Αδιανόητο χαρακτήρισε το γεγονός τα κόμματα να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης για το Πολυτεχνείο αναφέρει σε μήνυμα του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Ενώ κάλεσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο.


«Το πραγματικό μήνυμα των αγώνων του λαού μας για ελευθερία και δημοκρατία απαιτεί, ειδικά σε συνθήκες πανδημίας, να τιμήσουμε την ιστορία μας και την επέτειο του Πολυτεχνείου με διαφορετικό τρόπο», αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και τονίζει: «Φέτος δεν γιορτάσαμε ούτε την 25η Μαρτίου ούτε την 28η Οκτωβρίου. Αλλά αυτό δεν μείωσε τη σημασία τους. Ελεύθερα επιλέγουμε οι ίδιοι να περιορίσουμε κάποια δικαιώματά μας για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, αυτούς που αγαπάμε αλλά και το κοινό καλό. Γιατί ελευθερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς υπευθυνότητα. Απέναντι στον κίνδυνο της χούντας, οι πρωτοπόροι του Πολυτεχνείου στάθηκαν άοπλοι. Απέναντι στον κίνδυνο του θανάτου, εμείς οπλιζόμαστε με τη συνείδησή μας. Γιατί κυρίως αυτή μας επιβάλλει, φέτος, να τιμήσουμε τη μεγάλη επέτειο όπως θα ήθελαν και οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της: Προφυλάσσοντας την υγεία όλων».

Στη δήλωσή του για τον φετινό εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει επίσης: «Ειλικρινά πιστεύω ότι η συντριπτική πλειονότητα της κοινωνίας δυσκολεύεται να παρακολουθήσει τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τον φετινό εορτασμό σε συνθήκες πανδημίας. Η απόφαση να μην γίνουν μαζικές εκδηλώσεις και πορεία επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και μόνο. Μόλις χθες θρηνήσαμε την απώλεια 71 συμπολιτών μας.

Είναι αδιανόητο, λοιπόν, κάποιοι να στήνουν σκηνικό σύγκρουσης την ώρα που απαιτείται ενότητα και προσήλωση στις οδηγίες των ειδικών. Αυτή την κρίσιμη στιγμή, δεν μπορεί η ιστορική επέτειος να γίνεται αιτία διχασμού και οι ανθρώπινες ζωές πεδίο κομματικών πειραματισμών».

Και στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός καταλήγει: «Γι' αυτό και καλώ όλα τα κόμματα σε αυτοσυγκράτηση. Και τους πολιτικούς αρχηγούς σε μία από κοινού πρωτοβουλία τιμής στο Πολυτεχνείο. Με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Με μία λιτή επίσκεψη και με ένα λουλούδι. Αλλά με πολλή ευθύνη για το καλό των Ελλήνων και της πατρίδας».

Τις δηλώσεις του πρωθυπουργού προκάλεσε η προκλητική κι επικίνδυνη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που προχώρησε σε πολιτικό κομπρεμί με ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, που ζητούν να πραγματοποιηθούν κανονικά οι εορτασμοί για το Πολυτεχνείο.


Σε μία θλιβερή κίνηση προχώρησαν οι τρεις «εκπρόσωποι» της Αριστεράς στην ελληνική Βουλή με αφορμή την απαγόρευση της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 που για χρόνια τώρα δεν είχαν απολύτως κανένα κοινό μέτωπο στήριξης συμφώνησαν στην υπογραφή ενός κειμένου το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων».

Τραγική ειρωνεία; Την ημέρα σύμπλευσης και ομόνοιας των τριών πολιτικών ανδρών η Ελλάδα θρήνησε 71 άτομα από τον κοροναϊό, μεταξύ αυτών και έναν πνευμονολόγο 42ετών πατέρα 3παιδιών.

Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ 25 καλεί τα μέλη του να υπογράψουν το κείμενο «για να προστεθούν στη βροντερή καταδίκη». Στο κείμενο επικρίνεται έντονα η απόφαση του αρχηγού της ΕΛΑΣ για την απαγόρευση των συγκεντρώσεων και ζητείται η άμεση ανάκλησή της.

Το κείμενο αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ης Νοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικό περιορισμό.

Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας.

Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Ρεσιτάλ ανευθυνότητας από Βαρουφάκη για Πολυτεχνείο - Προσφεύγει στο ΣτΕ και ζητά ακύρωση της απαγόρευσης συγκεντρώσεων εν μέσω καραντίνας

Εν μέσω καθολικού lockdown, με περισσότερους από 70 νεκρούς κάθε μέρα και με την οικονομία να γονατίζει για να προστατεύσει την υγεία των πολιτών, ο Γιάννης Βαρουφάκης προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να ασκήσει μικροπολιτική. Όταν το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του, όπου κυβέρνηση κι αντιπολίτευση θα έπρεπε από κοινού να προσπαθούν για την καλύτερη διαχείριση της πανδημίας, η δεύτερη φαίνεται πως επιλέγει να καπηλευτεί γεγονότα για ψηφοθηρικούς σκοπούς.


Το «ΜέΡΑ25», ο γραμματέας του Γιάνης Βαρουφάκης, το Σωματείο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου όπως και του Πολίτη και μικρός πολιτών προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας για την απαγόρευση συγκεντρώσεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου.

Οι προσφεύγοντες κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης , αίτηση αναστολής και υπέβαλαν αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής προκειμένου να «παγώσει» άμεσα η προσβαλλόμενη απόφαση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομία.

Με την προσφυγή υποστηρίζεται πως η απαγόρευση των εορτασμών της επετείου του Πολυτεχνείου παραβιάζει το άρθρο 11 του Συντάγματος που αφορά το δικαίωμα των πολιτών για δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις, όπως και επίσης παραβιάζεται και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, υποστηρίζουν ότι η προσβαλλόμενη απόφαση δεν έχει νόμιμη αιτιολογία όπως απαιτεί το Σύνταγμα, ενώ επικαλούνται και την Ευρωπαϊκή νομολογία.


«Διακυβεύεται η Δημόσια Υγεία» - «Εκπλήσσομαι με τον χαρακτηρισμό αντισυνταγματική»

Την ίδια στιγμή, οι τρεις κορυφαίοι συνταγματολόγοι Μποτόπουλος, Αλιβιζάτος και Μανιτάκης μιλούν για την απαγόρευση συναθροίσεων

«Είναι σημαντικό ακόμα και σε περιόδους έκτακτης ανάγκης να μην παραβιάζεται το Σύνταγμα και η νομιμότητα»

Σημείωσε ωστόσο ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες είναι οριακός ο κίνδυνος και αλλάζει η έννοια τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται».

Εξέφρασε την προσωπική του άποψη πως τα κόμματα και οι φορείς που συμμετέχουν στην επέτειο θα πρέπει να βγουν και να πουν επίσημα ότι δεν θα γίνουν οι παραδοσιακοί εορτασμοί.


Σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει γενικός περιορισμός καθώς το Σύνταγμα προβλέπει μόνο έναν κάποιο περιορισμό για λόγους δημόσιας υγείας.

«Ο νόμος για την απαγόρευση των συναθροίσεων είναι συνταγματικός και οι αντιδράσεις άρχισαν μετά την διάταξη του αρχηγού της ΕΛΑΣ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 , ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Αντώνης Μανιτάκης.

Ο κ. Μανιτάκης σημείωσε πως «ο νόμος ισχύει από το Μάρτιο του 2020» και διερωτήθηκε «τώρα ανακαλύφθηκε από κάποιους κάτι που ισχύει εδώ και 8 μήνες».

Υπενθυμίζεται πως και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξαιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας. Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη. Εξ όσων γνωρίζω, εξ άλλου, κανένα δικαστήριο δεν έχει κηρύξει την ανωτέρω διάταξη αντισυνταγματική. Εκπλήσσομαι, συνεπώς, για την ευκολία με την οποία, υπό τις σημερινές ειδικά συνθήκες, ορισμένοι συνάδελφοι, αλλά και δικαστικοί λειτουργοί, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την συγκεκριμένη απαγόρευση αντισυνταγματική».

Υπενθυμίζεται πως η πορεία του κοροναϊού στην Ελλάδα είναι τόσο κρίσιμη, όμως ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜΕΡΑ 25 συμφώνησαν στην υπογραφή ενός κειμένου το οποίο «καταδικάζει την αντιδημοκρατική απόφασης της κυβέρνησης για καθολική απαγόρευση των δημόσιων συγκεντρώσεων».