Τέσσερα χρόνια συμπληρώνται  σήμερα από την «μαύρη» ημέρα της  5ης Μαΐου του 2010,  από την τραγωδία στο υποκατάστημα της Marfin στην οδό Σταδίου, όταν κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης κατά του μνημονίου και της ένταξης της χώρας στο ΔΝΤ κουκουλοφόροι έριξαν μολότοφ, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά, να εγκλωβιστούν μέσα στο κτίριο 27 άτομα και τελικά να χάσουν τη ζωή τους τρεις εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκα, η Αγγελική Παπαθανασοπούλου από το Αίγιο.

Θυμίζουμε ότι, όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα» (24/9/2010), σύμφωνα με το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, στο συγκεκριμένο υποκατάστημα της Marfin υπήρχαν σοβαρά προβλήματα ασφαλείας, αφού στο κτίριο υπήρχε μόνο μια έξοδος κινδύνου, η οποία μάλιστα βρέθηκε και κλειδωμένη, ενώ το τηλεχειριστήριο είχε χαθεί. Επίσης, σύμφωνα πάντα με το «Βήμα» και με βάση την αποκάλυψη του πορίσματος, υπήρχαν προβλήματα πυρασφάλειας, ενώ η επιχείρηση δεν είχε εξασφαλίσει το απαιτούμενο πιστοποιητικό πυρασφάλειας που εκδίδει η πυροσβεστική.

Με την καταδίκη τριών εκ των τεσσάρων στελεχών της Marfin έκλεισε η δίκη για τον θάνατο των τριών υπαλλήλων και τον τραυματισμό άλλων 21, μετά τον εμπρησμό στο υποκαταστήματα της Σταδίου, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, τον Μάιο του 2010.

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους τον διευθύνοντα σύμβουλο της Marfin Κωνσταντίνο Βασιλακόπουλο, τον υπεύθυνο ασφαλείας του κτιρίου Εμμανουήλ Βελονάκη και την διευθύντρια του καταστήματος “Αννα Βακαλοπούλου, ενώ αθώωσε την υποδιευθύντρια του καταστήματος Αναστασία Κούκου.

Μετά από πολυήμερη διαδικασία, με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως, οι τρεις κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, οι δύο πρώτοι 22 ετών και η κ. Βακαλοπούλου 5 ετών και ενός μήνα, για τις ανθρωποκτονίες από αμέλεια τριών υπαλλήλων, μεταξύ των οποίων και της εγκύου Αγγελικής Παπαθανασοπούλου, και τις σωματικές βλάβες άλλων 21 υπαλλήλων.

Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους τρεις καταδικασθέντες, ενώ έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, θέτοντας όμως όρο για τους δύο πρώτους κατηγορούμενους την καταβολή, εντός 40 ημερών, χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ.

Επίσης, με πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο διαβιβάζει αντίγραφα της δικογραφίας στην εισαγγελία πρωτοδικών, προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες σε βάρος και κάθε άλλου υπευθύνου της τράπεζας για το τραγικό συμβάν.

Στην πρότασή της, η εισαγγελέας- σύμφωνα με δημοσιεύμα του ΑΠΕ-είχε ζητήσει την ενοχή και των τεσσάρων στελεχών της τράπεζας, τόσο για τον θάνατο των τριών, όσο και για τη σωρεία των σωματικών βλαβών σε βάρος άλλων εργαζομένων. Όπως είχε αναφέρει στην πρότασή της, οι κατηγορούμενοι «μπορούσαν να προβλέψουν και να αποτρέψουν το αποτέλεσμα, αλλά εκείνοι δεν έλαβαν κανένα μέτρο πυροπροστασίας ή εκκένωσης του κτιρίου».

Η εισαγγελέας μάλιστα τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι «ακόμη και την ύστατη στιγμή δεν εκκένωσαν το κατάστημα το οποίο ήταν γυμνό και απροστάτευτο. Έπρεπε να εκκενωθεί, όπως εκκενώθηκαν άλλες τράπεζες στην περιοχή εκείνη την ημέρα».

Κατά την εισαγγελική λειτουργό, οι κατηγορούμενοι είχαν ρητή υποχρέωση να μεριμνήσουν για την πυρασφάλεια αλλά και να έχουν εκπαιδεύσει το προσωπικό, αφού το κατάστημα γινόταν συνεχώς στόχος εμπρησμών. Τόνισε, επίσης, ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας δεν μερίμνησαν ώστε να καταρτιστεί μελέτη πυροπροστασίας και ούτε πήραν πιστοποιητικό ασφαλείας από την Πυροσβεστική.