«Ματαιότης ματαιοτήτων τα πάντα ματαιότης» είναι η φράση την οποία εντοπίζει κανείς στα προχριστιανικά διδακτικά της Παλαιάς Διαθήκης και απηχεί ανά τους αιώνες σε μια θλιβερή πραγματικότητα. Αυτό αισθάνεται κανείς όταν βλέπει για παράδειγμα το θέαμα που αποτύπωσε το πρωί ο φακός του parapolitika.gr στην είσοδο των δικαστηρίων της πρώην σχολής Ευελπίδων. Σε ένα κοντένειρ κάμποσοι εργάτες πετούσαν χιλιάδες δικογραφίες, στα πλαίσια του ξεκαθαρίσματος των αρχείων του Πρωτοδικείου.

Υποθέσεις που μπορεί να εκδικάζονταν επί σειρά ετών στις έδρες, έρευνες που είτε ολοκληρώθηκαν είτε δεν κατέληξαν πουθενά, καταδίκες, απαλλαγές, αποφάσεις που ταλαιπώρησαν επί σειρά ετών τους διαδίκους, εντάλματα, γνωματεύσεις, πραγματογνωμοσύνες, εισηγήσεις, έγγραφα προφυλακίσεων και άλλων στερητικών της ελευθερίας ποινών όπως επίσης και πλήθος - μα πλήθος αποδείξεων, απολογιών και μαρτυρικών καταθέσεων.

1

Η Δικαιοσύνη απονέμει Δίκαιο και ο εργολάβος με το … δίκιο του, το στέλνει για πολτοποίηση και ανακύκλωση κάθε φορά που η Εισαγγελία εφαρμόζοντας τον νόμο, αποφασίζει να ανανεώσει τα αρχεία των δικογραφιών.

3