«Αδιανόητο να έχουν κρυφτεί κρούσματα όπως αναφέρουν δημοσιεύματα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο παθολόγος – λοιμωξιολόγος  Μάριος Λαζανάς.

Ο κ. Λαζάνας ζήτησε από όλους να είναι προσεκτικοί ώστε να μην δημιουργούν σύγχυση και ανασφάλεια στους πολίτες.

Παράλληλα σημείωσε ότι «στο δεύτερο κύμα στην Ελλάδα υπήρξαν πολλοί θάνατοι», ενώ για τη Βόρεια Ελλάδα ανέφερε ότι «υπήρξε καθυστέρηση προσέλευσης ασθενών με κοροναϊό στα νοσοκομεία».

Ακόμη παραδέχθηκε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει πρόβλημα που δεν είναι τωρινά».

Τέλος επισήμανε πως «στην επιτροπή δεν έχει γίνει συζήτηση για τα σχολεία», σημειώνοντας ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν προς το τέλος της εβδομάδας».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάριου Λαζανά στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή δημοσιεύματα που μιλούν για απόκρυψη του πραγματικού αριθμού των κρουσμάτων του κοροναϊού, ο κ. Λαζανάς σημείωσε: «Θεωρώ αδιανόητο να έχουνε κρυφτεί κρούσματα, το θεωρώ απίθανο. Μόνο αν έχει γίνει κάποιο λάθος ή λόγω φόρτου εργασίας να μην έχουν δηλωθεί τα αντίστοιχα κρούσματα. Είναι αλήθεια ότι κάποιες φορές υπάρχει πολύς φόρτος στα νοσοκομεία ή εκεί που γίνονται τα τεστ και έχει παρατηρηθεί να γίνονται δηλώσεις εκ των υστέρων ή καθυστερημένα, αυτό ναι όντως έχει εμφανιστεί αλλά είναι κάτι το οποίο διορθώνεται. Πάντως θεωρώ αδιανόητο να έχει γίνει κάτι σκόπιμο».

«Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στο τι γράφουμε και στο τι λέμε γιατί δημιουργείται στον κόσμο μεγάλη ανασφάλεια, μια πολύ μεγάλη αμφισβήτηση , αμφισβητούνται και αυτά που ακούγονται για τα μέτρα και δεν μπορεί να πείσουμε μετά εύκολα τον κόσμο για τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τους θανάτους από την επιδημία, ο λοιμωξιολόγος επισήμανε: «Φαίνεται ότι σε αυτό το κύμα είχαμε πολλούς θανάτους ακόμα δεν έχει γίνει ανάλυση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των θανάτων, από την πρώτη ανάλυση που έχει γίνει φαίνεται πως στη Βόρειο Ελλάδα κυρίως υπήρχε μια καθυστέρηση προσέλευσης των ατόμων που έπασχαν από covid στα νοσοκομεία. Υπήρχαν περιπτώσεις που πηγαίνανε μετά από 10 κι 15 μέρες που είχαν τα συμπτώματα και όταν πηγαίνανε στα νοσοκομεία πλέον η κατάσταση ήταν πολύ βαριά και είχε ξεφύγει η νόσος. Πιστεύω ότι αυτό ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα τα οποία υπήρξαν».

Για τα μονοκλωνικά αντισώματα, ανέφερε: «Φαίνεται ότι πράγματι αποδίδουν αυτά και από ότι ξέρω επειδή έχει συζητηθεί και στην επιτροπή γίνονται πολύ σοβαρές ενέργειες να έρθουν αυτά στην Ελλάδα εκτός διαδικασιών. Γίνονται πραγματικές προσπάθειες και επικοινωνίες κατευθείαν με τις εταιρείες που τα παράγουν και από τους επίσημους φορείς αλλά και από τους ανθρώπους του υπουργείου. Έγινε μια μεγάλη φασαρία ότι τα πήρε ο Αρχιεπίσκοπός, ότι δεν δόθηκαν πραγματικά στοιχεία αυτό δεν ήταν αληθές. Και από την κα Κοτανίδου και από τον κ. Τσίοδρα δηλώθηκε ότι δεν χορηγήθηκαν και αντίθετα, πάνω σε αυτό έγινε η συζήτηση ότι γίνεται μια προσπάθεια να έρθουν για όλο τον κόσμο».

«Ξεφύγαμε στους θανάτους στο δεύτερο κύμα. Φτάσαμε σε απόλυτους αριθμούς να είμαστε στους μισούς θανάτους από τη Γερμάνια η οποία έχει πολλαπλάσιο πληθυσμό από εμάς. Για αυτό όταν έχουμε 100 θανάτους την ημέρα είναι πολύ ριψοκίνδυνο να πιέζουμε και να λέμε συνέχεια για το lockdown και πότε θα σταματήσει και τι θα γίνει με τις γιορτές των Χριστουγέννων», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, δήλωσε: «Στην επιτροπή ακόμα δεν έχουμε κουβεντιάσει τίποτα όσον αφορά για τα σχολεία ούτε ποια επαγγέλματα θα ανοίξουνε πρώτα ή δεύτερα ή τελευταία ή καθόλου. Φαντάζομαι ότι η συζήτηση θα γίνει προς το τέλος της εβδομάδας όταν θα έχουμε τα τελευταία εβδομαδιαία στοιχεία. Νομίζω ότι είναι ένα πρόβλημα πολύ σύνθετο και ας αρχίσουμε από τα σχολεία. Αυτό το οποίο λένε οι παιδίατροι ότι κυρίως τα παιδιά του Δημοτικού υφίστανται μια μεγάλη ψυχολογική επιβάρυνση όταν δεν πηγαίνουν σχολείο, αυτό το αναγνωρίζω και το καταλαβαίνουμε όλοι, από την άλλη μεριά όμως θα πρέπει να προασπιστούμε τη δημόσια υγεία και αν πιστεύουμε ότι για οποιοδήποτε λόγο ο ερχομός των παιδιών στη Δημοτικό μπορεί να επιφέρει βλάβη στη δημόσια υγεία δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα σχολεία. Είμαι πολύ διστακτικός δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία, εγώ έχω πολλές οικογένειες που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα. Να επαναλάβω ότι ό, τι είναι να ανοίξουμε θα πρέπει να το ανοίξουμε με μεγάλη σύνεση και με πολύ συζήτηση».

ΔΗΜ: Όλα αυτά δείχνουν μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

«Και εμένα κάτι τέτοιο μου δείχνουν», απάντησε ο ίδιος.