάτων, αν και σε μονοψήφιους αριθμούς, ελλοχεύει ο κίνδυνος για «αναβάθμιση» στο επίπεδο 2 της Επιτήρησης στον Χάρτη.