Το δεύτερο κύμα της πανδημίας επελαύνει στη χώρα, γεγονός που αποδείχτηκε και από την απόφαση να μπει η χώρα σε δεύτερο lockdown, έπειτα από αυτό του Μαρτίου. Η κατάσταση παραμένει σοβάρη όμως στη χώρα, καθώς μετά τα 2.384 κρούσματα της Τρίτης και το υψηλό ποσοστό θανάτων, φαίνεται πως η διασπορά του ιού παραμένει σε σοβαρά επίπεδα για τις περιοχές που «φλέγονται».


Σε σοκ βρίσκεται η Θεσσαλονίκη με την Αθήνα σε σταθερά υψηλά ποσοστά


Συγκεκριμένα, η πολυπαθής υγειονομικά Θεσσαλονίκη καταγράφει για την Τρίτη 652 κρούσματα, ενώ η Αττική παραμένει ακόμη σε σοβαρή κατάσταση σημειώνοντας 588 κρούσματα. Την ίδια στιγμή, η Λάρισα έχει «πάρει φωτιά» με 164 κρούσματα.


Κικίλιας: Mαζί με την κοινωνία θα ξεπεράσουμε την κρίση


Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, είπε ο κ. Κικίλιας, παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα, για την θωράκιση του συστήματος υγείας. «Ενώ κραταιά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη της πανδημίας, το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε.


«Η δύναμη μας απέναντι στον κοροναϊό είναι να προσέξουμε γιατί έχει διασπαρεί στην κοινότητα, γιατί νοσούν οι συμπολίτες μας, και όχι ποιες είναι οι δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να αντέξει και οι άνθρωποι του έχουν άλλο μέταλλο, άλλη προσωπικότητα, άλλη ψυχή και είναι εκεί για να στηρίξουν όλους τους ασθενείς. Το ΕΣΥ αυτούς τους μήνες πέρασε εξετάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία», είπε ο κ. Κικίλιας.


Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και όσοι σύντροφοι του ακολουθούν την λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news αυτήν την δύσκολη ώρα. Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς. Χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα». Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έκανε και θα κάνει ότι χρειαστεί ώστε να ξεπεραστεί η κρίση. Ευχαρίστησε τους «συγκλονιστικούς ανθρώπους», γιατρούς, νοσηλευτές, και λοιπό προσωπικό για την προσπάθεια τους, καταλήγοντας ότι «εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και προσέξουμε θα τα καταφέρουμε. Ελάτε να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους».


Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη


Στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων. Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.


«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ. Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το υπ.Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Δίνουμε την δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις», είπε ο υπουργός.


Κοτανίδου: H καρδιά του συστήματος υγείας είναι οι ΜΕΘ



Η κ. Κοτανίδου, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων. «Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και βασικά η καρδιά του είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά. Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής. Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ η θνητότητα είναι τεράστια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα».


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ. «Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό. Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό. Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής».