Ο Τζο Μπάιντεν είναι αισίως ο 46ος πρόοεδρος των ΗΠΑ μετά από μία διαδικασία-θρίλερ και ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα που ορκίζεται και αναλαμβάνει τα καθήκοντά του.

Πώς επιδρά η εκλογή του όμως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και την τουρκική προκλητικότητα που αυξήθηκε κατακόρυφα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου στις ΗΠΑ.

Ενδεικτικά είναι όσα είχαν αναφερθεί κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από το επιτελείο του αναφορικά με τη στάση που σκοπεύει να τηρήσει απέναντι στην Τουρκία αλλά και την πρόθεση να ενδυναμωθούν περαιτέρω οι σχέσεις ΗΠΑ-Ελλάδας.

Το κείμενο ανέφερε χαρακτηριστικά:

Ο Τζο Μπάιντεν θα συνεργαστεί με τον στενό σύμμαχό μας στην Ελλάδα για την προώθηση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε αντίθεση με τον πρόεδρο Τραμπ, ο Τζο θα αντιδράσει στην τουρκική συμπεριφορά που παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμμαχικές δεσμεύσεις της στο ΝΑΤΟ, όπως οι τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Ο Τζο θα εργαστεί διπλωματικά για να δώσει λύση στο Κυπριακό.

Ο Τζο θα συνεχίσει να είναι μια ισχυρή φωνή για τη θρησκευτική ελευθερία παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Το κείμενο μάλιστα του επιτελείου του ξεκινούσε με τα εξής: «καθ 'όλη τη διάρκεια των πολλών ετών του στη δημόσια ζωή, ο Τζο Μπάιντεν έχει να επιδείξει μια μακροχρόνια ανάμειξη σε σημαντικά θέματα για τους Ελληνοαμερικανούς και υποστήριξη της ενίσχυσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Για πολλές δεκαετίες, έχει εργαστεί προσωπικά με τους Έλληνες ηγέτες με στόχο την ενίσχυση της συμμαχίας. Ως πρόεδρος, ο Τζο Μπάιντεν θα δεσμευτεί για έναν ισχυρό διάλογο τόσο με Ελληνοαμερικανούς ηγέτες όσο και με την ηγεσία της Ελλάδας για τη διατήρηση του δεσμού μεταξύ των χωρών μας».

Ο Τζο Μπάιντεν λίγες ημέρες πριν τις εκλογές μάλιστα αναφέρθηκε και στην επέτειο του «Οχι» γράφοντας εγκωμιαστικά λόγια στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter. «Σήμερα γιορτάζουμε την 80ή επέτειο της Ημέρας του Όχι. Οι Έλληνες ενέπνευσαν τον ελεύθερο κόσμο όταν αντιστάθηκαν στον στρατό εισβολής του Μουσολίνι, και αυτό το θαρραλέο πνεύμα παραμένει ζωντανό έως σήμερα, υπενθυμίζοντας μας ότι πρέπει επίσης να ορθώσουμε ανάστημα και να κάνουμε το χρέος μας για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας» σημειωνε. Παράλληλα διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με ισχυρούς παράγοντες της ομογένειας όπως ο Άντι Μανάτος.

Οι προεκλογικές κινήσεις του σίγουρα εντάσονται στην προσπαθειά του να «γοητεύσει» το ισχυρό ελληνικό στοιχείο των ΗΠΑ και μένει να φανεί στην πράξη τι από αυτά θα μετουσιωθεί σε πράξη. Ωστόσο αποτελούν ένα πρώτο καλο δείγμα.