Μειωμένος κατά 76% είναι ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών που έχουν φτάσει σε έδαφος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και πιο συγκεκριμένα στην Ελλάδα, σε όλο το προηγούμενο έτος 2020, σε σχέση με το 2019, συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η αρμόδια για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων αυτής Υπηρεσία της FRONTEX, ενώ και ο συνολικός αριθμός των παρανόμως εισερχομένων ατόμων είναι ο μικρότερος από το 2013, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας του COVID-19.

Συμφώνως με τα στοιχεία αυτά, που δημοσιοποίησε η FRONTEX πριν από λίγη ώρα, ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών που πέρασαν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν μειώθηκε κατά 13% την τελευταία χρονιά σε περίπου 124.000 άτομα, και το μεγαλύτερο μέρος της μειώσεως αυτής να οφείλεται στην πανδημία του κοροναϊού και των εξαιρετικά αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν από όλες σχεδόν τις χώρες. Ο αριθμός αυτός παρανόμων διελεύσεων των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ ήταν ο μικρότερος από το 2013!

Οι Σύριοι εξακολουθούν και παραμένουν και το 2020 οι πιο συχνά αναφερόμενες εθνικότητες ακολουθούμενες από τους Μαροκινούς, τους Τυνήσιους και τους Αλγερινούς.

Αξίζει να επισημανθεί ότι από την «πύλη εισόδου» (ας την ονομάσουμε έτσι) της Ανατολικής Μεσογείου, δηλαδή κυρίως η Ελλάδα από την Τουρκία, σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση παράνομων εισόδων από ολόκληρη την ΕΕ και είναι της τάξεως του -76%, δηλαδή 19.681 άτομα που είναι μειωμένα κατά τα τρία τέταρτα σε σχέση με το 2019!

100

Αντιστοίχως στη Δυτική Μεσόγειο, στην Ισπανία, που αντιμετωπίζει παράνομη μετανάστευση από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (Μαρόκο, Τυνησία και Αλγερία) η μείωση είναι πολύ μικρότερη της τάξεως του -29%, δηλαδή 16.969 άτομα.

Αντιθέτως, και πάντα συμφώνως με τα στοιχεία της FRONTEX, το 2020 ο «δρόμος» της Κεντρικής Μεσογείου κατέστη ο πιο δημοφιλής για τους παράνομους μετανάστες στην ΕΕ, με αναχωρήσεις κυρίως από την Τυνησία και προέλευση των ατόμων αυτών κυρίως από τη Λιβύη. Συνολικώς ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών από την Κεντρική Μεσόγειο τριπλασιάστηκε το 2020, σε σχέση με το 2019, έχοντας μία αύξηση της τάξεως του 154% και σε απόλυτους αριθμούς τα 35.628 άτομα!

Επίσης αυξημένος, αλλά αρκετά πιο χαμηλός ήταν ο αριθμός των παρανόμων μεταναστών που μπήκαν στην ΕΕ μέσω της «οδού» των Δυτικών Βαλκανίων, που ήταν της τάξεως του +78% (26.928 άτομα).

Τέλος, από την «οδό» της Δυτικής Αφρικής, δια θαλάσσης προς τα Κανάρια νησιά που είναι Ισπανικό έδαφος, σημειώθηκε αύξηση της τάξεως περισσοτέρων των 22.600 ατόμων, ιδίως το τελευταίο τετράμηνο του 2020, αριθμός που ήταν 8 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το 2019!