Σημαντικά χτυπήματα δέχτηκαν Σάμος και Σμύρνη, μετά τον ισχυρό σεισμό που ταρακούνησε Ελλάδα και Τουρκία.

Ο σεισμός άφησε πίσω του δύο θύματα στη Σάμο (και τουλάχιστον άλλα 24 στην Σμύρνη της Τουρκίας, όπου εκεί οι ζημιές είναι περισσότερες) καθώς δύο νεαρά παιδιά καταπλακώθηκαν από τοίχο ενός σπιτιού, την ώρα που γύριζαν από το μάθημά τους. Πρόκειται για ένα αγόρι 15 ετών και μία φίλη του, επίσης μαθήτρια, 17 ετών, με τραγική φιγούρα τον πατέρα του αγοριού, ο οποίος είναι δημοσιογράφος στο νησί και πριν μάθει τα δυσάρεστα νέα, κάλυπτε με ρεπορτάζ την κατάσταση στη Σάμο από τον σεισμό.

Οι εικόνες από τη Σάμο, δείχνουν σοβαρές υλικές ζημιές σε οικοδομές, σπίτια και τουλάχιστον ένα ιερό ναό στο Καρλόβασι.
Η τοπική αστυνομία επιβεβαιώνει πληροφορίες για ζημιές σε παλιά κτήρια και καταρρεύσεις παλαιών σπιτιών.


Κλειώ και Αρης θύματα του σεισμού στη Σάμο
Τα δύο νέα παιδιά που έχασαν την ζωή τους από τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο

Με ανάρτησή του αργότερα, ο δημοσιογράφος και πατέρας του παιδιού, Αλέξης Κομνηνός, αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα τον γιο του, Αρη, μαζί με την φίλη του, Κλαίρη, που τόσο πρόωρα και άδικα «έφυγαν» από την ζωή.


Συνολικά άλλα 19 άτομα τραυματίστηκαν και χρειάστηκαν πρώτες βοήθειες, με την περίπτωση ενός 14χρονου να είναι η πιο σοβαρή. Ο νεαρός Ερρίκος τραυματίστηκε σοβαρά στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκε στην Αθήνα εσπευσμένα όπου αναμένεται να υποβληθεί σε χειρουργείο. Σοβαρά τραύματα έχει και μία 63χρονη γυναίκα που τραυματίστηκε από τον σεισμό.




Σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχουν καταρρεύσει μέρη από κτίρια σε κατοικημένες περιοχές, ενώ σημαντικές είναι οι ζημιές σε υποδομές. Οπως ανέφερε, σε ένα γυμναστήριο έπεσε ένας τοίχος, ενώ ζημιές εντοπίζονται σε πολλές εκκλησίες, καθώς και ένα σχολείο που έχει «σκιστεί» στη μέση. «Είναι μεγάλη η καταστροφή. Έχουμε πολλά θέματα να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο δήμαρχος.

Ο σεισμός προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε μνημεία και μουσεία σε Ικαρία και Χίο. Οπως ανέφερε το υπουργείο Πολιτισμού: «Ρωγμή εμφανίστηκε στο πόδι του υπερμεγέθους κούρου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βαθέος», αναφέρει η ίδια ανακοίνωση. Μικρές ρωγμές δημιουργήθηκαν στην Ικαρία, στο κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου του Αγίου Κηρύκου, με μόνη απώλεια «ένα μικρό αγγείο, το οποίο έπεσε από τη βάση του και έσπασε».

Μάλιστα δημιουργήθηκε και μίνι τσουνάμι στη Σάμο, το οποίο παρέσυρε αυτοκίνητα και πλημμύρισε γειτονιές που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα, γεγονός που έκανε τις αρχές να ζητήσουν από τον κόσμο να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Ακόμα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένα C-130 θα μεταφέρει στην Αθήνα ένα 14χρονο παιδί με σοβαρά κατάγματα για να νοσηλευτεί στο Αγλαΐα Κυριακού, όπως και μία 63χρονη με κάταγμα ζυγωματικού και μερική ρήξη σπλήνας.



Το δικό της δράμα ζει η Σμύρνη, καθώς έχουν ανακοινωθεί τουλάχιστον 20 νεκροί και περισσότεροι από 700 τραυματίες.

Τουλάχιστον 170 μετασεισμοί, εκ των οποίων 21 άνω των 4 βαθμών, καταγράφηκαν μετά τον σεισμό, ανέφερε η AFAD.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται σε 17 κτίρια που κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές καταστροφές στη Σμύρνη, επισήμανε η τουρκική αρχή διαχείρισης καταστροφών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ, οι αρχές στήνουν σκηνές συνολικής χωρητικότητας 2.000 ανθρώπων στις περιοχές όπου έχουν καταγραφεί οι μεγαλύτερες ζημιές.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, η σεισμική δόνηση διήρκησε τουλάχιστον 25-30 δευτερόλεπτα.



Ενδεικτικά της δύναμης της σεισμικής δόνησης είναι τα βίντεο λίγα δευτερόλεπτα πριν το τσουνάμι πλημμυρίσει τη Σμύρνη αλλά και λίγο μετά που η θάλασσα πια έχει βγει στη στεριά.



Παρότι το φαινόμενο φάνηκε μικρό, ήταν αρκετά ισχυρό ώστε να παρασύρει ιστιοπλοϊκά που ήταν δεμένα σε μαρίνα της Σμύρνης.


Παράλληλα, η ισχυρή δόνηση οδήγησε στην κατάρρευση κτιρίων, με ένα εξ αυτών να δείχνει ένα κτίριο να διαλύεται και να σηκώνεται ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.