Ιδιαίτερη ανησυχία, για τη σημερινή ημέρα, σε σχέση με την πορεία της εξάπλωσης της επιδημίας του νέου κοροναϊού SARS – COV 2 στη χώρα μας, διακατέχει ήδη τους ειδικούς, οι οποίοι παρακολουθούν το φαινόμενο και εκφράζουν απαισιόδοξες σκέψεις για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Έτσι, κατηγορηματικός ως προς τις σοβαρές επιπτώσεις, τις οποίες αναμένεται να βιώσουμε όλοι μας σε 10 – 15 ημέρες από σήμερα, εξαιτίας των καταστάσεων συνωστισμού, οι οποίες εμφανίστηκαν σε αρκετούς Ιερούς Ναούς της χώρας μας, είναι ο συντονιστής διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου της Αθήνας «Ευαγγελισμός», Γιώργος Μπουλμπασάκος.

Σε σχετικές δηλώσεις του στο parapolitika.gr, ο Γιώργος Μπουλμπασάκος αναρωτιέται εάν είναι λογικό να λέμε ότι υπήρχε πρόβλημα με τους συνωστισμούς στις πλατείες και να αρνούμαστε ότι θα έχουμε πρόβλημα από τους αντίστοιχους συνωστισμούς στις εκκλησίες, ενώ ο ίδιος επισημαίνει με ιδιαίτερη έμφαση:

«Και να σκεφτούμε όλοι ότι σήμερα δεν συνωστίστηκαν νέοι άνθρωποι, όπως είχε συμβεί στις πλατείες, σήμερα συνωστίστηκαν κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι και, φυσικά, ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα, οι ομάδες, δηλαδή, εκείνες του πληθυσμού, οι οποίες απειλούνται με υψηλότερο κίνδυνο για νόσηση από τη νόσο COVID – 19».

Στο ίδιο μήκος κύματος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ιωάννα Τζουλάκη, υπογραμμίζει στο parapolitika.gr ότι «αυτή τη στιγμή, λόγω και της μεγάλης κινητικότητας που υπήρξε στις γιορτές, βρισκόμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο της πανδημίας και ήδη βλέπουμε ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης εμφανίζονται τρίτα επιδημικά κύματα. Με αυτή την κατάσταση, είναι πολύ ανησυχητικές και ταυτόχρονα απογοητευτικές οι σημερινές εικόνες με τους συνωστισμούς πιστών στις εκκλησίες, οι οποίες λειτούργησαν παρά την απαγόρευση που υπήρχε και μάλιστα, απ’ ό,τι φαίνεται, χωρίς καμία συνέπεια για όσους αποφάσισαν να αψηφήσουν τα μέτρα».

Η Ιωάννα Τζουλάκη καταλήγει με νόημα:

«Έχουμε χρέος όλοι να σεβαστούμε τους νόμους και τους κανόνες. Αντίστοιχα περιστατικά πριν από μερικούς μήνες συνέβαλλαν στην ενίσχυση της επιδημίας στην βόρεια Ελλάδα και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν και πάλι σε νέα έξαρση των κρουσμάτων».