Περιμένω να δω τρίτο κύμα στην Αττική τον Απρίλιο, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο ίδιος είπε πως περιμένουμε αύξηση των κρουσμάτων κυρίως στην Αττική και αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε περίπου 900-950 κρούσματα μόνο στην Αττική.

Σημείωσε ότι έχουμε χρόνο να αντιδράσουμε και να πάρουμε περαιτέρω μέτρα.

Υπογράμμισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι πιθανώς να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία κάποια στιγμή και τόνισε πως οι συνθήκες δεν βοηθούν στην μείωση της μετάδοσης.

Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην βρετανική μετάλλαξη που είναι στην ελληνική κοινότητα και υπάρχει θέμα συνολικής διασποράς, το θέμα των εμβολίων που πρέπει να επιταχυνθούν για να είναι αποτελεσματικά και τον καιρό καθώς όπως ανέφερε βαβίζουμε στον σημαντικό μήνα του χειμώνα.

Ο ίδιος πρότεινε αύξηση των τεστ παντού.

Σύψας: Ελλοχεύει ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Νίκος Σύψας, μίλησε για την κρισιμότητα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα καθώς και για την επανέναρξη της δια ζώσης λειτουργίας των σχολείων.

Όπως ανέφερε ο ειδικός, σε παλαιότερη εισήγηση της επιτροπής είχε αποφασιστεί ότι στις «κόκκινες» περιοχές θα ανοίξουν μόνο τα γυμνάσια και όχι τα λύκεια. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι εφόσον η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο», εφαρμόστηκε η προαναφερθείσα απόφαση.

«Εξετάζαμε πολύ προσεκτικά τα στοιχεία. Η Αττική παρόλο που έχει κακά επιδημιολογικά στοιχεία δεν είναι Θεσσαλονίκη. Υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες διασποράς» σημείωσε ο ειδικός.

Παράλληλα, τόνισε ότι στο ενδεχόμενο που υπάρξει επιδημική αύξηση «θα ανατραπούν όλα άμεσα», με τους ειδικούς να μην διστάσουν να προτείνουν κλείσιμο των σχολείων και ειδικά των λυκείων σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ο κίνδυνος για επιδημική έκρηξη ελλοχεύει. Μπορεί τα πάντα να ανατραπούν από μέρα σε μέρα» είπε ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι θα επιθυμούσε «καθολικό lockdown για δυο βδομάδες, μέχρι να πέσει η επιδημία, αλλά υπάρχει και η οικονομία».

Εν κατακλείδι, εκτίμησε ότι οι επόμενοι δυο μήνες θα είναι ασταθείς σημειώνοντας ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε μέτρα τα οποία θα διαμορφώνονται ανάλογα τις επιδημιολογικές συνθήκες. 

Έτοιμη για σκληρότερα μέτρα η κυβέρνηση

Την ετοιμότητα της κυβέρνησης να λάβει ανά πάσα στιγμή νέα μέτρα εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αν τα μέτρα δεν τηρηθούν, θα πάμε σε αυστηρότερο lockdown» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, προσθέτοντας ότι «κανένας μας δεν πίστευε ότι θα είχαμε απρόσκοπτη λειτουργία της αγοράς μέχρι το Μάιο».

«Θέλουμε με υγειονομική ασφάλεια να δίνουμε ανάσες στην αγορά», ξεκαθάρισε ο κ. Γεωργιάδης συμπληρώνοντας ότι «ο τζίρος την πρώτη εβδομάδα ανοίγματος του λιανεμπορίου ήταν πολύ μεγάλος και παρουσίασε αύξηση 57% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι».

Σχετικά με τις κυβερνητικές αποφάσεις και τη λήψη μέτρων, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι επιλογή της κυβέρνησης να αναπροσαρμόζεται στα επιδημιολογικά δεδομένα και να δρα προληπτικά. «Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να προηγούμαστε της πανδημίας και όχι να την ακολουθούμε» υπογράμμισε.

Αναλυτικά τα μέτρα προστασίας 

Σύμφωνα με την ΚΥΑ σε όλη την επικράτεια της χώρας, ισχύουν τα εξής μέτρα:

  • Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • 24ωρος περιορισμός κυκλοφορίας με χρήση SMS στο 13033 μόνο για έξι λόγους
  • Απαγόρευση μετακίνησης μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων
  • Απαγόρευση ιδιωτικών συναθροίσεων
  • Εργασία με το ελάχιστο δυνατό προσωπικό (εκ περιτροπής, τηλεργασία) σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
  • Τηλε-εκπαίδευση σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα
  • Ανοιχτά τα Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία και όλα τα σχολεία Ειδικής Αγωγής σε όλες τις βαθμίδες
  • Λειτουργία Ανώτατων Δικαστηρίων και Ειδικών Δικαστηρίων
  • Λειτουργία Super League 1 & 2, Basket League, Volleyball League

Όσον αφορά τις «κίτρινες» περιοχές, σύμφωνα με την ΚΥΑ ισχύουν τα ακόλουθα μέτρα:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από 21:00 έως 05:00
  • Διά ζώσης λειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσια – Λύκεια) από 1η Φεβρουαρίου
  • Λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας, υπηρεσιών διαιτολογικών μονάδων με εξαίρεση την άσκηση, υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.
  • Πραγματοποίηση λειτουργιών με την παρουσία έως 25 ατόμων εντός ναών και έως 50 ατόμων στους μητροπολιτικούς ναούς
  • Επανέναρξη λειτουργίας των πρακτορείων ΟΠΑΠ (όχι ΟΠΑΠ PLAY) από 1η Φεβρουαρίου

Για τις «κόκκινες» περιοχές, όπου το επιδημιολογικό φορτίο είναι πιο επιβαρυμένο, ισχύουν επιπροσθέτως και τα εξής μέτρα:

  • Aπαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές αυτές από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την Αττική όπου η απαγόρευση ισχύει από 21:00 έως 05:00.
  • Επισημαίνεται ωστόσο ότι στους δήμους Αχαρνών και Ασπροπύργου η απαγόρευση κυκλοφορίας παραμένει από 18:00 έως 05:00.
  • Δια ζώσης λειτουργία των Γυμνασίων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου
  • Τηλε-εκπαίδευση για τα Λύκεια
  • Για τους χώρους λατρείας προβλέπεται ανώτατο όριο παρουσίας ατόμων στα 9 άτομα
  • Λειτουργία λιανεμπορίου με τη μέθοδο click away και λειτουργία καταστημάτων ένδυσης, υπόδησης, βιβλιοπωλείων, κομμωτηρίων και καταστημάτων προσωπικής περιποίησης με προκαθορισμένο ραντεβού (click-in-a-shop) και με 1 άτομο ανά 25 τ.μ.