Πτώση του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 και στα επιδημιολογικά δελτία του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την Θεσσαλονίκη έχουν ήδη διαπιστώσει τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του parapolitika.gr, ο δείκτης μεταδοτικότητας (Rt) έχει πέσει εδώ και δέκα ημέρες και στη συμπρωτεύουσα κάτω από το 1, όπως κάτω από το 1 βρίσκεται σταθερά και ο Rt στην Αττική, με τον δείκτη να βρίσκεται τώρα στο ίδιο επίπεδο και για τις δύο μεγάλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, το Rt βρίσκεται εδώ και δέκα ημέρες στο 0,9 για τη Θεσσαλονίκη, ενώ για την Αττική βρίσκεται στο 0,75.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το Rt για τη Θεσσαλονίκη είχε φτάσει ακόμη και στο… 2,8, με την Αττική να σημειώνει το ανώτερο σημείο του δικού της Rt όχι πάνω από το 1,65.
Εκείνο το στοιχείο, το οποίο χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη είναι ότι η συμπρωτεύουσα είχε εμφανίσει αρχικά πάρα πολύ υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, με τη διασπορά του SARS – COV 2 να είναι ευρύτατη στην κοινότητα, αλλά η εικόνα της Θεσσαλονίκης έχει ήδη μεταβληθεί κα δεν απέχει πλέον από εκείνη της Αττικής.

Σύμφωνα με τα κυλιόμενα επταήμερα, τα οποία παρακολουθούν επισταμένως τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, η πτώση της διασποράς των ημερησίων κρουσμάτων του SARS – COV 2 στη Θεσσαλονίκη είναι εμφανής και σαφής, και μάλιστα από τις 21 Νοεμβρίου.

Για παράδειγμα, από τις 18 έως 25 Νοεμβρίου είχαμε 3.898 νέα κρούσματα, ενώ από τις 11 έως τις 18 Νοεμβρίου είχαμε 4.745, δηλαδή η πτώση είναι της τάξης του 18%...