Ο Ηλίας Καλαγιάς, ένας σπάνιος άνθρωπος και σπουδαίος γιατρός, «έφυγε» από τη ζωή μετά από σύντομη μάχη με την... επάρατη νόσο.
Ήταν σύζυγος της Πασχαλιάς Καλαμαλάκου - Καλαγιά και πατέρας της Μαρίας και της Νότας.

Οραματιστής, πολυπράγμων και πνεύμα ανήσυχο, ο Ηλίας Καλαγιάς υπηρέτησε την επιστήμη και τον συνάνθρωπο. Γεννήθηκε στον Πειραιά. Αποφοίτησε από το Ε' Γυμνάσιο Αρρένων Πειραιά το 1953 και έφυγε από την Ελλάδα, με ελάχιστα χρήματα στην τσέπη, για να σπουδάσει ιατρική στην Ιταλία. Επέστρεψε στην πατρίδα το 1959 και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από όπου έλαβε και το πτυχίο του.

Υπηρέτησε πιστά την ιατρική για τέσσερις δεκαετίες στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας όπου διέπρεψε ως νευροχειρουργός. Διετέλεσε επί σειρά ετών διευθύντης της νευροχειρουργικής κλινικής. Το ταλέντο, η εργατικότητα και η επιστημονική του κατάρτιση, του χάρισαν ευρεία αναγνώριση ανάμεσα στους συναδέλφους του και απεριόριστη εκτίμηση από τους ασθενείς του. Διατηρούσε πάντοτε χαμηλό προφίλ και επέλεγε – μέσα από τη δουλειά – να στέκεται δίπλα σε εκείνους τους συναθρώπους του που τον είχαν περισσότερο ανάγκη.

Αγαπούσε την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Κρήτη, αλλά λάτρευε την πραγματική του - όπως έλεγε - πατρίδα, την Μάνη. Βαθιά πολιτικοποιημένος, δεν έκρυψε ποτέ το πάθος του για τις πολιτικές συζητήσεις. Αλλά και για τον αθλητισμό. Μπασκετμπολίστας στα νεανικά του χρόνια στην ομάδα της Μπολόνια, πρόεδρος του Ιωνικού Νικαίας, αργότερα, και πρόεδρος στο σκοπευτικό όμιλο Ελλάδας. Και, πάντοτε, φανατικός Ολυμπιακός.


Άνθρωπος με χιούμορ, συχνά διεισδυτικό αλλά και αιχμηρό. Δεν φοβήθηκε ποτέ να εκφράσει ελεύθερα την άποψή του. Με βλέμμα καθάριο και ματιά διεισδυτική, πάντα κοιτούσε τον συνομιλητή του μέσα στα μάτια. Μέσα στα γαλανά μάτια του Ηλία Καλαγιά καθρεφτιζόταν η αλήθεια της ψυχής του.

Ο Ηλίας θα λείψει από τους δικούς του ανθρώπους, τις παρέες και τους αμέτρητους φίλους του. Ο γιατρός Καλαγιάς θα λείψει από πλήθος συναδέλφων - που απευθύνονταν σε αυτόν για μία γνώμη και μια συμβουλή - αλλά και από χιλιάδες σπίτια σε όλη την Ελλάδα, όπου ζουν άνθρωποι που του φίλησαν τα χέρια γιατί τους έσωσε τη ζωή.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στη μια το μεσημέρι της Δευτέρας 4-1-2021 από τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος του Πειραιά και η κηδεία στο νεκροταφείο της Ανάστασης.