Αποστάσεις από την αυριανή 24ωρη απεργία κρατά η ΔΑΚΕ αναφέροντας ότι η κινητοποίηση πραγματοποιείται «ως αντίδραση σε διαρροές ή γενικούς άξονες ενός Νομοσχεδίου που δεν κατατέθηκε ούτε καν προς διαβούλευση». Πρόκειται για το υπό διαμόρφωση νέο πλαίσιο που αφορά σε εργασιακά – ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, το οποίο ωστόσο δεν έχει πάει καν στη Βουλή. Οι επιτελείς του «γαλάζιου» συνδικαλιστικού φορέα αναδεικνύουν ένα ακόμη οξύμωρο, ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν περιέλθει σε καθεστώς αναστολής ή εκ περιτροπής εργασίας λόγω της υγειονομικής καραντίνας, συνεπώς «είναι τουλάχιστον συνδικαλιστικά άστοχη» η όποια μορφή διαμαρτυρίας σε αυτή τη φάση.

Σε κάθε περίπτωση, η ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα υπογραμμίζει πως όταν κατατεθεί το Προσχέδιο του Νομοσχεδίου προς διαβούλευση, τότε α) θα το αξιολογήσει παράγραφο προς παράγραφο, β) θα αποστείλει και θα δημοσιοποιήσει τεκμηριωμένες προτάσεις διεκδικώντας να αλλάξουν όποιες διατάξεις είναι σε βάρος του κόσμου της μισθωτής εργασίας και της ελεύθερης συνδικαλιστικής έκφρασης και δράσης και γ) αν το πρόσημο των διατάξεων του Νομοσχεδίου είναι αρνητικό θα βρεθεί «σε αγωνιστική ετοιμότητα για κινητοποιήσεις, οι οποίες θα αποφασισθούν από τα θεσμικά συνδικαλιστικά όργανα (ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα)».

Καραντίνα

Ακόμη αναφέρουν τα εξής: «Η παράταξη μας πιστεύει πως μια κινητοποίηση χωρίς αντικείμενο μέσα σε loch down και με την πατρίδα μας να θρηνεί εκατοντάδες θύματα μόνο τον κοινωνικό αυτοματισμό μπορεί να ενεργοποιήσει. Αντίθετα, με τις υπεύθυνες θέσεις και παρεμβάσεις τους, τα Συνδικάτα θα έχουν σύμμαχο την κοινωνία στη δύσκολη κοινωνικοοικονομική συνέχεια που θα ακολουθήσει μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της υγειονομικής κανονικότητας».

ΓΣΕΕ

Όσον δε για τη ΓΣΕΕ, δεν έχει λάβει καμία σχετική απόφαση ενώ μεγάλα πρωτοβάθμια σωματεία όπως αυτά των λεωφορείων και των τρόλεϋ, που δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ έχουν πλειοψηφία πήραν αποφάσεις για μη συμμετοχή στην αυριανή απεργία. Τέλος, «η απεργία των σωματείων του ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ και Ηλεκτρικού έχει βασικό αίτημα την υπογραφή ΣΣΕ».