«Οι πιέσεις που δέχεται αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ είναι σοβαρές δηλαδή νοσηλευόμενους κοντεύουμε τους 4.000 ασθενείς που είναι μεγάλα νούμερα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Κεντρικό Μαγκαζινο» με την δημοσιογράφο Αγγελική Καρδιόλακα, η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής του Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα.

«Τα νούμερα είναι πολύ μεγαλύτερα από ότι είχαμε τον προηγούμενο μήνα και έχουμε και στην Αθήνα αλλά κυρίως στην επαρχία νοσοκομεία που πιέζονται πάρα πολύ όπως στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Γκάγκα.

«Νομίζω ότι για το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε ακόμα αυξήσεις (στα νοσοκομεία), θα δούμε δηλαδή ότι θα μπαίνουν ασθενείς πολλοί και τα εξιτήρια θα είναι λιγότερα. Γιατί οι άρρωστοί όταν μπαίνουν μέσα χρειάζονται νοσηλεία για αρκετές μέρες δεν μπαίνουν για 1-2 μέρες, μπαίνουν για 10-15 μέρες μπορεί και να περάσουν το μήνα ειδικά οι άρρωστοι στις μονάδες», εκτίμησε η πνευμονολόγος.

Για την επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων, η κ. Γκάγκα σημείωσε: «Αυτή ακολουθείται από τις εισόδους στα νοσοκομεία με μια διαφορά φάσης 10-15 ημερών. Πιστεύω ότι δεδομένου ότι μέχρι τώρα αυξανόντουσαν τα κρούσματα θα εξακολουθήσουμε να βλέπουμε αυξημένα κρούσματα στα νοσοκομεία για κάποιες μέρες».

«Δεν θα επηρεάσει άμεσα τα νοσοκομεία, θα τα επηρεάσει μετά από κάποιο διάστημα», διευκρίνισε η ίδια.

Για τις γιορτές των Χριστουγέννων, ανέφερε: «Νομίζω ότι δεν θα περάσουμε τις γιορτές όπως τις θυμόμαστε τα προηγούμενα χρόνια. Θα χαλαρώσουν, ελπίζω και φαντάζομαι, τα μέτρα αλλά σίγουρα δεν θα μπορούμε να βρεθούμε πολλοί μαζί γιατί ο κίνδυνος να ξαναξεκινήσουν τα κρούσματα είναι πολύ μεγάλος».

«Άρα οι φετινές γιορτές θα είναι αυστηρά οικογενειακές και εννοώ με το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Αν θέλουμε να είμαστε όλοι ασφαλείς και να φροντίζουμε το μέλλον το δικό μας και των ανθρώπων που αγαπάμε πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί με τις επαφές. Θα περάσουμε Χριστούγεννα αλλά αλλιώτικα Χριστούγεννα, αυτό θα μας εξασφαλίσει μια καλή άνοιξη και ένα καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε επιπρόσθετα.

Για τον εμβολιασμό, η κ. Γκάγκα δήλωσε: «Θα αλλάξουν τα πράγματα με τον εμβολιασμό, θα αλλάξουν όμως σταδιακά . Δεν μπορούμε να εμβολιαστούμε όλοι σε μια μέρα και δεν θα έχει δράσει το εμβόλιο την επομένη. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε σιγά-σιγά και να γίνει εμβολιασμός σε ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να μπορούμε να είμαστε ασφαλείς ότι η αρρώστια δεν μεταδίδεται».