Στο κόκκινο βάφτηκε ξανά ο επιδημιολογικός χάρτης στη Βόρεια Ελλάδα, με τη Θεσσαλονίκη να μπαίνει σε κατάσταση συναγερμού, ενώ την ίδια στιγμή σε μίνι lockdown μπαίνουν επίσης το Κιλκίς, η Χαλκιδική και η Λάρισα. Σε επίπεδο συναγερμού παραμένουν Ημαθία, Πέλλα, Πιερία, Καστοριά, Δράμα, Ξάνθη και Καβάλα.

Πώς θα λειτουργήσει το μίνι lockdown

Ειδικότερα, στις περιοχές αυτές θα υπάρξει απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 01:00 μετά τα μεσάνυχτα εώς τις 06:00 το πρωί και απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση όλο το 24ωρο, μέτρα που όμως είναι πιθανόν να μην ισχύσουν ακόμη στη Θεσσαλονίκη. «Πιστεύω ότι δεν πρέπει να γίνουν οι παρελάσεις. Μην ξεχνάτε τι έγινε 26 Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Συγκεκριμένα,  τα ενεργά κρούσματα στη συμπρωτεύουσα είναι συνολικά 1606, ενώ στα νοσοκομεία της πόλης νοσηλεύονται 171 ασθενείς. Δεκάδες είναι τα κρούσματα και στα παιδιά και ήδη στον δυτικό τομέα της Θεσσαλονίκης έχουν κλείσει σχολικά τμήματα.

Ανησυχία για τα κρούσματα σε παιδιά

Το 33% των κρουσμάτων αφορά πλέον σε παιδιά και εφήβους με την αγωνία των ειδικών να είναι έκδηλη. Στην Αττική στα νοσοκομεία Παίδων νοσηλεύονται συνολικά 15 παιδιά, ανάμεσα τους και ένα βρέφος δύο μηνών.

Τι θα γίνει με τις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου

Η Θεσσαλονίκη θα μπει σε μίνι λοκντάουν, ωστόσο οι έως τώρα πληροφορίες αναφέρουν πως η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου θα διεξαχθεί κανονικά, ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να την παρακολουθήσουν κανονικά, τηρώντας φυσικά τα μέτρα προστασίας.

Ραγδαία η αύξηση νοσηλειών

Σημειώνεται εξάλλου ότι η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο είναι ραγδαία. Ειδικά στις ΜΕΘ – COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%.

Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας αντιμετωπίζουν τα σοβαρά περιστατικά Covid αλλά και τα παιδιατρικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή σχέδιο θωράκισης των γενικών νοσοκομείων, των γειτονικών νομών, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά Covid και παιδιατρικά περιστατικά με κοροναϊό.

Την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ομάδες γιατρών,προκειμένου να επανεκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κοροναϊού.

Αύξηση ιικού φορτίου

Την ίδια ώρα, εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62%. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και σημειώνουν ότι πρέπει να «ανέβει» ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον επιδημιολογικό χάρτη της Ελλάδας πατήστε εδώ.