«Κάποιοι διαφωνούν είτε για τη μάσκα, είτε για τα μέτρα που λαμβάνονται και έχουν ισχυρές απόψεις και αναφέρονται σε δικαστήρια και λοιπά. Δεν είναι απειλές κατά της ζωής, δεν είναι απειλές προσωπικές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Ανδριάνα Ζαρακέλη, ο καθηγητής υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, αναφορικά με τα μηνύματα που δέχεται η επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

«Μεταφέρθηκε λίγο υπερβολικά. Δεν είπα για απειλητικά μηνύματα, είπα για μηνύματα ανθρώπων που διαφωνούν και αναφέρουν για δικαστήρια και λοιπά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Έδωσε η επιστήμη μια μεγάλη μάχη σε σύντομο χρόνο να καταφέρει να παράξει εμβόλια τα οποία να είναι αποτελεσματικά και φαίνεται να είναι αποτελεσματικά, και αύριο θα τα έχουμε στη διάθεσή μας και θα βρούμε μπροστά μας κάποιες δυσκολίες στο να εμβολιαστεί το κομμάτι του πληθυσμού που θέλουμε διότι θα υπάρχουν τέτοιες νοοτροπίες και τέτοιες αντιλήψεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με τις πορείες για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε: «Αυτή τη στιγμή έπρεπε όλοι μας να είμαστε στραμμένοι το πώς θα εφαρμόσουμε τα μέτρα για να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτές τις σκηνές που βλέπουμε στη Θεσσαλονίκη να το αποφύγουν και άλλες περιοχές».

«Η Αττική και αυτή ισορροπεί δύσκολα αυτή τη στιγμή και αν συνεχιστεί αυτό το κύμα θα έχουν προβλήματα και τα νοσοκομεία της Αττικής. Καμία χώρα ότι σύστημα υγείας και να είχε, ότι εντατικές και να είχε, δεν μπορεί να πει ότι μπόρεσε να αντέξει αυτό το κύμα το δεύτερο ή το πρώτο. Πως θα μπορούσε να αντέξει αυτό το σύστημα υγείας ότι προσπάθεια και να έκανε οποιαδήποτε κυβέρνηση και να ήταν να αντέξει αυτή την πανδημία», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Να τιμήσουμε τη γιορτή της δημοκρατίας αλλά δεν μας στερεί κανείς την ελευθερία μας, είναι για συγκεκριμένο λόγο και έπρεπε να βλέπουμε τις εικόνες της Θεσσαλονίκης και όλοι να φροντίσουμε το μυαλό μας να είναι εκεί σήμερα. Όπως δεν γιορτάσαμε Πάσχα, δεν γιορτάσαμε εθνικές επετείους δεν θα γιορτάσουμε και σήμερα και πραγματικά δεν βλέπω το λόγο . Όλα αυτά που βλέπω είναι αδιανόητα, είναι κοινή λογική δεν είναι στηρίξουμε την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση αυτά δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν, ούτε καν να συζητιούνται», επισήμανε ο καθηγητής Επιδημιολογίας.

Αναφορικά για το χρόνο άρσης του lockdown, δήλωσε: «Η άρση του lockdown δεν θα είναι για όλους τους τομείς την ίδια περίοδο, θα είναι σταδιακή. Άρα θα ξεκινήσουμε να το συζητάμε από το τέλος του μήνα να δούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα να δούμε που βρισκόμαστε και να δούμε πότε μπορούμε να ανοίξουμε κάποιες δραστηριότητες».

«Θεωρώ ότι η πρώτη συζήτηση μας θα είναι για τα Δημοτικά σχολεία και μετά να συζητήσουμε άλλους τομείς οι οποίοι είναι λιγότερο επικίνδυνοί. Τελευταία θα μείνει φαντάζομαι η διασκέδαση και θα τη δούμε και αυτή πως θα πάει και αν θα ανοίξει. Όλα θα εξαρτηθούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα, από τον αριθμό κρουσμάτων, από τις αντοχές του συστήματος υγείας, από την τήρηση των μέτρων», συμπλήρωσε.

Τέλος ο καθηγητής ανέφερε ότι «ο κόσμος έχει κουραστεί και έχει κουραστεί να ακούει και εμάς να του λέμε ότι πρέπει να κάνει υπομονή, υπάρχει φως στο τούνελ».

«Έχουν ανακοινωθεί δύο εμβόλια, θεωρώ ότι αν κάνουμε λίγο υπομονή θα έρθουν τα εμβόλια, πάλι με μέτρα, και σιγά σιγά θα μπούμε σε μια κανονικότητα αλλά χρειάζεται από μέρους μας υπομονή», σημείωσε.