Σε εξέλιξη είναι από το πρωί, υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με την ηγεσία και τους αρμόδιους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το θέμα που έχει προκύψει, ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου που θα εορταστεί με διαφορετικό τρόπο εφέτος, λόγω κοροναϊού.

Ήδη, έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα της Αστυνομίας για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και της πορείας, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, να κάνει δηλώσεις και έκκληση στον κόσμο να συμμορφωθεί στα μέτρα που αποσκοπούν στην προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκέντρωση στο προαύλιο του Πολυτεχνείου

Ωστόσο, από χτες το μεσημέρι, περίπου 40 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία, έχουν μπει στον χώρο του Πολυτεχνείου, όπου και παραμένουν, ενώ με ανάρτηση τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου ενημερώνουν ότι προέβησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια με στόχο να κρατήσουν ανοιχτό το Πολυτεχνείο, όπου θα πραγματοποιηθούν οι τριήμερες εκδηλώσεις μνήμης.

«Ο λόγος που μπήκαμε σήμερα ήταν γιατί γνωρίζαμε πως από αύριο η σχολή θα έμπαινε σε lockout και ότι η πραγματοποίηση του απαγορευμένου τριημέρου θα ήταν αδύνατη», αναφέρουν. Παράλληλα, ενημερώνουν ότι θα απευθύνουν κάλεσμα σε μαθητές και φοιτητές, ενώ έχουν μικροφωνική εγκατάσταση για συνθήματα.


Μετά από αυτήν την ενέργεια, η Αστυνομία έκλεισε την οδό Στουρνάρη ενώ υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις περιμετρικά του Πολυτεχνείου.


Μάλιστα, τα άτομα που βρίσκονται μέσα στο Πολυτεχνείο απηύθυναν κάλεσμα για συνέλευση στις 5 το απόγευμα, προειδοποιώντας για την παρουσία αστυνομικών με πολιτικά στους γύρω δρόμους.


Μέλη απο διάφορες συλλογικότητες βρίσκονται εντός του Πολυτεχνείο από χθες καλώντας τον κόσμο να εναντιωθεί στην απαγόρευση της πορείας και των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο. Ωστόσο, το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προέβλεπε να κλείσει από χθες το βράδυ το πανεπιστημιακό ίδρυμα και να παραδοθεί για φύλαξη στην αστυνομία.


Επί ποδός 5.000 αστυνομικοί

Σημειώνεται ότι σε χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να αναπτυχθούν περίπου 5.000 αστυνομικοί σε όλη την Αττική, να εμποδιστούν οι συγκεντρώσεις. Επίσης, θα επιτηρούνται τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, θα είναι παντού περιπολίες, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένο πρωτόκολλο για την κατάθεση στεφάνων με την τήρηση κανόνων για την προστασία από τον κορονοϊό.

Η σύγκρουση στη Βουλή για το Πολυτεχνείο

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή, ο πρωθυπουργός μίλησε για όσους θέλουν να διεξαχθεί εν καιρώ πανδημίας η πορεία του Πολυτεχνείου λέγοντας πως «αυτή τη στιγμή οι πολίτες έχει ανάγκη από σύμπνοια και από ψύχραιμη κριτική αντιπάλων και όχι από ανοησίες, όπως ήταν το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης και όσων εν μέσω πανδημίας μιλούν ακόμη για την πορεία του Πολυτεχνείου».

«Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει καμία τέτοια συμπεριφορά. Είμαι σίγουρος πως αυτό θα ήθελαν όσοι πρωταγωνίστησαν σε αυτή την εξέγερση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Η φράση αυτή προκάλεσε την «έκρηξη» του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος φώναξε «δεν ντρέπεστε», με τον πρωθυπουργό αν απαντάει «εσείς θα έπρεπε να ντρέπεστε».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που ζήτησε από τα κόμματα και κυρίως από το ΚΚΕ να δηλώσουν ότι δεν θα κάνουν πορεία για το Πολυτεχνείο, ο κ. Κουτσούμπας ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι το Πολυτεχνείο που απειλεί τη δημόσια υγεία. Δεν είναι οι εκδηλώσεις που γίνονται με μέτρα προστασίας από αυτά που υπάρχουν σε μια σειρά χώρους όπου η κυβέρνηση έχει την ευθύνη». Και πρόσθεσε ότι: «Το κάνετε για να ενοχοποιήσετε τον λαό και νεολαία.Το κάνετε γιατί θέλετε να ξεμπερδέψετε με την ουσία του Πολυτεχνείου, των μηνυμάτων και του περιεχομένου του».

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για υποκρισία του πρωθυπουργού και παραλήρημα και τόνισε ότι οι βουλευτές του κόμματος θα πραγματοποιήσουν την πορεία ως την πρεσβεία ασκώντας το «συνταγματικό και πολιτικό μας δικαίωμα να κάνουμε τηρώντας τα μέτρα υγειονομικά να κάνουμε την πορεία» και κάνοντας λόγο για «υπεύθυνη ανυπακοή». Ο κ. Βαρουφάκης σήκωσε μάλιστα το γάντι, λέγοντας:

«Σας προκαλούμε κ. Μητσοτάκη να πείτε στον κ. Χρυσοχοΐδη να μας χτυπήσει. Δεν μπορείτε να αποποιηθείτε το ακροδεξιό σας dna. Γι’ αυτό χτυπήσατε και στο Εφετείο».