Παρουσιάστηκε, χθες, το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του Σταδίου ειρήνης και Φιλίας, σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, η Πρόεδρος του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, Χριστίνα Τσιλιγκίρη και και ο Συντονιστής Διευθυντής Παναγιώτης Κουτσογιάννης.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του Σ.Ε.Φ. παρουσίασε το masterplan του σταδίου, αλλά και του περιβάλλοντος χώρου, το οποίο επεφύλασσε πολλές εκπλήξεις για τους δημοσιογράφους, τους συμμετέχοντες, αλλά και όσους παρακολουθούσαν μέσω των social media. H Πρόεδρος του, κ. Χριστίνα Τσιλιγκίρη, είπε ότι «σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση, να σας παρουσιάσουμε το ολιστικό σχέδιο ανάπτυξης του σταδίου μας. Σμιλευμένο πάνω στις απαιτήσεις της αγοράς, αλλά και σε διακριτές αξίες και φυσικά αθλητικά ιδεώδη. Σφυρηλατημένο στις φλόγες των Ολυμπιακών αρχών και ευρωπαϊκών προτύπων. Και, πρωτίστως, ώριμο -χάριν σε επιμέρους παρεμβάσεις και εξασφαλισμένη χρηματοδοτική στήριξη- να υλοποιηθεί».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, συνόψισε το όραμα για το νέο Σ.Ε.Φ., λέγοντας ότι «στρατηγική μας είναι να αποτελέσουν οι αθλητικές εγκαταστάσεις και ο περιβάλλον χώρος του Σ.Ε.Φ. πόλο δραστηριοτήτων αθλητισμού, αναψυχής, πολιτισμού και τουρισμού μητροπολιτικής εμβέλειας. Πασχίζουμε ώστε το ΣΕΦ να γίνει μια κυψέλη ανάπτυξης του αθλητισμού, ένα πραγματικό στολίδι. Ένα σύγχρονο «αθλητικό κάμπους» που να συνδέει την εκπαίδευση με τον αθλητισμό. Ένα σύγχρονο αθλητικό πάρκο για όλη την Αττική, ένα αθλητικό πάρκο που το συνδέουμε με τον πολίτη, με το σήμερα και το αύριο. Ένας χώρος, που εκτός από αθλητικός και πολιτιστικός προορισμός, θα αναδειχθεί και ως τουριστικός προορισμός, ως κομμάτι της ανάπλασης του παραλιακού μετώπου».

Οι τέσσερις άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζεται το νέο Σ.Ε.Φ. είναι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον και η αναψυχή. Όπως ανέφερε η κ. Τσιλιγκίρη, «θέλουμε σε όλους αυτούς τους τομείς το στάδιο μας να έχει ισόρροπη ανάπτυξη, διαθέτοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τον περιβάλλοντα χώρα για αυτόν τον σκοπό. Το Σ.Ε.Φ. θέλουμε να αποτελέσει έναν αθλητικό, πολιτιστικό, περιβαλλοντικό και ψυχαγωγικό φάρο».

Το νέο masterplan περιλαμβάνει, άλλωστε, το σχεδιασμό νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και την ανάπτυξη νέων αθλημάτων που θα βρουν «στέγη» στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Η αναβάθμιση των προπονητικών χώρων και της κεντρικής αρένας έχουν ήδη γίνει πράξη. Στόχος της Διοίκησης του Σ.Ε.Φ. είναι να προσφέρει «στον αθλητισμό, το σπίτι και την αντιμετώπιση που χρειάζεται, για να ανθίσει και να ανταποδώσει στιγμές εθνικής υπερηφάνειας». Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός και η Διοίκηση του Σ.Ε.Φ. ανακοίνωσαν ότι ο μελλοντικός σχεδιασμός του Σ.Ε.Φ. περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου κολυμβητηρίου, με τις «συζητήσεις και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων να είναι σε καλό επίπεδο».

Την ίδια στιγμή, το Σ.Ε.Φ. προχωρά σε συνέργειες με οργανισμούς και εθελοντικές οργανώσεις. Συνέργειες (λ.χ. ΕΚΑΒ) που θα έχουν ως αποτέλεσμα την ανέγερση κτιριακών εγκαταστάσεων εντός της περιοχής δικαιοδοσίας μας.

Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ωστόσο, τον τελευταίο καιρό έχει μεταμορφωθεί χάριν στην προσήλωση της Διοίκησης στον καθαρισμό των γύρω χώρων, καθώς και του παραλιακού μετώπου. Μέσα από εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, αλλά και σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Πειραιά, απομνακρύνθηκαν φερτά υλικά και επικίνδυνες κατασκευές, καθαρίστηκε το κανάλι και ενισχύθηκε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σταδίου. Πλέον, το Σ.Ε.Φ. έχει διακριτή οικολογική ταυτότητα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο κ. Κουτσογιάννης, λέγοντας πως «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν εγκαταλείψουμε οριστικά το πετρέλαιο ως πηγή ενέργειας. Πλέον, το φυσικό αέριο θα τροφοδοτεί ενεργειακά το στάδιο μας. Σε αυτό βοήθησε και η ώριμη μελέτη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζεται και το νέο ψηφιακό πάρκο με έξυπνα παγκάκια και led φωτισμό, κάτι για το οποίο έχουν γίνει και η πρώτες συζητήσεις με το αρμόδιο

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με την ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών περίπου 3 χιλιομέτρων προχωρά. Το έργο, μάλιστα, αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Αττικής.

Στον άξονα του πολιτισμού, το Σ.Ε.Φ. έχει ήδη προχωρήσει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά, σε κοινό σχεδιασμό για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του ιδρύματος. «Συναρμόζουμε το αύριο του Σ.Ε.Φ. με την επόμενη μέρα της ακαδημαϊκής κοινότητας. Μια πραγματική μεταρρύθμιση στη συνεργασία των δημόσιων φορέων που μπορεί να δημιουργήσει προηγούμενο», τόνισε η κ. Τσιλιγκίρη.

Η Διοίκηση του Σ.Ε.Φ., όμως, έχει σχεδιάσει προσεκτικά και τρόπους για την ενίσχυση των εσόδων του Σταδίου. Μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι η ανάπτυξη του περιβάλλοντος χώρου, που παρέμενε επί σειρά ετών αναξιοποίητός και έρημος, πλέον

αποκτά ζωή. «Προχωρήσαμε σε εκμίσθωση των χώρων, με σκοπό την έναρξη λειτουργίας καταστημάτων εστίασης. Θέλουμε το παραλιακό μέτωπο να αποκτήσει ξανά την αίγλη προηγούμενων χώρων και να δώσει οικονομική ώθηση στην ακτή Δηλαβέρη. Παράλληλα, θα ολοκληρώσουμε με το Δήμο Πειραιά τη νέα προγραμματική σύμβαση για την ανάπλαση της, έργο αξίας 4 εκ. ευρώ περίπου. Δημιουργήσαμε αποθέματα εμπιστοσύνης σε υποψήφιους επενδυτές που επί σειρά χρόνων δεν εμφανίζονταν», υπογράμμισε η Πρόεδρος του Σταδίου.

Επιπλέον, έχουν ανακαινιστεί πλήρως χώροι που μπορούν να εκμισθωθούν και να φέρουν νέα έσοδα μέσα από μελλοντικές συνεργασίες. Το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου συνεδριακού κέντρου, κάτι που θα αποτελέσει την αιχμή του δόρατος του συνεδριακού τουρισμού που θέλει να προσελκύσει η Διοίκηση του Σταδίου.

Τέλος, το Σ.Ε.Φ. παρουσίασε το νέο του λογότυπο και τη ψηφιακή του ταυτότητα, καθώς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τους ανθρώπους του να είναι εξωστρεφές, προσβάσιμο και προσιτό ψηφιακά για όλους.

«Το Σ.Ε.Φ. αλλάζει και σε αυτήν την αλλαγή σας θέλουμε όλους παρόντες, να ασκείτε καλοπροαίρετη κριτική, και να λειτουργείτε ως πολλαπλασιαστές του οράματος μας», κατέληξε η κ. Τσιλιγκίρη.