Πολύ σύντομα αναμένονται οι νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης όσον αφορά το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια, τις εκκλησίες αλλά και το πώς θα επανενωθούν εν όψει των γιορτών οι οικογένειες που δε ζουν κάτω από την ίδια στέγη.

Τα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένεται να σταθεροποιήσουν τις αποφάσεις ειδικών και κυβέρνησης, οι οποίες θα ανακοινωθούν μέσα στη βδομάδα που διανύουμε. Τα χθεσινά επιδημιολογικά δεδομένα με τα 1.382 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους 102 νεκρούς, σίγουρα δημιουργούν δεύτερες σκέψεις, καθώς οι αριθμοί δεν κινούνται καθόλου κοντά στα επιθυμητά και αναμενόμενα επίπεδα.

Οι συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν, σήμερα Τετάρτη, αλλά και αύριο, θα οριστικοποιήσουν τις αποφάσεις.

Λιανεμπόριο και κομμωτήρια αναμένεται να ανοίξουν με πολύ αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, καθώς μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας έχει εκφράσει έντονα τη διαφωνία της με την πρόωρη λειτουργία αυτών των κλάδων.

Την ίδια ώρα, τη χρυσή τομή αναζητά η κυβέρνηση για το φλέγον ζήτημα του τρόπου λειτουργίας των εκκλησιών κατά τις μεγάλες εορτές των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, δεδομένου ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς του κορονοϊού λόγω συνωστισμού.

Οι ειδικοί από πλευράς τους, προειδοποιούν ότι ένα πρόωρο άνοιγμα μπορεί να αποβεί μοιραίο για την επιδημιολογική κατάστατη της χώρας.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Η κυβέρνηση εμφανίζεται διαλλακτική και συζητά με τους ιεράρχες, προκειμένου να βρεθεί μια μέση λύση, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των πιστών αλλά υπό όρους, δεδομένου ότι το δεύτερο κύμα του κορονοϊού βρίσκεται σε έξαρση και το lockdown παραμένει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται τις ημέρες των γιορτών να αυξηθεί ο αριθμός των λειτουργιών, ώστε να ανοίξουν οι ναοί αλλά με συγκεκριμένο αριθμό πιστών, ο οποίος δεν θα ξεπερνά τους 50.

Ακόμη, οι ιεράρχες προτείνουν να υπάρχει αγιασμός σε μικρά ατομικά μπουκαλάκια για τους πιστούς, όπως και αντίδωρο στους εξωτερικούς χώρους των ναών, ώστε να μπορούν να τα παραλάβουν με πειθαρχία και τήρηση των αποστάσεων. Για τον εορτασμό των Φώτων και τον Αγιασμό των υδάτων, συζητείται η Εκκλησία να μη κάνει φέτος λιτάνευση και η τελετή του αγιασμού να γίνεται εντός των ναών με ρίψη του Σταυρού στην κολυμπήθρα.

Φάκελος Λιανεμπόριο και Κομμωτήρια

Αναζητείται η ασφαλής επιλογή για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, το οποίο θα συνοδεύεται και από τις απαραίτητες προσαρμογές στο νυχτερινό ωράριο, με δεδομένες τις υφιστάμενες απαγορεύσεις.

Οι αλλαγές στο ωράριο θα αφορούν πρωτίστως στην αποτροπή φαινομένων συνωστισμού αλλά και στην απαραίτητη χρονική ευχέρεια που πρέπει να δοθεί σε καταναλωτές και εργαζόμενους να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο γενικός κανόνας για την εορταστική περίοδο είναι ότι θα υφίσταται η απαγόρευση της νυχτερινής μετακίνησης αλλά θα επέλθει μια μετατόπιση στην ώρα έναρξης της.

Λινού: Μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς από τα κομμωτήρια

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανοίγματος κομμωτηρίων και λιανεμπορίου, τονίζοντας ότι η Επιτροπή και η Πολιτεία μελετούν τον κίνδυνο διασποράς.

«Πιστεύω ότι είναι μεγάλος ο κίνδυνος διασποράς και στα κομμωτήρια, γιατί ερχόμαστε σε πολύ κοντινή επαφή, είναι αδύνατον να κρατηθεί η απόσταση των δύο μέτρων».

Πώς θα γίνει η επανένωση οικογενειών

Κατά την εορταστική περίοδο δεν θα προβλέπεται, επίσης, μετακίνηση στα εξοχικά, όμως θα προβλεφθεί μια ευελιξία με την οποία θα καλύπτονται και κατηγορίες όπως οικογένειες τα μέλη των οποίων εργάζονται διαφορετικούς νομούς.

Αντίστοιχη πρόνοια θα ληφθεί για τις περιπτώσεις φοιτητών που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις από αυτές από τις οποίες έλκουν την καταγωγή τους.