Σε νέα μέτρα προχωρά η κυβέρνηση, προκειμένου να ανακόψει με κάθε τρόπο την ταχύτητα της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα γυμνάσια και τα λύκεια τα οποία λειτουργούν υπό το καθεστώς της τηλεκπαίδευσης, «λουκέτο» θα μπει και στα δημοτικά, νηπιαγωγεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η κινητικότητα και να ανασχεθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, 

Η απόφαση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την ερχομενη Δευτέρα. Ως προς τις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων, θα συνεχιστεί κανονικά η δια ζώσης λειτουργία τους.

Παράλληλα με το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω η τηλεργασία, ενώ και πάλι θα λειτουργήσει το μέτρο της άδειας ειδικού σκοπού. 

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων για κλείσιμο των δημοτικών σχολείων είχε γίνει στις αρχές της εβδομάδας και αφορούσε τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο η εξάπλωση της πανδημίας αλλάζει τα δεδομένα, αφού στην «κόκκινη ζώνη» έχουν μπει και μπαίνουν ολοένα και περισσότερες περιοχές, πράγμα που αποτυπώνεται στα 3.319 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες.

Το είχε προαναγγείλει ο Πέτσας στα Παραπολιτικά 90,1

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλείσουν και τα δημοτικά σχολεία προκειμένου να περιοριστεί ακόμα περισσότερο η κινητικότητα και να ανασχεθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε για το τι θα γίνει με τα δημοτικά και αν θα κλείσουν απάντησε πως αν χρειαστεί η κυβέρνηση θα το κάνει.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτες ξεκαθάρισε ότι ακόμα και για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα γίνουν στοχευμένα έξυπνα τεστ από τα αποτελέσματα των οποίων θα κριθεί αν τελικά θα ανοίξουν και τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στις 30 Νοεμβρίου.

Τι λέει το υπ. Παιδείας

Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τις τελευταίες ημέρες έλεγε σε όλους τους τόνους πως είναι πανέτοιμη σε περίπτωση που ζητηθεί από τους ειδικούς και αποφασιστεί από την κυβέρνηση να ενταχθούν και τα δημοτικά σχολεία της χώρας σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως τόνιζε πως μέχρι χθες, δεν υπήρχε εισήγηση για κλείσιμο δημοτικών σχολείων , τονίζοντας όμως με νόημα ότι επειδή υπάρχει έξαρση της πανδημίας αναμένονται οι εισηγήσεις των ειδικών.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, από την αρχή της κρίσης ακούνε τους ειδικούς και οι ειδικοί δεν το έχουν συστήσει αυτό ακόμα ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει τάση διασποράς εντός των σχολείων.

Την ίδια ώρα ανοιχτό είχε αφήσει το ενδεχόμενο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας να κλείσουν τα Δημοτικά σχολεία αν τις επόμενες μέρες αν δεν μειωθούν τα κρούσματα .

91.613 tablet και laptop στα σχολεία

Εν τω μεταξύ, συνολικά 91.613 tablet και laptop διατίθενται από το υπουργείο Παιδείας για τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης των μαθητών, προϋπολογισμού άνω των 24 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, όπως 65.965 φορητές συσκευές αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών έχει εξασφαλίσει το υπουργείο Παιδείας για τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας, ανταποκρινόμενο στις πρωτόγνωρες συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κοροναϊού, δρομολογώντας τον επιπλέον εξοπλισμό ήδη από την άνοιξη.

Ο εν λόγω εξοπλισμός, που έχει ήδη παραδοθεί ή πρόκειται να παραδοθεί σε σχολικές μονάδες, αποτελεί περιουσία των σχολείων και διατίθεται σε μαθητές ή/και εκπαιδευτικούς για προσωρινή χρήση, προκειμένου να διευκολυνθεί η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, αλλά και για να συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην εμβάθυνση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Προτεραιότητα δίνεται στη στήριξη οικογενειών βάσει κοινωνικών και άλλων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται ιδίως το χαμηλό εισόδημα, η ανεργία γονέων/κηδεμόνων, η ιδιότητα μέλους μονογονεïκής, πολύτεκνης, τρίτεκνης ή ορφανικής οικογένειας, ή ύπαρξη ειδικών δυσκολιών μάθησης.

Για την κατανομή των συσκευών στις σχολικές μονάδες λαμβάνονται υπόψη κοινωνικά κριτήρια, ξεκινώντας από περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δυσπρόσιτες, σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, επαγγελματικής εκπαίδευσης κ.ά., καθώς και η βαθμίδα εκπαίδευσης. Ο ακριβής αριθμός των συσκευών ανά σχολείο καθορίζεται με βάση το μαθητικό δυναμικό και τον υφιστάμενο εξοπλισμό των σχολικών μονάδων.

Το Υπουργείο έχει μεριμνήσει ώστε όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν φορητές συσκευές.