Συμπληρώθηκαν, ακριβώς, δύο χρόνια από την στιγμή που αναλάβαμε, μαζί με ένα ακούραστο Δ.Σ., τα ηνία -ενός από τους μεγαλύτερους αθλητικούς οργανισμούς της χώρας- του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. Δύο χρόνια, μέσα στα οποία ήρθαμε αντιμέτωποι με αντικειμενικές δυσκολίες και κρίσεις. Την πανδημία, την ακόλουθη υστέρηση εσόδων αλλά και την αποτρεπτική φήμη του Σταδίου για οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα.

Και αυτοί είναι μόνο λίγοι από τους στρεσογόνους παράγοντες που είχε η  Διοίκηση μας να αντιπαρέλθει. Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, επί σειρά ετών, ταλαιπωρήθηκε από την κακοδιαχείριση και την αναιμική λήψη αποφάσεων. Μια συνεχιζόμενη παθογένεια που του δημιούργησε και μια πολύ κακή υστεροφημία.

Συγκρουστήκαμε με αντιλήψεις, ψηφιοποιήσαμε τις υποδομές μας, φέραμε το ΣΕΦ στη νέα εποχή. Μειώσαμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Σταδίου με προηγμένου τύπου φωτισμό, διαμορφώσαμε ειδικές θέσεις στάθμευσης με ηλεκτρική φόρτιση, δημιουργούμε νέους χώρους για το ΕΚΑΒ και τα ΚΕΠΑ. Χώρους, που η σημασία και η προσφορά τους στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά είναι πασίδηλη.

Μέσα από την εμπειρία της Διοίκησης, ωστόσο, δεν ωριμάζει μόνο ο οργανισμός, αλλά και τα πρόσωπα που την ασκούν. Επιμορφώνονται, τρίβονται με την καθημερινότητα, δε φοβούνται το ρίσκο. Και με αυτές τις αρχές, κληθήκαμε, τα τελευταία αυτά χρόνια, να πάρουμε βαρυσήμαντες αποφάσεις, εκ των οποίων ξεχωρίζω τέσσερις.

Πρώτον, τη θεσμική μας συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, επιτυγχάνοντας να συγκεράσουμε τη γνώση με τον αθλητισμό και να προσφέρουμε στην ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης. Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η ανακαίνιση της βιβλιοθήκης στο περιστύλιο χώρο του Σταδίου, αλλά και η επικείμενη ολική αναβάθμιση του Συνεδριακού μας χώρου.

Δεύτερον, την ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου ύψους 2,5 εκ. ευρώ, με νέες ποδηλατικές και περιπατητικές διαδρομές, αλλά και τη θέση προς επενδυτική αξιοποίηση των συνολικά 500 στρεμμάτων γης που ανήκουν στον Οργανισμό μας. Ήδη, υπάρχει μια άνθιση της οικονομικής δραστηριότητας, με καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και γήπεδα ποδοσφαίρου 5χ5 και τένις να λειτουργούν και αρκετά ακόμη που επίκειται το «άνοιγμα» τους. Ταυτόχρονα, προχωρήσαμε στην ενοικίαση των πάρκινγκ και περιπτέρων στον περιβάλλοντα χώρα σε ιδιώτες. Τέλος, το ΣΕΦ έχει καταστεί πόλος έλξης για μεγάλα γεγονότα, όχι μόνο αθλητικά. Εκδηλώσεις μόδας, επιπλοποιίας, κομμωτικής και πολλά άλλα φιλοξενούνται, πλέον, στο Σ.Ε.Φ. Αυξάνουμε τα έσοδα μας, ανακτώντας πίσω την αξιοπιστία και όσα μας στέρησε η πανδημία.

Τρίτον, την πολιτική εξωστρέφειας του Σταδίου, με τη συμμετοχή για πρώτη φορά, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και την ανάπτυξη στρατηγικών προσέλκυσης υποψηφίων επενδυτών. Και με ένα masterplan πλήρες και ικανό να φέρει και άλλα μετρήσιμα αποτελέσματα.

Τέταρτον, την παραχώρηση χώρου για την ανέγερση νέου κολυμβητηρίου μέσα από ανοικτή διεθνή διαγωνισμό. Δίνοντας λύση σε ένα διαχρονικό πρόβλημα του Πειραιά και στέγη στον υδάτινο αθλητισμό.

Αυτά πετύχαμε, μέσα σε δύσκολες και απαιτητικές περιστάσεις, όπου είδαμε τα έσοδα και το συνολικό προϋπολογισμό μας να καταβαραθρώνονται. Πλέον, σχεδιάζουμε το μέλλον με νηφαλιότητα και περισσή αυτοπεποίθηση.

Βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με την ΚΑΕ Ολυμπιακός για την παραχώρηση της κεντρικής αρένας. Αποτελεί πάγια πεποίθηση της Πολιτείας ότι οι ομάδες πρέπει να έχουν το δικό τους σπίτι. Προσπαθούμε να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, για την οποία είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

Προσωπικά, είμαι πολύ περήφανη που μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια, το Σ.Ε.Φ. μας έχει αλλάξει τόσο πολύ. Υπάρχουν πολλά ακόμα να γίνουν όμως… Διατηρούμε τα μανίκια μας σηκωμένα και εργαζόμαστε. Για ένα Σ.Ε.Φ. που θα είναι κυψέλη αθλητισμού, πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Ακριβώς, όπως το σχεδιάσαμε πριν 2 χρόνια, στο master plan μας. Με το ίδιο μεράκι θα καταφέρουμε να πετύχουμε και τα υπόλοιπα!
*Η Χριστίνα Τσιλιγκίρη είναι Οικονομικός Σύμβουλος MSc, Πρόεδρος Σ.Ε.Φ.,
Πολιτευτής ΝΔ Β' Πειραιά, Τομεάρχης Αθλητισμού και ΑΜΕΑ UNESCO Πειραιώς
και Νήσων