Την επιθετική αύξηση του κοροναϊού στην χώρα μας και τα δραματικά στενά περιθώρια για το επόμενο λάθος της χαλάρωσης, τόνισαν τόσο ο καθηγητής ιατρικής, Γκίκας Μαγιορκίνης, όσο και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

«Στην Ελλάδα η επιδημία έδειξε επιθετική αύξηση από την προηγούμενη εβδομάδα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης και τόνισε πως στην Αττική η αύξηση είναι στο 30%.

Χαρακτήρισε επικίνδυνη την αύξηση στη Θεσσαλονίκη καθώς «ανά μονάδα πληθυσμού έχει έως και 4 διαγνώσεις σε σχέση με την Αττική». Η ηλικιακή ομάδα με τα περισσότερα κρούσματα είναι 19-39.

 «Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες 65 και άνω. Αποτελούν τον πυρήνα των ομάδων που επιβαρύνει το ΕΣΥ» τόνισε.

 Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα η δραματική αύξηση οφείλεται στη μετάβαση στη διασκέδαση από τους ανοιχτούς στους κλειστούς χώρους, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας, εξαιτίας της πτώσης της θερμοκρασίας.

Ανοιχτό και το ενδεχόμενο οριζόντιου lockdown

Να σημειωθεί ότι στα παραπάνω προστίθεται και η δραματική αύξηση των κρουσμάτων και σήμερα.   Η νέα έκρηξη με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει και σήμερα 2166 νέα κρούσματα δείχνει πως η κατάσταση αναμένεται να είναι δραματική.

 Αν τα κρούσματα δεν δείξουν κάμψη, τότε όλα τα σενάρια για νέα μέτρα είναι στο τραπέζι, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται τώρα πια και το  οριζόντιο lockdown, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Στο κλίμα της ανησυχίας και την ανάγκης να υπάρξει απόλυτη τήρηση των μέτρων ήταν και η σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, με τον καθηγητή Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη, όσο και τον  υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλις να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για άλλη μια φορά. 

Έκκληση Μαγιορκίνη για χρήση μάσκας

«Απευθύνω έκκληση να φοράτε μάσκα παντού», τόνισε και μάλιστα σε δραματικό τόνο ο καθηγητής Ιατρικής, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία του κοροναϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο και θα πρέπει όλοι να τηρήσουν τα μέτρα, κυρίως το μέτρο της χρήσης μάσκας. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να περιορίσουμε και τις μετακινήσεις μας, και να φροντίσουν όλοι να βρίσκονται μόνο με οικεία πρόσωπα και άτομα του προσωπικού ή εργασιακού τους περιβάλλοντος, προκειμένου να μην γίνεται διασπορά του ιού.

 Οσον αφορά στα εσωτερικά δεδομένα, τόνισε: «Μεγαλύτερη επιβάρυνση παρατηρείται στα βόρεια. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογική κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα. Ενώ εκρηκτική είναι η αύξηση στη Θεσσαλονίκη, που παρατηρούνται τέσσερις φορές περισσότερες διαγνώσεις από την Αττική».

 Στη συνέχεια, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε τα ηλικιακά δεδομένα των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα. «Την μεγαλύτερη επίπτωση έχει η ηλικιακή ομάδα 19-39, με 350 θετικές διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Οι ηλικίες 1-18 διατήρησαν χαμηλότερα επίπεδα. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων των 65 και άνω καθώς έφτασαν στις 100 στο 1 εκατομμύριο πληθυσμού».

 Τέλος, τόνισε πως η μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα υγείας αναφορικά με τους διασωληνωμένους παρατηρείται στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ επίστησε στην προσοχή σχετικά με την μετάδοση σε κλειστούς χώρους. «Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων εμπίπτει με την κατανάλωση φαγητού ή ποτού από ανοικτό σε κλειστό χώρο, ενώ η κατάσταση γίνεται χειρότερη τη νύκτα όταν πέφτει η θερμοκρασία.

 Η πιθανότητα μετάδοσης είναι 10% μεγαλύτερη σε εσωτερικό χώρο σε περίπτωση που δεν γίνεται χρήση μάσκας. Μόνο με διαρκή επαγρύπνηση θα κρατήσουμε σταθερό το σύστημα Υγείας. Τώρα πρέπει να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και να κρατάμε αποστάσεις».

 Χαρδαλιάς: Είναι κρίσιμη η κατάσταση

 Από την πλευρά του, ο Νίκος Χαραδαλιάς ανέλυσε όλα τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα στις «κίτρινες», τις «κόκκινες» και τις γκρι περιοχές. Έδωσε επίσης διευκρινίσεις για τους κωδικούς που θα στέλνουν στο 13033 όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν μπει σε καθεστώς απαγόρευσης κυκλοφορίας.

 Ισχύει περιορισμός της κυκλοφορίας με τις εξής εξαιρέσεις:

 – Από και προς την εργασία, με βεβαίωση από τον εργοδότη.

 – Για την μετακίνηση των μαθητών με βεβαίωση του διευθυντή.

 Επιτρέπονται οι μετακινήσεις με SMS στο 13033 με τους εξής κωδικούς:

 1) Μετακίνηση για λόγους Υγείας (σ.σ. γιατρό, φαρμακείο κλπ)

 2) Για κατάστημα ειδών πρώτης ανάγκης

 3) Για δημόσια υπηρεσία εφόσον δεν γίνεται ηλεκτρονικά.

 4) Για μετάβαση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για μεταφορά σε συγγενείς πρώτου βαθμού αν υπάρχει ανάγκη και για μεταφορά μαθητών.

 5) Για μετάβαση σε κηδεία υπό τους όρους του νόμου ή για μετάβαση διαζευγμένων γονέων

 6) Για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, ή κίνηση με κατοικίδιο έως και 2 άτομα. Αλλά και για μετάβαση για σίτιση αδέσποτων ζώων.

 Από τις 21:00 το βράδυ απαγορεύεται η κυκλοφορία εκτός από λόγους εργασίας, υγείας, ή κατοικίδιο πάντα με βεβαίωση ή SMS. Αναστέλλονται οι αεροπορικές συνδέσεις με το εξωτερικό και δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

 Ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη μνεία στα σχολεία, δίνοντας συγχαρητήρια στους μαθητές που ανταποκρίθηκαν στα μέτρα και υπενθυμίζοντας γιατί αποφασίστηκε τηλεκπαίδευση για τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες.

 Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή τις αντιδράσεις διάφορων κλάδων που πλήττονται από τα μέτρα, όπως η εστίαση, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε: «Τα κριτήρια μας είναι επιδημιολογικά. Κάνουμε ό,τι μας προτείνουν οι επιδημιολογοι. Δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που συμβαίνει παγκοσμίως. Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως δεν στοχοποιούμε καμία κατηγορία επαγγελματιών. Δίνουμε χώρο για να προασπίσουμε το σύστημα υγείας. Και το κάνουμε από την πρώτη στιγμή, που πήραμε μέτρα νωρίτερα από άλλες χώρες. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την υπερμετάδοση του ιού. Είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει η μέθοδος του ενός αστυνομικού έξω από κάθε ένα μπαρ. Και υπήρξαν οι πολύ λίγοι που είναι υπεύθυνοι για όλα αυτά τα ζητήματα (…) Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Και για να μη ζήσουμε εκατόμβες νεκρών όπως σε άλλες χώρες πρέπει να πάρουμε άμεσα αποφάσεις».

 Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα αλλάζει η καθημερινότητα των πολιτών σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες καθώς οι δύο περιοχές μπαίνουν σε καθεστώς ολικού lockdown. Οι δύο Περιφέρειες από τις 6 το πρωί και για τις επόμενες 14 ημέρες, έχουν μπει σε καθεστώς ολικού lockdown, καθώς τα κρούσματα κοροναϊού παρουσίασαν τεράστια άνοδο την τελευταία εβδομάδα. Οι δύο Νομοί για το επόμενο διάστημα μπαίνουν για δεύτερη φορά από την αρχή της πανδημίας σε καραντίνα, με τις μετακινήσεις να γίνονται μόνο με την χρήση SMS.