Ολοκληρώθηκε σήμερα η εβδομαδιαίας διάρκειας διμερής συνεκπαίδευση μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ με την ονομασία «EDDIE'S ODYSSEY», η οποία συντονίστηκε από την Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ).

Η προαναφερθείσα συνεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Πεδίου Βολής «ΚΑΡΑΒΙΑ» του Μυρτώου πελάγους, με πραγματικά πυρά από επιθετικά ελικόπτερα και των δύο χωρών, καθώς επίσης και συνεργασία σε αντικείμενα επίγειας τερματικής καθοδηγήσεως πυρών (Joint Terminal Attack Controller/JTAC) από τμήματα δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, σε συνδυασμό με αεροκίνηση σε παρακείμενη βραχονησίδα.

Σε αυτό το σκέλος της συνεκπαιδεύσεως από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν, δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων, επιθετικά ελικόπτερα AH-64A+ Apache του 1ου ΤΕΕΠ και AH-64DHA Longbow Apache του 2ου ΤΕΕΠ, καθώς και μεταφορικά ελικόπτερα CH-47D Chinook του 4ου ΤΕΑΣ της Αεροπορίας Στρατού. Από αμερικανικής πλευράς συμμετείχαν επιθετικά ελικόπτερα AH-64E, μεταφορικά ελικόπτερα UH-60 Blackhawk και Ειδικών Επιχειρήσεων HH-60G Pave Hawk της 101 Combat Aviation Brigade (CAB) της USAREUR, που εκπαιδεύονται εδώ και μήνες στο Στεφανοβίκι με τους Έλληνες και της USAFE (των Ειδικών Επιχειρήσεων).

Το ίδιο διάστημα και στο πλαίσιο της προαναφερθείσας συνεκπαιδεύσεως, σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ), με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ» στη Νέα Σάντα Κιλκίς, η οποία περιελάμβανε αντικείμενα αεροκίνητων επιχειρήσεων προς εξάλειψη αεροπρογεφυρώματος, καθώς επίσης και παροχής υγειονομικής περιθάλψεως στο πεδίο της μάχης.

Σε αυτό το σκέλος της συνεκπαιδεύσεως από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν δυνάμεις από την επίλεκτη 71η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, που εδρεύει στη Νέα Σάντα Κιλκίς, καθώς και ελικόπτερα UH-1H, ΑΗ-64A+ της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), ενώ από αντίστοιχης αμερικανικής συμμετείχε προσωπικό και ελικόπτερα UH-60 της 101 CAB.

«H ανωτέρω συνεκπαίδευση αποδεικνύει τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών, οι οποίοι συνεχώς ενισχύονται και συνέβαλε στην περαιτέρω επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων» σημειώνεται από το ΓΕΕΘΑ.