«Ο πόλεμος είναι η έσχατη προσφυγή στην περίπτωση που όντως παραβιαστεί η κυριαρχία της χώρας, τα 6 μίλια πέρα από εκεί δεν δικαιολογείται οτιδήποτε άλλο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο ομότιμος καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών του πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Αναφορικά με την τουρκική επιθετικότητα, ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε: «Θα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και ψύχραιμοι. Θα επιλύσουμε τις οποιεσδήποτε διαφορές έχουμε με την Τουρκία μόνο με ειρηνικά μέσα όπως άλλωστε επιβάλλεται και από τον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Μέσω της διπλωματίας και ενδεχομένως αν χρειαστεί να προσφύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη δηλαδή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

«Ελπίζω ότι δεν θα φτάσει η Τουρκία σε αυτή την ακρότατη ενέργεια δηλαδή να επιχειρήσει έρευνα μέσα στο εύρος 6-12 μιλίων αλλά εάν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι όντως υπάρχει παραλογισμός αυτής της έκτασης και το επιχειρεί η Ελλάδα θα έπρεπε να κινητοποιήσει όλα τα δυνητικά μέσα που έχει, τα διπλωματικά και ειρηνικά προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την ακρότατη πρόκληση προκειμένου να εξασφαλίσει τη ‘’δυνητική’’ κυριαρχία. Και μόνο αν εξαντλήσει όλα τα διπλωματικά μέσα και όλες τις ενέργειες που πρέπει να κάνει τότε θα πρέπει να εξετάσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν προσφεύγουμε στον πόλεμο. Ο πόλεμος θα εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του Ερντογάν. Θα είχε ολέθριες συνέπειες και για την Ελλάδα και για την Τουρκία. Και να σημειώσω ότι ένα αυταρχικό καθεστώς μπορεί να αντέξει έναν πόλεμο πολύ πιο εύκολα, να δεχτεί δηλαδή χιλιάδες νεκρούς, ένα δημοκρατικό καθεστώς δεν μπορεί να το αντέξει», επισήμανε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα ήταν υπέρ της επέκτασης στα 12 μίλια, ο καθηγητής απάντησε: «Νομίζω ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ αυτού που προτείνει ο κ. Τσίπρας και αυτού που προτείνουν ο Πρωθυπουργός και η κα Γεννηματά. Ο μεν Πρωθυπουργός και η κα Γεννηματά προτείνουν επέκταση των 12 μιλίων στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης με άλλα λόγια δεν προτείνουν επέκταση στην περιοχή του Αιγαίου. Η επέκταση στο Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει, θα αποτελούσε μια εντελώς επικίνδυνη και ανεύθυνη ενέργεια γιατί θα μας οδηγούσε πιθανότατα σε σύγκρουση με την Τουρκία και επομένως δεν υπάρχει καμία δυνατότητα και δεν θα έπρεπε να προτείνεται κάτι τέτοιο αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή».

«Το θέμα της επέκτασης στα 12 μίλια στο Αιγαίο πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο του διερευνητικού διαλόγου και υπενθυμίζω ότι μέχρι το 2013 αυτό το ζήτημα ήταν το κύριο ζήτημα του διερευνητικού διαλόγου δηλαδή η επέκταση των χωρικών υδάτων. Είχαμε φτάσει σε μια σύγκληση για διαφοροποιημένη επέκταση, σε ορισμένες περιοχές θα ήταν 10 αλλού 8 κλπ, αυτή τη στιγμή φαίνεται να έχουμε αποσύρει τα χωρικά ύδατα από το πεδίο του διερευνητικού διαλόγου και να θέλουμε να εστιάσουμε μόνο στην οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Προσωπικά θεωρώ ότι είναι λάθος. Διαπιστώνω ότι τελευταία ο πρωθυπουργός μίλησε για οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών και όχι για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ συγκριμένα αλλά οι θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνουν και τα χωρικά ύδατα. ελπίζω να είναι έτσι και αν και εφόσον αρχίσει ο ταλαιπωρημένος διάλογος να καλύψει και το ζήτημα των χωρικών υδάτων», δήλωσε επιπρόσθετα.

Αναφορικά με την επιστολή Δένδια για το πάγωμα τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, σημείωσε: «Συνολική αναστολή της τελωνειακής ένωσης δεν μπορεί να γίνει από νομικούς και θεσμικούς λόγους. Δεν υπάρχει δυνατότητα, μόνο σε πολύ-πολυ ακραία και βάναυση παραβίαση της τελωνειακής ένωσης. Δεν μπορεί αν γίνει αλλά και αν ακόμη μπορούσε να γίνει θα ήταν μια λάθος ενέργεια διότι η αναστολή της τελωνειακής ένωσης θα έπληττε την τουρκική οικονομία θα έπληττε και την ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία αλλά πολύ περισσότερο θα οδηγούσε σε ρήξη στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας».