Το πρώτο πολεμικό της Σαββατοκύριακο περνά η Ελλάδα, έχοντας κατεβάσει ρολά σε βασικές λειτουργίες του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα , ώστε να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα για να αναχαιτιστεί η διασπορά του κοροναϊού.

Τα μέτρα θα ισχύσουν για ένα μήνα, και αφορούν όλη την επικράτεια, αν στο μεταξύ δεν επεκταθούν, κάτι που είναι πολύ πιθανόν λόγω των εορτών του Δεκεμβρίου, αφού δια στόματος Πέτσα ακούσαμε πως για να αρθούν οι περιορισμοί θα πρέπει να “πέσουμε” στα 300 – 400 κρούσματα ημερησίως

Έτσι, για τρεις τουλάχιστον εβδομάδες τουλάχιστον «παγώνει» η κίνηση σε μία απέλπιδα προσπάθεια της κυβέρνησης να φρενάρει την εξάπλωση του κορονοϊού, που τις τελευταίες εβδομάδες ξέφυγε από τον έλεγχο, παρουσιάζοντας μία ιδιαίτερα ανησυχητική εικόνα διασποράς του ιού σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με επίκεντρο την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για το δεύτερο ολικό lockdown, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα και κυρίως μια μη ελεγχόμενη εξάπλωση του κοροναϊού.

Στην απόφαση αυτή έπαιξε σίγουρο ρόλο και το γεγονός ότι αν αυξηθούν πολύ τα κρούσματα δεν θα μπορούν να αντιμετωπιστούν επαρκώς από το ελληνικό σύστημα υγείας, που έχει φτάσει στα όρια του.

Άλλωστε, το πάθημα άλλων ευρωπαικών χωρών, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, έγινε μάθημα και για εμάς.

Οι συμπολίτες στην πλειοψηφία τους τήρησαν τις οδηγίες

H εικόνα πάντως είναι αισιόδοξη. Η πλειοψηφία έχει συνειδητοποιήσει την ανάγκη τήρησης των μέτρων. Η κίνηση είναι ελάχιστη και κυρίως κινούνται άτομα που πληρούν τις προϋποθέσεις».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου που μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6, υπήρξε ένας πολύ μικρός αριθμός τους οποίους η αστυνομία χρειάστηκε να «γυρίσει σπίτι» και όταν «χρειάστηκε υπήρξε άμεση συμμόρφωση των πολιτών».

Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΕΛΑΣ

Μέσα στο Σαββατοκύριακο είδαμε αυστηρή αστυνόμευση σε δρόμους, διόδια, πάρκα και πλατείες, ενώ εκτός από τους χιλιάδες αστυνομικούς, έχουν επιστρατευθεί επίσης δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ. κι ένα drone, που ελέγχουν την κατάσταση στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Καθ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρες, αάνδρες της ΕΛΑΣ  σταματούσαν τους οδηγούς και ελέγχαν είτε τα κινητά τους τηλέφωνα για τα σχετικά sms μετακίνησης είτε τα έγγραφα μετακίνησης.



Έλεγχοι υπήρξαν και στους πεζούς, ιδιαίτερα σε σημεία που χαρακτηρίζονται πολυσύχναστα. Παράλληλα, μόνιμη αστυνομική παρουσία υπάρχει στις εξόδους (στους σταθμούς διοδίων) όλων των πόλεων, προκειμένου να αποφευχθούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Πώς κύλησε το πρώτο 24ωρο εφαρμογής των μέτρων

Η… μεταμόρφωση της Αθήνας σε 24 ώρες: Άδειοι δρόμοι το Σάββατο – Κυκλοφοριακό χάος την Παρασκευή

Μετά το κυκλοφοριακό χάος στην Αθήνα λίγες ώρες πριν το lockdown η Αθήνα ερήμωσε ξαφνικά.

Χθες, ιδιαίτερα αυξημένη παρέμενε έως τις 10 το βράδυ της Παρασκευής η κυκλοφορία σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, καθώς η επιβολή του επικείμενου lockdown ώθησε χιλιάδες πολίτες σε αγορές τελευταίας στιγμής.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με στοιχεία Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής στις 17:30 της Παρασκευής η κίνηση στους δρόμους έφτασε στο απόγειο.

Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 33% αυξημένη και 15% παραπάνω από την περσινή παραμονή Χριστουγέννων, όπου παραδοσιακά παρατηρείται η πιο έντονη κίνηση του έτους.

Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο των Up Stories



Λίγες ώρες μετά…

Οι δρόμοι είναι άδειοι και τα καταστήματα είναι κλειστά.

Η Αθήνα Σάββατο πρωί κινείται σε διαφορετικούς ρυθμούς, μετά την έναρξη του γενικού lockdown σε όλη τη χώρα που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.

Οι δρόμοι στο κέντρο της πρωτεύουσας είναι σχεδόν άδειοι με την παρουσία, ωστόσο, της αστυνομίας να είναι εμφανής καθώς διεξάγονται έλεγχοι προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάτες.








Άδειοι δρόμοι και στην Θεσσαλονίκη

Κι αν η Αθήνα ήταν σχετική άδεια, στην Θεσσαλονίκη, δεν υπήρχε ψυχή. Οι κάτοικοι της συμπρωτεύουσας βλέποντας πως η πόλη τους είναι σταθερά πρώτη στα ημερήσια κρούσματα στην Ελλάδα είναι αρκετά προσεκτικοί στις μετακινήσεις του.




Ερημιά στην Πάτρα – Άδεια και η Λάρισα 

Ερημιά επικρατεί και στο κέντρο της Πάτρας μετά την επιβολή lockdown από τα ξημερώματα του Σαββάτου.



Οι δρόμοι είναι σχεδόν άδειοι και ελάχιστοι είναι αυτοί που κυκλοφορούν.

Τα πάντα έχουν «παγώσει» και από το πρωί καταγράφονται εικόνες Μαρτίου.



Άδειοι δρόμοι και στην Λάρισα

Επίσης η Λάρισα «ξύπνησε» με άδειους δρόμους και ελάχιστη κίνηση στα κεντρικά σημεία.

Πλέον τα εμπορικά καταστήματα είναι κλειστά και οι εικόνες δεν θυμίζουν σε τίποτα τη χθεσινή κοσμοπλημμύρα.




Μόνο οι γατούλες φωτογραφίζονται στην Πρέβεζα

Τόσο άδειοι είναι δρόμοι στην Πρέβεζα που όλη την προσοχή έκλεψαν οι γάτες της πόλης, οι οποίες έκαναν ήσυχα ηλιοθεραπεία, χωρίς να τους ενοχλεί κανείς.



Γιάννενα

Χωρίς καθόλου κόσμο στους δρόμους υποδέχτηκαν το lockdown και στα Γιάννενα, τα οποία βέβαια είχαν μπει στην κόκκινη ζώνη λίγες μέρες πριν την ανακοίνωση του καθολικού lockdown.




Χανιά

Τι κι αν τα Χανιά ήταν μία από τις πόλεις με success story στον κοροναϊό, καθώς κατάφεραν να «καθαρίσουν» από κρούσματα μέσα σε λίγες μέρες, δεν γλίτωσαν ούτε και αυτά από το lockdown.




Αψήφησαν τα μέτρα

Την ίδια στιγμή, υπήρξε ένα πολύ μικρό κομμάτι, μια μειοψηφία που αψήφησε τα μέτρα, παρά το lockdown σε όλη τη χώρα για την αναχαίτιση του β’ κύματος της πανδημίας.

Ειδικότερα, το πρωί του Σαββάτου ελεγκτές της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς προέβησαν σε έλεγχο της λαϊκής αγοράς στην Αγία Μαρίνα Ηλιούπολης στην Αττική, ενώ σύμφωνα με πάντα με πληροφορίες από την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκαν παραβάσεις για τη μη τήρηση των αποστάσεων και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 ευρώ.

Επιπλέον σε 12 πωλητές επιβλήθηκε αναστολή δραστηριότητας για οποιαδήποτε συμμετοχή σε λαϊκή αγορά της χώρας για 180 ημέρες και ανεστάλη η λειτουργία της εν λόγω αγοράς για 7 μέρες. Ελέγχθηκαν επίσης τρεις ακόμα λαϊκές αγορές στο λεκανοπέδιο Αττικής και δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις



Συνωστισμός σε λαϊκή της Θεσσαλονίκης

Παρά τα μέτρα, μεγάλος συνωστισμός παρατηρήθηκε στη μεγάλη λαϊκή της οδού Βούλγαρη στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με το thesstoday, δεν τηρήθηκαν αποστάσεις μεταξύ των πάγκων, ενώ αρκετοί πολίτες κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα ψωνίζουν και περισσότερα από 10 άτομα σε κάθε πάγκο, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται μέχρι την οδό Δελφών όπου αναπτύσσεται η λαϊκή.