Θετική είναι η εισήγηση των λοιμωξιολόγων στο άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας από την 1η Φεβρουαρίου.

Σε σύσκεψη της επιτροπής «σοφών» του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της Covid-19, οι ειδικευμένοι γιατροί κατέληξαν στην εισήγηση προς την κυβέρνηση για επαναλειτουργία των Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας από την 1η Φεβρουαρίου.

Εξαίρεση θα αποτελέσουν τα Λύκεια στις θεωρούμενες κόκκινες περιοχές, διότι υπάρχει ανησυχία για την έντονη κινητικότητα των εφήβων και άρα για το ενδεχόμενο υπερμετάδοσης του ιού της νόσου Covid-19.

Γιατί μπήκε φρένο στις κόκκινες περιοχές από τους ειδικούς

Είναι ξεκάθαρο πως παρά τη μείωση των σκληρών δεικτών την τελευταία εβδομάδα, οι ειδικοί συνεχίζουν να είναι διστακτικοί σχετικά με την απότομη άρση μέτρων στις περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Τα αυστηρά μέτρα δηλαδή που θα ισχύσουν για τα σχολεία των υπόλοιπων ασφαλών περιοχών φαίνεται πως δεν επαρκούν προς το παρόν για τις «επικίνδυνες περιοχές», οι οποίες εύκολα μπορεί να υποτροπιάσουν ξανά.

Άλλωστε όπως έχουν τονίσει οι ειδικοί σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς μπορεί ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός, ωστόσο, η χαλάρωση των μέτρων θα μπορούσε να φέρει μια νέα αύξηση κρουσμάτων και τότε το τρίτο κύμα της πανδημίας θα ήταν καταστροφικό.