Με τον τίτλο του «νέου εξερευνητή του κόσμου» έχρισε το περιοδικό «National Geographic» τον Ηλία Ψυρούκη, ο οποίος προωθεί την καινοτομία στον τομέα του Διαστήματος. Ο 25χρονος, ο οποίος έχει καταγωγή από τη Μυτιλήνη και έχει κατακτήσει πολλά βραβεία, επιλέχθηκε μαζί με ακόμη 23 νέους για την ομάδα των νέων εξερευνητών του κόσμου, την οποία συστήνει στο κοινό το περιοδικό.

«Ο Ηλίας είναι πλέον μέρος της #GenGeo, μιας παγκόσμιας κοινότητας νέων με ενσυναίσθηση, επιμονή, πάθος και με μια ακόρεστη προσπάθεια για αναζήτηση λύσεων που θα οικοδομήσουν ένα βιώσιμο μέλλον και έναν υγιή πλανήτη. Αυτή είναι η γενιά που οδηγεί την πρόοδο και κινητοποιεί τους συνομηλίκους της για να κάνει τη διαφορά στις κοινότητές τους. Δεν διεκδικούν μόνο μια θέση στο τραπέζι, αλλά ζητούν να προστεθούν ακόμη περισσότερες καρέκλες για τους νέους», ανέφερε σχετική ανακοίνωση του «National Geographic».

Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο Ηλίας Ψυρούκης βραβεύεται για την εργασία και τις ιδέες του. Στο παρελθόν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους καινοτόμους εργαζόμενους, οι οποίοι μετασχηματίζουν τους τομείς απασχόλησής τους με τίτλο «30under30 Greece 2021».

Από το 2012, κατά τη φοίτησή του στο σχολείο, ο 25χρονος ασχολήθηκε με τις διαστημικές τεχνολογίες και σήμερα είναι συνιδρυτής της SPIN - Space Innovation, η οποία ειδικεύεται σε εκπαιδευτικά προγράμματα για την ενίσχυση των γνώσεων και των δεξιοτήτων των νέων, την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών για το Διάστημα. Παράλληλα εργάζεται ως επιστημονικός υπεύθυνος για προγράμματα της Ελληνικής Διαστημικής Βιομηχανίας. «Το όραμά μου είναι να ενισχύσω την κουλτούρα της Διαστημικής Εξερεύνησης στην Ελλάδα, δημιουργώντας έναν πυρήνα ανάπτυξης διαστημικών τεχνολογιών, παρέχοντας τις απαραίτητες γνώσεις, τα εργαστήρια και τη δικτύωση», είπε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος.