Στα δύο φαίνεται πως θα κοπεί η χώρα, αργά η γρήγορα, με την κατάσταση στη Β. Ελλάδα να είναι εκτός ελέγχου.

Με τον κοροναϊό να «πνίγει» την συμπρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές η κυβέρνηση έχει κληθεί να πάρει δραστικά μέτρα μερικά εκ’ των οποίων πρωτοφανή και δύσκολα.

Το βέβαιο είναι πως το βάρος της κυβέρνησης και των ειδικών έχει μοιραστεί σε δύο ζητήματα. Το ένα είναι να σωθεί η κατάσταση και φυσικά όσες περισσότερες ζωές στη Β. Ελλάδα και το δεύτερο να μην γίνει αυτή η ανεξέλεγκτη διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα.

Η Θεσσαλονίκη και περιοχές όπως τα Γρεβενά, η Πέλλα, η Δράμα, η Λάρισα, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Φλώρινα και ο Έβρος είναι στο κόκκινο και αποτελούν τις οκτώ πιο επιβαρυμένες περιοχές τις χώρας.

Μάλιστα αυτό ο νοητός διαχωρισμός αποτυπώνεται και στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας αφού δείχνει δύο διαφορετικές εικόνες. Από την μία η Βόρεια Ελλάδα μέχρι και την Λάρισα να δίνει καθημερινά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και κατά συνέπεια να πιέζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν και να μένουν χωρίς ΜΕΘ, χωρίς προσωπικό, χωρίς αντοχές και στον αντίποδα όλη την υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα να βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση αλλά με σταθερό αριθμό κρουσμάτων και κυρίως κρατώντας υπό έλεγχο την κατάσταση των νοσοκομείων.

Ένας παράγοντας που μελετά η κυβέρνηση και που μπορεί να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα είναι η έντονη κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, ειδικά από εργάτες γης που έρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες, ενώ εντοπίζεται και μία «τρύπα» στους ελέγχους με τους πολίτες να αλλάζουν περιοχές όχι και τόσο δύσκολα χωρίς πάντα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους στην πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, επικεφαλής επιδημιολογικής επιτροπής, Σωτήρη Τσιόδρα, και υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά νέα πιο αυστηρά μέτρα θα πέσουν στο τραπέζι.

Μεταξύ άλλων εξετάζεται ακόμα και το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων προκειμένου να «απομονωθεί» το ιός και να περιοριστεί η διασπορά, ενώ τα ίδια σενάρια θέλουν και αυστηρότερο lockdown σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Τραγική ειρωνεία είναι πως αν τελικά περάσει το παραπάνω μέτρο η μόνη μετακίνηση που θα πραγματοποιείται από τις περιοχές της Β. Ελλάδας προς την πρωτεύουσα θα είναι εκείνη της αμαξοστοιχίας που θα μεταφέρει διασωληνωμένους ασθενείς που δεν χωράνε στα κρεβάτια των νοσοκομείων.

Με τον αριθμό των διασωληνωμένων να έχει φτάσει τους 494 η κατάσταση είναι ιδάιτερα κρίσιμη. Μάλιστα οι μισοί διασωληνωμένοι νοσηλεύονται στη βόρεια Ελλάδα και στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης νοσηλεύονται σχεδόν 2.200 άνθρωποι, με τους 259 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ενώ μόνο στη Θεσσαλονίκη το περασμένο 24ωρο έγιναν τουλάχιστον 120 σε εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία της πόλης, ενώ άλλοι 30 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο μεν από τα νοσοκομεία αλλά επί της ουσίας μετακινήθηκαν προς νοσοκομείο σε άλλο νομό. Έτσι οι διαθέσιμες κλίνες έχουν εξαντληθεί ενώ ακόμη ένα κύμα εισαγωγών θα ήταν εφιαλτικό.